Comenzi MOPAN Suceava

Colegiul Medicilor Suceava se declară profund îngrijorat, după ce Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că pulverizarea de soluții dezinfectante împotriva COVID pe străzi și în spații închise este periculoasă și ineficientă. În același timp, Colegiul roagă factorii de decizie din sănătate și învățămînt să ia atitudine și să reevalueze condițiile de desfășurare a Evaluării Naționale și Bacalaureatului. Asta, pentru că elevii vor fi nevoiți să poarte mască într-o atmosferă poluată chimic și neaerisită corect, ceea ce va conduce la diminuarea substanțială a performanței intelectuale. „Pulverizarea de soluții dezinfectante în spaţiile exterioare, cum sînt străzile sau trotuarele, nu este recomandată pentru eliminarea virusului SARS-CoV-2 sau a altor agenţi patogeni, pentru că dezinfectantul este inactivat de murdărie”, explică OMS într-un document despre curăţarea şi dezinfectarea suprafeţelor ca răspuns la noul coronavirus. „Chiar şi în lipsa materiilor organice, este puţin probabil ca pulverizarea chimică să poată acoperi corect toate suprafeţele pentru o durată a timpului de contact suficientă pentru inactivarea agenţilor patogeni”, menționează OMS. „În plus, străzile şi trotuarele nu sînt considerate rezervoare de infectare cu COVID-19”, iar „pulverizarea de dezinfectanţi, chiar şi în exterior, poate fi periculoasă pentru sănătatea umană”, avertizează organizaţia. „Nu este în niciun caz recomandată pulverizarea de dezinfectanţi asupra persoanelor, acest lucru putând fi periculos fizic şi psihologic şi nereducînd capacitatea unei persoane infectate de a propaga virusul prin picături sau contact”, insistă OMS. În spaţiile interioare, Organizația recomandă ca, în cazul în care trebuie aplicate substanţe dezinfectante, acest lucru să fie făcut cu o lavetă îmbibată cu soluţie. Dezinfectarea unor obiecte cum sînt toaletele, aparatele electronice sau mînerele este importantă pentru că, deşi nu au existat pînă acum cazuri certe în care persoane să fi contractat virusul prin atingerea unei suprafeţe, transmiterea sa pe această cale nu poate fi nici exclusă, avînd în vedere comportamentul altor coronavirusuri cunoscute. Organizația Mondială a Sănătății aminteşte că, deşi unele studii au arătat că noul coronavirus poate rezista zile întregi pe unele suprafeţe, aceste durate maxime nu sunt decât teoretice, fiind înregistrate în condiţii experimentale. În urma avertizării OMS, Colegiul Medicilor Suceava a remis următorul comunicat: „Aprofundînd și raportînd la situația actuală datele furnizate de O.M.S. concluzionăm că:

-pulverizarea substanțelor biocide în spațiile exterioare este inutilă și fără finalitate. Mai mult, vegetația și micile viețuitoare sînt puse în pericol;

-măsurile de dezinfecție în spațiile închise făcute prin pulverizare sînt nocive pentru sănătatea populației. Au apărut deja diferite patologii legate de piele, aparatul respirator, digestive, oculare, alergii și alte fenomene provocate de concentrațiile mari de dezinfectante ce se introduc în organism”.

În comunicat se mai arată: „-Ceea ce ne îngrijorează cel mai mult este perspectiva în lumina acestei avertizări a examenelor de Bacalaureat și Evaluare Națională la care măsurile previzionate sînt deosebit de periculoase. Tunelele cu pulverizare asupra candidaților sînt, după cum menționa O.M.S cu impact negativ fizic și psihologic. Dezinfectarea prin pulverizare a spațiilor interioare ale școlilor, de asemenea; -pe parcursul a 3 ore, elevii vor fi nevoiți să poarte mască într-o atmosferă poluată chimic și neaerisită corect, fapt care va duce la neoxigenerea corectă și creșterea concentrației de CO2 din sînge. Ca urmare, performanța intelectuală în cadrul examenului va fi diminuată substanțial. Căldura și emoțiile, purtarea mănușilor care vor crea disconfort la scris completează un tablou de nedorit pentru elevii în cauză; Rugăm factorii de decizie din sănătate și învățămînt să ia atitudine și să reevalueze condițiile de desfășurare a acestor examene; Problema este deosebit de serioasă și ca atare cerem un răspuns cît mai rapid. Sînt multe lucruri pe care nu le-a știut nimeni și care au fost relevate în cursul experinței dramatice a pandemiei; De aceea hotărîrile și măsurile trebuie să fie flexibile și în concordanță cu situația actuală”. Comunicatul este semnat de președintele și de secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava, Sorin Hîncu, și respectiv, Irina Badrajan.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava