Ansamblul Ciprian Porumbescu - 65 ani aniversar

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, participă în perioada 22-23 martie, la Bruxelles, la evenimentele EDEN 2018, organizate de Comisia Europeană prin Direcția Generală pentru Piața Internă, Industrie, Antreprenorial și IMM-uri (DG GROW), și Agenția de finanțare a Comisiei Europene pentru IMM-uri (EASME).
În prima zi a evenimentelor, Gheorghe Flutur va fi prezent la Ceremonia de acordare a premiilor EDEN, organizată în cadrul unei gale, pentru a premia 18 destinații de excelență pentru turismul cultural.
În cadrul galei, Gheorghe Flutur va primi trofeul EDEN 2017 Winner (locul I), pentru proiectul depus de Consiliul Județean Suceava prin structura sa de turism, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, prin care Suceava a fost desemnată „Destinație Europeană de Excelență” pentru turismul cultural tangibil.
A doua zi, pe 23 martie, șeful administrației județene pa participa la a douăsprezecea întâlnire a rețelei EDEN, la care participă reprezentanți ai destinațiilor EDEN, câștigători și cei clasați pe locul al doilea, coordonatorii proiectelor naționale și ambasadorii acestei rețeleEDEN.
Flutur a precizat că în cadrul acestui eveniment, fi semnată „Declarația de la Bruxelles”, de către toți câștigătorii EDEN.
Gheorghe Flutur a amintit că proiectul EDEN „Destinații Europene de Excelență” a fost lansat în anul 2006, de către Comisia Europeană, având ca obiective creșterea vizibilității destinațiilor, creșterea conștientizării asupra diversității şi calității ofertei turistice europene, reducerea sezonalităţii, dezvoltarea turismului durabil precum și crearea unei rețele între destinații.
El a explicat că desemnarea Destinațiilor Europene de Excelență s-a făcut prin concursuri organizate de către autoritățile naționale de turism din fiecare țară participantă la proiect, conform temei stabilite în cadrul Comitetului Consultativ pentru Turism, întrunit la nivel european, destinațiile desemnate însemnând winner (locul I) şi runners-up (cele clasate pe locurile 2-5).
În România au fost organizate șapte ediții, cu certificare EDEN, pentru județul Suceava fiind obținute următoarele rezultate: locul III – Cârlibaba – turism rural (în 2012), locul IV – Șaru Dornei – turismul accesibil (în 2013) și locul I – municipiul Suceava – turism cultural tangibil (în 2017).
Gheorghe Flutur a mai declarat că la evaluarea proiectului depus pentru Suceava, criteriile avute în vedere în cadrul jurizării s-au referit la investiții realizate în Suceava în infrastructura specifică și în reabilitarea obiectivelor culturale, moștenirea culturală
„În ultimii ani, în Suceava au fost realizate investiții importante, de amploare: modernizarea Aeroportului ”Ștefan cel Mare”, principală poartă de intrare în Bucovina, valoare proiect aprox. 40 milioane Euro, reabilitarea și modernizarea Muzeului Bucovinei -”O clădire de patrimoniu – Muzeu pentru mileniul III”, valoare proiect 60,67 milioane lei, reabilitarea și modernizarea Cetății de scaun a Sucevei, valoare proiect 44 milioane lei, reabilitarea lăcașurilor religioase din Suceava – Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou, Biserica Mărăuți, Biserica Sf. Înviere, Mănăstirea Zamca, Biserica ”Turnu Roșu”, dezvoltarea Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava și recunoașterea meritelor sale ca principal catalizator al formării profesionale din zonă, dezvoltarea infrastructurii specifice de turism”, a declarat șeful administrației județene. El a amintit și de moștenirea culturală a Sucevei, una dintre cele mai vechi și mai importante așezări ale României, „cu un destin istoric și cultural de excepție”.

În acest sens, Flutur a spus că Suceava a fost capitală a Moldovei timp de două secole, istoria sa fiind legată de numele câtorva dintre cei mai cunoscuți voievozi ai Moldovei, între care Petru Mușat, Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare și Petru Rareș.
„Aici au fost construite primele două sedii mitropolitane ale Moldovei, iar la Curtea Domnească şi-a avut reședința sfatul domnesc. Perioada austriacă și-a pus amprenta pentru aproape un secol și jumătate prin arhitectură și mozaic etnic, aici s-a impus un spirit de civism și toleranță reciprocă, rar întâlnite în Europa. Din perioada interbelică, după unirea Bucovinei cu România, orașul a devenit reședință de județ. Dezvoltarea economică, edilitară, social-culturală şi urbană a Sucevei a continuat liniile din perioada anterioară. De asemenea, după instaurarea regimului comunist în România (a doua jumătate a secolului trecut), orașul intră într-un proces de industrializare rapidă, odată cu deschiderea platformelor industrial. Totodată, vechea arhitectură, dominată de stilurile neoclasic și art nouveau, este înlocuită cu  cea comunistă”, a mai declarat președintele CJ Suceava.
Gheorghe Flutur a precizat că pe pe lângă acestea, Suceava are 84 valori de patrimoniu, cetăți, monumente de artă și ansambluri arhitecturale, monumente de artă religioasă, monumente de arhitectură etnografică, patrimoniu industrial imobil, monumente de artă plastică, vestigii arheologice, numeroase construcții moderne și contemporane, edificii culturale: muzee și case memoriale, teatru, galerie de artă, observator astronomic, universitate, biblioteci, obiective de patrimoniu recent renovate, reamenajate și consolidate, expoziții permanente unice la nivel național ca mod de prezentare și interactivitate, expoziții temporare și activități culturale în unitățile muzeale.

Comisia Europeană recunoaște investițiile realizate în Suceava în domeniul turismului prin acordarea titlului de „destinație de excelență”, 8.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (1 vote cast)
Turism
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava