MOPAN Suceava
Galerie foto35 poze în acest set

Mii de pelerini din țară dar și din străinătate au participat marți, 2 iulie, la Mănăstirea Putna la evenimentele prilejuite de împlinirea a 515 de la moartea voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt, evenimente care au avut loc în cadrul Festivalului Ștefanian. Manifestările au început dimineață la ora 7:00, cu un pelerinaj de la intrarea în comuna Putna și până la mănăstire. Coloana de pelerini a cuprins peste 500 de persoane îmbrăcate în costume populare care au mers pe jos la Mănăstirea Putna, unde au asistat la Sfînta Liturghie. Printre pelerini s-a aflat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur și vicepreședintele Gheorghe Niță, de asemenea îmbrăcați în port popular, mai mulți preoți și primari din zonă. Marșul în memoria voievodului, de la cea de-a doua ediție a Festivalului Ștefanian, a fost condus până în poarta Mănăstirii Putna de patru călăreți. ”Suntem aici în semn de respect, pentru a aduce un omagiu înaintașilor noștri și pentru unitatea românilor din Bucovina. Sunt bucuros că sunt cu foarte mulți bucovineni aici, îmbrăcați în straie populare. Avem de parcurs ceva drum pe jos. E ceva frumos, pentru că îmbinăm pelerinajul spre Putna cu straiul popular și cu participarea la slujba de astăzi, dedicată marelui voievod Ștefan cel Mare și Sfânt. Pelerinajul face parte din Programul Ștefanian, inițiat de mine cu câțiva ani în urmă și mă bucur că prinde contur. Programul Ștefanian a început pe 24 iunie, de Sânziene, cu slujba de pomenire a domnitorilor Moldovei în capela Cetății de Scaun a Sucevei. De asemenea, am avut și alte acțiuni la ctitoriile lui Ștefan cel Mare, iar astăzi nu se putea să fim în altă parte decât la poarta Putnei pentru a aduce un omagiu și a depune o coroană de flori celui care a însemnat cel mai mult pentru țara noastră, pentru Moldova și pentru ținutul Bucovinei”, a declarat Flutur.

Pelerinii întâmpinați la Mănăstirea Putna de primarul Gheorghe Coroamă și de starețul Velnic Melchisedec

Pelerinii au fost așteptați în poarta Mănăstirii Putna de de primarul comunei, Gheorghe Coroamă și de starețul Velnic Melchisedec, cu icoana Sfântului Ștefan cel Mare, dar fiind primiți cu buciumași. „Ștefan și-a iubit țara, și-a iubit neamul, ne-a iubit pe toți. El nu a făcut niciun fel de deosebire vreodată. După 45 de ani de domnie, medicul Matteo Muriano avea să scrie despre el că este «mult iubit de supușii săi, veșnic treaz și darnic».Prin ceea ce ați făcut dumneavoastră astăzi ați intrat în dragostea și dărnicia Sfântului Ștefan cel Mare. Ați dăruit din timpul dumneavoastră și ați venit cu drag la mormântul Sfântului Ștefan. De aceea ne bucurăm și vă spunem bun venit!”, i-a întâmpinat starețul. Gheorghe Flutur a sărutat icoana Sfântului Ștefan cel Mare și a fost binecuvântat de starețul Melchisedec apoi invitat să intre în curtea deja plină de credincioșii care au venit de dimineață slujba Acatistului Sfântului Voievod Ştefan cel Mare.

Sfânta Liturghie oficiată de 116 clerici

Sfînta Liturghie Arhierească a fost oficiată de un sobor de preoți, între care se aflau, Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, Înaltul Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, arhiepiscopul Tomisului, Teodosie și episcopul Hușilor, Preasfințitul Ignatie, alături de un sobor de preoți și diaconi din România, Ucraina – regiunea Cernăuți și din Republica Moldova, în total 116 clerici. Credincioșii s-au închinat la moaștele sfinților Iacob Putneanul, Nectarie, Silă, Natan, Paisie și Arsenie, la cele ale Sfinților trei ierarhi Vasile cel Mare, Ioan Gură de Aur și Grigore Teologul și la o icoană a Maicii Domnului, adusă din Basarabia.

Coroane de flori la mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare

După slujbă toți cei prezenți au asistat la un recital de muzică și poezie patriotică și religioasă susținut de corurile: Grupul vocal tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, Corul de bărbați al Parohiei „Sfântul Nicolae” Salcea, Corul de copii „Binevestitorii misionari” al Parohiei Dornești, Corul „Glasul Bucovinei” al Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi Fălticeni.  A urmat depunerea de coroane de flori la mormântul Sfântului Ștefan cel Mare de către: Consulatul General al României la Cernăuți, Instituția Prefectului Județului Suceava, Structurile din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și siguranță prezente – Inspectoratul de Jandarmi Județean „Bogdan Vodă” Suceava, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava, Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni –, Brigada de Poliție cu Destinație Specială „Fulger” din cadrul Inspectoratului General de Poliție al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Asociația „Ștefan cel Mare și Sfânt”, Primăria Orașului Soroca, Primăria Comunei Putna și Școala Gimnazială „Mitropolit Iacob Putneanu” din Putna, Primăria Orașului Vicovu de Sus, Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români – București. Apoi s-a desfășurat ceremonialul militar realizat de structurile militare prezente. Imnul de stat și piesele din timpul defilării au fost interpretate de Fanfara Municipiului Suceava. Mai trebuie spus că primarul orașului Soroca din Republica Moldova, Victor Său, a primit diplomă de recunoștință pentru activitățile din Anul Centenar.

Spectacole cu nume mari la Sărbătoarea Comunei Putna

După momentul de suflet de la Mănăstirea Putna localnicii dar și pelerinii au putut participa la manifestări desicate Zilelor Comunei Putna. Astfel în Piața Putna a avut loc o frumoasă paradă a cailor și a porturilor populare, manifestare de tradiție deja. Nu au lipsit muzica și dansul. Pe scena special amenajată au urcat  ansambluri și formații județene dar și nume mari ale folclorului național precum  Cornelia și Lupu Rednic sau Niculina Stoican acompaniată de de orchestra ”Veva Band”. Sărbătoarea Comunei Putna s-a încheiat cu un spectacol care a fost apreciat de toată suflarea prezentă, spectacol care i-a avut ca protagoniști cuplul Connect-R și Misha.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava