Concert pascal
MOPAN Suceava

Cuptoarele sunt printre cele mai „muncite” aparate din bucătărie, pe lângă frigidere și hote. O masă adecvată nu se poate face doar cu o rețetă bună și calități de bucătar, ci ea are nevoie și de un cuptor de încredere.

Cuptoarele pot fi, în funcție de combustibilul pe care îl folosesc, fie pe gaz, fie alimentate cu energie electrică. Și deși cele două tipuri au multe în comun, diferențele dintre ele afectează în mod semnificativ experiența de gătit.

În rândurile care urmează vom compara performanța unui cuptor electric cu unul pe gaz, pentru a vedea care se descurcă mai bine, în termeni de temperatură, timp de preîncăzire și funcții de gătire.

Cea mai evidentă deosebire dintre cele două tipuri de cuptoare este combustibilul utilizat.

Cuptor pe gaz

Un cuptor pe gaz se bazează pe igniție a unui arzător. Majoritatea cuptoarelor au un arzător situat la bază. Unele branduri pot avea un al doilea arzător situat în partea superioară a cuptorului. Un cuptor cu arzătoare atât sus, cât și jos oferă mai multă flexibilitate în gătit, deși un cuptor pe gaz necesită o conductă de gaze. Căldura generată este rapidă și intensă. Căldura intensă circulă în sus, de la compartimentul de bază în întreaga suprafață de gătit. Pe măsură ce gazul este ars de flacăra directă, el eliberează puțină umezeală în aer. Acesta este motivul pentru care aceste cuptoare produc mai mult aer umed decât un cuptor electric, ceea ce le face perfecte pentru copt prăjituri, torturi moi sau pentru a găti paste, precum lasagna. Un cuptor pe gaz are nevoie de mai puțin timp de preîncălzire decât un cuptor electric. Odată ce ai dat drumul la arzător, el poate ajunge la o temperatură mai mare mai rapid. Și, de asemenea, el poate fi ușor controlat, trebuie doar să te uiți la mărimea flacărei. Cu cât este mai mare flacăra, cu atât mai ridicată este temperatura.

Cuptor electric

Cuptoarele electrice, pe de altă parte, sunt construite cu un element de încălzire încorporat, pe care îl vei găsi la baza cuptorului, de unde căldura radiază în întreaga zonă de gătit, la fel ca la un cuptor pe gaz. Diferența, totuși, este că un cuptor electric are nevoie de mai mult timp să se încălzească și să se răcească. Un al doilea element de încălzire poate fi găsit în partea de sus a cuptorului. Dacă folosești un cuptor cu convecție, poți găsi chiar și al treilea element de încălzire, circular și localizat în spatele cavității cuptorului. Toate acestea înseamnă că acea căldură emanată de cuptor este mai uscată. Acest factor poate schimba rezultatul rețetelor, în special dacă gătești tort de ciocolată fără ouă sau plăcintă de mere. Un cuptor electric funcționează mai bine când gătești un sandviș prăjit rapid. Un cuptor rapid se încălzește mai greu, totuși, decât un cuptor pe gaze, și, de asemenea, se și rătește mai greu. Dar odată ce acesta este încălzit, el poate menține o temperatură constantă mai bine decât o face un cuptor pe gaze. Totodată, un cuptor electric are adesea un termometru încorporat care îți poate permite să stabilești o temperatură fixă, perfect pentru rețetele pretențioase.

Verdict

Deci, care dintre cele două câștigă, cuptorul electric sau cel pe gaz? Acesta este un răspuns foarte subiectiv. Unii oameni vor prefera un cuptor cu gaz față de un cuptor electric, poate doar pentru că așa au fost obișnuiți de când erau mici. Poate că mama lor le cocea mereu plăcintă cu dovleac, toamna, la un cuptor cu gaz. Unor oameni le place accesibilitatea unui cuptor electric de oțel inoxidabil. Să nu mai vorbim despre faptul că poți găsi cuptoare electrice foarte compacte.

Depinde, de asemenea, de ceea ce dorești să gătești. Coacerea felurilor de mâncare care sunt sensibile la fluctuații de temperatură funcționează cel mai bine cu un cuptor electric, în timp ce torturile și alte mâncăruri ce au nevoie de umezeală vor ieși mai bine cu un cuptor pe gaz.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava