MOPAN Suceava

Viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, a avut joi, 12 mai, la sediul Guvernului României, o întâlnire cu membrii delegaţiei Ministerului bavarez pentru Economie şi Mass-media, Energie şi Tehnologie, condusă de domnul Secretar de Stat Franz Josef Pschierer, membru al Parlamentului Landului Bavaria.

Discuțiile au vizat stadiul relaţiilor economice dintre România și landul Bavaria și posibilităţile de dezvoltare, evoluția politicii economice în România şi priorităţile pentru dezvoltarea regională, proiectele de infrastructură cu finanţare din fonduri structurale, mai ales managementul deşeurilor, apă şi canalizare, ca și calificarea și formarea profesională a personalului român.

Conform datelor deținute de Camera de Comerț și Industrie româno-germană, landul Bavaria este unul cei mai importanți parteneri comerciali ai României, pe locul 5 în clasamentul partenerilor comerciali. În anul 2014 importurile bavareze din România au însumat 2,6 mld. de euro, cu 28,5% mai mult decât în 2013, iar exporturile Bavariei către România au fost de 1,8 mld. de euro, cu  9,7% mai mult față de 2013. Pe piața românească activează în prezent aproximativ 1.400 de companii bavareze.

Relațiile dintre România și Bavaria sunt excelente iar balanța comercială exprimă acest lucru. Suntem interesați de orice proiecte de cooperare între România și Bavaria – și mă refer în special la investiții în infrastructura de drumuri, feroviară, aeroportuară… În Transilvania – în Cluj, în Banat – companiile bavareze sunt deja prezente, acum ne dorim să le aducem în Moldova, unde ne concentrăm să creștem capacitatea infrastructurii, cu ajutoare de stat”, a declarat viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice.

De asemenea, ne dorim să preluăm din know-how-ul Bavariei, care are un învățământ profesional și tehnic foarte bun, și, cu sprijinul Ambasadei germane, să reformăm învățământul profesional. În acest sens, primim deja sprijinul companiilor germane, care ne ajută să formăm forța de muncă.

Pe de altă parte, încercăm să modernizăm și legislația privind parteneriatul public-privat, pentru a facilita investițiile mari, cum ar fi infrastructura rutieră, care să fie co-finanțate prin participarea statului, a companiilor și cu fonduri europene.

Avem, în același timp, în vedere, și conservarea patrimoniului culturii germane în Transilvania – numai prin Programul Operațional Regional 2007-2013 au fost renovate 18 biserici evanghelice din Transilvania, care au devenit astfel o atracție puternică pentru turiștii germani”, a subliniat vicepremierul Vasile Dîncu.

Din delegația bavareză au mai făcut parte doamna Kerstin Marion Schreyer-Stäblein, membră a Comisiei pentru muncă, servicii sociale, tineret, familie și integrare a Parlamentului landului Bavaria, domnul Thomas Mütze, membru al Comisiei pentru buget și aspecte financiare a Parlamentului bavarez, reprezentanți ai Ministerului bavarez pentru Economie și Media, Energie și Tehnologie, reprezentanți ai unor companii interesate de investiții și relații de afaceri cu parteneri români.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava