Concert pascal
MOPAN Suceava

O echipă a Asociației pentru Promovarea Văii Șomuzului din comuna Dolhești, județul Suceava, a participat cu un spectaculos stand și un complex program propriu la Congresul Mondial al Tradițiilor Culinare, ce a avut loc la Sibiu în perioada 17-21 noiembrie 2019. Congresul s-a desfășurat în contextul programului european Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană si a reunit delegaţii de bucătari internaționali din 22 de țări, care au prezentat şi gătit câte un meniu de nuntă specific ţării sau regiunii în care trăiesc.

La invitația Centrului Regional de Studii Nord-Est (CRS Nord-Est) al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADR Nord-Est), delegația comunei Dolhești a prezentat o selecție a celor mai reprezentative, savuroase și creative preparate tradiționale ale regiunii Văii Șomuzului din sud-estul județului Suceava, pe ritmurile unui program folcloric specific zonei, prezentant de Ansamblul Străjerii din Dolhești, coordonat de Gheorghiță Ciocârlan.

Programul pregătit de dolheșteni a vizat punerea pe harta gastronomiei mondiale a gusturilor deopotrivă tradiționale și inovatoare specifice satului moldovenesc și intermedierea unui schimb de experiență benefic pentru comunitate. Reprezentanții acesteia au avut acces la o pepinieră de proiecte de succes implementate la nivel internațional, ce pot fi transpuse în context local. Delegația a întrunit un număr de 36 reprezentanți ai comunei: membrii Ansamblului, preotul satului, poștașul, jandarmul, gospodine si gospodari din sat. Toți membrii delegației au primit o diplomă de participare, iar dna Mirela Nechita, președinte al Asociației pentru Promovarea Văii Șomuzului și dl. Cristinel Neculai Bărculescu, Primarul comunei Dolheștii Mici, au primit o diplomă de excelență din partea organizatorilor.

“A fost o mândrie pentru Regiunea Nord-Est și pentru dolheșteni să fim incluși în lista participanților din cele 22 de țări, reprezentate de cei mai buni chefi bucătari din lume. Din universul magic al vieții rurale moldovenești face parte, evident, și tradiția bucătăriei noastre atât de savuroase și de originale. A fost o acțiune a unei comunități foarte unite și foarte atentă la promovarea valorilor proprii, fiecare dolheștean a contribuit cu cât a putut el. Publicul sibian pur și simplu a luat cu asalt locul destinat demonstrațiilor gastronomice, s-a creat o atmosferă foarte asemănătoare celei unei nunți… Am gătit sarmale, care au forfotit pe plitele din interiorul hotelului, ciorbă de cocoș gătită în vase tradiționale, colaci, cozonaci, pâine de casă și toți le-au apreciat, cozonacul și sarmalele au fost piesele de rezistență ale meniului propus de noi. Mesajul echipei noastre a fost legat de mândria și demnitatea de a fi român și de a ne arăta bogăția culinară, dar și spiritul viu și exuberant al moldovenilor. Patrimoniul nostru gastronomic are ca specific naturalul și simplitatea, a căror combinație dă acel gust autentic, unic”, declară Mirela Nechita (foto), președinte al Asociației pentru Promovarea Văii Șomuzului și o susținătoare devotată a numeroase proiecte locale care pun accent pe potențialul regiunii în turismul rural, istoric și de patrimoniu.

Participarea la eveniment a avut loc în cadrul proiectului Restart+ „Comunități în acțiune”, prin care CRS Nord-Est a format o Alianță Comunitară Strategică care are ca scop promovarea și dezvoltarea comunităților locale. Prin proiect s-au selectat câteva comunități rurale, printre care și comuna Dolhești, pentru care CRS Nord-Est va furniza sprijinul în dezvoltarea economică și promovarea acesteia ca destinație turistică inedită a turismului rural și de patrimoniu.

Evenimentul de la Sibiu, devenit o prestigioasă platfornă a dialogului diferitelor culturi culinare de pe întreg mapamondul, a inclus delegația din Dolhești la invitația doamnei Iulia Drăguț, Președinte al Asociatiei Bucătarilor A.C.E.E.A (Asociația Culturală Euro-Est Alternativ) si membru World Cultural Heritage Committee World, precum și la invitația Primăriei Sibiu.

Alte informatii despre proiect:
Obiectivul proiectului Restart+ este acela de a construi alianțe durabile între lideri comunitari, autorități publice și instituții de formare profesională, în patru regiuni europene din următoarele țări: Irlanda, Portugalia, România și Irlanda de Nord. Fiecare dintre aceste Alianțe Comunitare va reuni diferite grupuri de părți interesate și va întreprinde activități de predare și învățare, pe baza materialelor educaționale elaborate în cadrul proiectului, cu scopul de a dezvolta abilități de conducere care să ajute la regenerarea comunităților.
Consorțiul de proiect este compus din 7 parteneri din 6 state membre ale Uniunii Europene:
Letterkenny Institute of Technology (Irlanda), Municipio de Lousada (Portugalia), Banbridge District Enterprise Ltd. (Marea Britanie), Momentum Marketing Services (Irlanda), Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (România), European E-learning Institute (Danemarca), University Industry Innovation Network’s (Olanda).

Despre Asociația pentru Promovarea Văii Șomuzului:

Asociația pentru Promovarea Văii Șomuzului s-a constituit oficial în septembrie 2018, în localitatea Dolheștii Mici din comuna Dolhești (județul Suceava) și are ca obiectiv principal susținerea potențialului în turism rural, agroturism și turism cultural al ținutului Văii Șomuzului din sudul județului Suceava. Asociaţia a încheiat deja parteneriate cu mai multe asociaţii şi fundaţii care promovează turismul. În acest an comuna a găzduit primii turiști străini din istoria sa.

www.turistindolhesti.ro

contact@turistindolhesti.ro

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava