MOPAN Suceava

Comuna Cornu Luncii a adoptat, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Local, o „Declarație de Reunire cu Republica Moldova”. Documentul a fost votat cu unanimitate de membrii consiliului local, declarația fiind adoptată pentru „a îndrepta urgiile trecutului și pentru restabilirea adevărului istoric”. La ședința Consiliului Local Cornu Luncii au fost prezenți primarul comunei, Gheorghe Fron, consilierii locali, preoții parohi din comună, precum și alți invitați. Ședința festivă a început cu intonarea „Imnului Național al României”, după care primarul Gheorghe Fron a dat citire ordinii de zi iar apoi preoții din comună au oficiat o slujbă Te Deum de binecuvântare. Gheorghe Fron a fost cel care a citit „Declarația de Reunire cu Republica Moldova”, textul acesteia arătând că acest document are valoare absolută, pentru susținerea drepturilor inalienabile ale Națiunii Române, oricând și pretutindeni, față de toate națiunile lumii.

Gheorghe Fron a mai precizat că își dorește ca în anul Centenarului Marii Uniri, toate localitățile din județul Suceava să aibă acorduri de înfrățire cu localități din Republica Moldova. El a subliniat că prin declarația adoptată astăzi de Consiliul Local Cornu Luncii, comuna pe care o conduce se asociază primarilor din Republica Moldova de a susține împreună înfăptuirea actului istoric de „reunificare și sărbătorirea Centenarului fără granița pământului românesc la Prut”.

„Comuna Cornu Luncii este înfrățită cu localitățile Egoreni, din raionul Soroca și comuna Susleni, din raionul Orhei. Avem relații de prietenie foarte strânse cu raioanele Orhei și Soroca și sperăm ca anul acesta să nu rămână nici o localitate din România să nu fie înfrățită cu o localitate din Republica Moldova”, a spus primarul din Cornu Luncii la finalul ședinței de astăzi a Consiliului Local în care a fost adoptată declarația de reunire. Documentul a fost semnat de primarul Gheorghe Fron, viceprimarul și secretarul comunei, de consilierii locali și preoții parohi.

Vă prezentăm în continuare „Declarația de Reunire cu Republica Moldova” adoptată de Primăria și Consiliul Local Cornu Luncii:

„Declarație de ReUnire”

”Pornind de la sloganul <Ce-i românește nu piere niciodată> și având în vedere legăturile de neam a românilor, chiar dacă prin urgiile vremurilor istorice a fost împărțit în mai multe teritorii sub mai multe dominații străine, românii din România și românii din Basarabia sunt unul și același neam. La 27 martie 2018 sărbătorim un veac de când Basarabia a revenit la patria mamă prin votul istoric al „Sfatului Țării”.

Moldova de peste Prut, teritoriu românesc, anexat în mod samavolnic în anul 1812 de către Imperiul Țarist, a devenit prima dintre provinciile istorice ale țării care s-a unit cu România.

Anul 1918 a fost anul în care dorința de Unire s-a dovedit una generală, cerută de numeroase cercuri politice, comitete și adunări populare.

Omul politic, jurist, savant și scriitor român – Constantin Stere – într-un discurs ținut în acea zi memorabilă a produs o vie emoție, rostind următoarele: „Astăzi trebuie să hotărâm ceea ce va avea o importanță hotărâtoare, extraordinară, asupra soartei viitoare a poporului nostru. Mersul de fier al istoriei pune asupra umerilor noștri o răspundere pe care noi n-o putem ignora cu nici un fel de sofisme”.

Declarația de unire de la acea vreme a fost primită cu mult entuziasm de românii din toate colțurile lumii și importanța ei a fost una determinată pentru marele pas care urma să se înfăptuiască peste doar câteva luni: „Marea UNIRE de la 1 Decembrie 1918”.

Din nefericire bucuria reîntregirii țării și neamului românesc avea să fie umbrită de actul din vara anului 1940 când regimul sovietic a anexat Basarabia U.R.S.S-ului.

Statele Unite ale Americii recunosc în anul 1991, prin Rezoluția 148 a Senatului SUA dreptul reunificării Moldovei cu România.

Reunirea Basarabiei cu România a rămas vie în conștiința românilor de pe ambele maluri ale Prutului care de fapt au reprezentat aceeași națiune despărțită de un râu și de interesele geopolitice străine de idealul nostru național.

Pentru a îndrepta urgiile trecutului și pentru restabilirea adevărului istoric, nu există o altă cale decât reîntregirea neamului românesc.

Astfel, Consiliul Local al comunei Cornu Luncii, județul Suceava, astăzi, 26 martie 2018, în anul sărbătoririi CENTENARULUI MARII UNIRI a României cu Basarabia, adoptă prin vot absolut, în unanimitate, „Declarația de Reunire a României cu Basarabia”.

Prin prezenta declarație Marii Uniri ne asociem demersurilor primarilor din Republica Moldova (Basarabia) de a susține împreună înfăptuirea ACTULUI ISTORIC DE REUNIFICARE și sărbătorirea Centenarului Marii Uniri fără granița pământului românesc la Prut.

Drept pentru care adoptăm prezența declarație de reunire, cu valoare absolută, pentru susținerea drepturilor inalienabile ale Națiunii Române, oricând și pretutindeni, față de toate națiunile lumii”.

Primar al comunei Cornu Luncii, ing. Gheorghe Fron

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava