Concert pascal
MOPAN Suceava

Momente tensionate la inaugurarea lucrărilor de reabilitare a Cetăţii de Scaun a Sucevei. Comisarul european pentru politici regionale Corina Creţu a fost prezentă sâmbătă seara la Suceava pentru a participa la inaugurare, însă a fost nevoită să aştepte câteva minute bune pentru a putea intra în curtea interioară, aceasta fiind închisă pe tot parcursul Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”. În momentul în care a intrat în incinta monumentului istoric a constatat că o mare parte din spaţiile reabilitate sunt închise. Şi asta pentru că, aşa cum au spus autorităţile sucevene, lipsa personalului a făcut imposibilă asigurarea pazei şi protecţiei atât pentru turişti, cât şi a instalaţiilor montate în cetate prin intermediul proiectului european de reabilitare.

Corina Creţu a fost însoţită de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, de parlamentarii Ovidiu Donţu şi Neculai Bereanu, dar şi de directorul adjunct al Muzeului Bucovinei, Ion Mareş şi de directorul acestei instituţii, Emil Ursu, acesta din urmă venind special din concediu medical pentru acest moment. Momentele stânjenitoare au avut loc în momentul în care oficialităţile au ajuns în faţa porţii de la curtea interioară a cetăţii. În momentul respectiv s-a constatat faptul că nimeni dintre cei prezenţi nu avea cheia de la poartă, astfel încât turul oficial pentru vizitarea cetăţii a fost întrerupt câteva minute bune până când cineva a găsit în cele din urmă cheia.


Pe lângă oficialităţi s-au apropiat şi numeroşi turişti aflaţi la ora respectivă în Cetatea de Scaun a Sucevei, în speranţa că în cele din urmă vor reuşi să vadă curtea interioară. Cu toate acestea, curtea interioară a fost deschisă doar pentru oficialităţi, care în cele din urmă au reuşit să vizioneze zidurile reconstruite parţial ale Cetăţii de Scaun. Fără doar şi poate unul dintre principalele puncte de atracţie este capela Cetăţii de Scaun a Sucevei, care a fost reconstruită în totalitate şi care urmează să fie amenajată în perioada următoare. Pe parcursul vizitării curţii interioare, la poarta curţii interioare a stat un agent de pază, astfel încât nici un turist nu a putut să intre în interior. Nici după finalul vizitei, când comisarul oficial a ieşit din curtea interioară nu a mai fost permis accesul publicului, deşi câteva zeci de turişti aşteptau în speranţa că vor putea vizita întreaga cetate.
În ceea ce o priveşte pe Corina Creţu, aceasta nu a dorit să facă vreun comentariu cu privire la întreaga situaţie, ea vizitând în continuare Cetatea de Scaun şi taberele ordinelor de cavaleri venite la ediţia de anul acesta a Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”.

Şeful administraţiei judeţene , Cătălin Nechifor, a declarat că decizia de a se închide unele spaţii din incinta cetăţii a fost luată pentru că în condiţiile în care la festivalul medieval vin mii de persoane nu se poate asigura paza zonelor respective, şi nici siguranţa turiştilor. „Va trebui să luăm în calcul o formulă prin care să angajăm o firmă de pază specializată. Trebuie să facem diferenţa dintre un festival medieval care se întâmplă acum la cetate şi vizitarea cetăţii în perioadele în care nu avem astfel de evenimente. Şi la Bucovina Rock Castle nu avem cum să deschidem cetatea în totalitate, pentru că nu avem cum să asigurăm siguranţa celor care vin ca şi turişti. Asta ne interesează, să nu avem evenimente neplăcute. Şi vom face eforturi cu personalul care există să asigurăm funcţiunea cetăţii”, a spus Nechifor, care a mai precizat că se ia în discuţie şi montarea unui sistem de supraveghere video a cetăţii.

El a adăugat că în perioada următoare va fi achiziţionat şi un generator de energie electrică, investiţie care nu era prevăzută în proiectul de reabilitare a cetăţii. Şeful CJ Suceava a explicat că achiziţionarea acestui generator este necesară pentru a putea asigura funcţionarea videoproiectoarelor pentru spectacolele de lumini şi lase şi în cazul unor întreruperi în furnizarea energiei electrice. Cătălin Nechifor a ţinut să sublinieze faptul că în perioada următoare, turiştii care vor vizita cetatea vor avea parte şi de spectacolele de umbre şi lasere de pe ziduri. „Eu personal recomand tuturor celor care sunt interesaţi să vină seara pentru că e un spectacol absolut superb şi unic în România”, a spus Nechifor.

Prezent sâmbătă seara în cetate, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, aflat în concediu medical, a ţinut să precizeze că în momentul de faţă cetatea beneficiază de un serviciu externalizat de pază, încă „din păcate există un singur post”, la care se adaugă încă doi muzeografi , iar în schema de personal mai sunt încă şapte posturi. Emil Ursu a subliniat că deşi era în concediu medical a discutat cu firma de pază de la cetate să asigure o sponsorizare cu încă patru posturi pentru a asigura paza spaţiilor din incintă. „Mai departe nu comentez, fiind în concediu medical”.

Nu în ultimul rând, directorul adjunct al Muzeului Bucovinei, a arătat că pe perioada festivalului, la care au venit mii de oameni, trebuia suplimentat numărul de paznici şi sporită siguranţa în întreg perimetrul cetăţii care a fost închis. „Administrativ nu am avut cum să facem posibil ca să fie şi aici asigurată paza şi siguranţa. În primul rând pentru persoanele care vizitează, siguranţa pentru ziduri dar şi aparatura existentă în interior”, a spus Mareş.

Proiectul de reabilitare a Cetăţii de Scaun şi a zonei de protecţie a acesteia, a avut o valoare de 44 de milioane de lei. Pentru creşterea gradului de atractivitate a cetăţii, în perimetrul monumentului turiştii vor avea parte de un spectacol de sunet şi lumini, unic în ţară. Înainte de a intra în cetate, vizitatorii vor putea urmări pe ziduri proiecţii de umbre fragmentare de călăreţi, aceste spectacole continuând în mai multe zone ale cetăţii. Astfel de proiecţii vor mai avea loc la intrarea în cetate (schimbul de gardă), în camera de arme, în curtea interioară, vizitatorii urmând să aibă parte de spectacole cu umbre cu dueluri ale cavalerilor şi gardieni în mişcare.

Comisarul european Corina Creţu a aşteptat minute bune pentru a i se deschide poarta curţii interioare a Cetăţii de Scaun, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava