MOPAN Suceava

Cea de-a XII-a ediție a Colocviului de la Putna, organizat de Fundația „Credință și Creație. Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta”, se va desfășura în perioada 23–25 august 2018, având ca temă: „Unitatea de limbă, credință și neam. Sensul culturii române”. Colocviul este dedicat Centenarului Marii Uniri.

Întâlnirea de la Putna își propune să dezbată semnificațiile unității de limbă și credință ale poporului nostru și să deslușească sensul formelor pe care cultura română le-a manifestat în existența ei, de la începuturi până astăzi. Comunicările provin din diferite domenii științifice, vizând limba, istoria, teologia, literatura, filosofia, antropologia, muzica, artele plastice, critica de artă etc. Deschiderea simpozionului va avea loc joi, 23 august, la ora 16.00, cu slujba Te Deum-ului oficiat de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Pimen al Sucevei și Rădăuților.

Va urma vernisajul expoziției de pictură „Dulce Bucovină”, cu lucrări de Constantin Flondor, Dacian Andoni, Matei Lăzărescu, Andreea Palade și Dan Palade. Tot în deschidere va fi prezentat numărul 11/2018 al revistei „Caietele de la Putna”, care reunește comunicările simpozionului „Pater et Filius.Continuitate în cultura română și europeană” din anul 2017.

În cadrul colocviului va fi lansat volumul „Portret. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta”, care înmănunchează cuvinte despre Maica Benedicta rostite în cadrul Colocviilor și câteva portrete scrise special pentru acest volum.

Zoe Dumitrescu Bușulenga s -a născut în 1920 la București, în familia lui Nicolae Dumitrescu și a Mariei Apostol. De mică a fost familiarizată de tatăl ei cu literatura clasică franceză și germană, iar prin bunicul preot și o soră a bunicii au venit deprinderile timpurii ale vieții spirituale în Biserică. A dorit să urmeze Conservatorul și să îmbrățișeze o carieră muzicală, dar, din motive de sănătate, a studiat Dreptul și Literele la Universitatea din București.

Între 1948 și 1982 a fost profesor la catedra de Literatură Universală și Comparată a Universității din București, unde i -a avut ca modele profesionale și pedagogice pe George Călinescu și Tudor Vianu. În perioada de dinainte de 1989 a apărat marile nume ale literaturii române: Eminescu, Eliade, Cioran, Vulcănescu și Blaga. Înfruntând presiunile timpului, a înscris Biblia în bibliografia studenților săi.

Din 1975 a început să petreacă verile la Mănăstirea Văratec. După 1990, Zoe Dumitrescu Bușulenga a onorat funcțiile de vicepreședinte al Academiei Române și director al Accademiei di Romania din Roma. Meritele culturale i- au fost recunoscute prin mai multe premii și distincții, precum: Premiul Special al Uniunii Scriitorilor, Premiul Internațional Herder, Comandor al Ordinului de Merit al Republicii Italiene.

După moartea soțului, Apostol Bușulenga, a intrat în cinul monahal, primind numele de Benedicta, și a viețuit la Mănăstirea Văratic.

A trecut la cele veșnice la 5 mai 2006 și a fost înmormântată, conform dorinței testamentare, la Mănăstirea Putna. Acolo a fost înființată Fundația „Credință și Creație. Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta”, care are ca scop promovarea modelului de viață creștină și a valorilor culturale și spirituale românești și universale cărora li s-a dedicat Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava