MOPAN Suceava

Dożynki – sărbătoare populară legată de obiceiurile de mulțumire pentru încheierea secerișului și a lucrului pe câmp, precum și pentru roadele culese, care provine din tradiția slavă. În mod tradițional, cândva era sărbătorită în prima zi de toamnă, în prezent, în Polonia Sărbătoarea Roadelor se desfășoară într-una din duminicile din luna septembrie, după încheierea secerișului. Actual este sărbătoarea agricultorilor care mulțumesc pentru roadele culese și, din fericire, a pierdut caracterul ideologic din perioada comunistă. Inseparabil legate de această sărbătoare sunt Sfintele Liturghii solemne, în timpul cărora se sfințesc pâinea și cununile și se depun daruri. Sărbătoarea Roadelor se încheie cu un festin popular, adeseori cu etalare şi degustare de produse, feluri de mâncare, concerte și petrecere populară.


Uniunea Polonezilor din România organizează din 2006 Sărbătoarea Roadelor la nivel național, în cadrul Zilelor Culturii Polone, în Solonețu Nou – cea mai mare localitate din Bucovina în care trăiesc polonezi. Această celebrare prilejuiește întâlnirea tuturor comunităților poloneze din România. Fiecare din localitățile în care trăiesc polonezi prezintă standuri colorate, sărbătorești cu roade caracteristice pentru ea, cu produse, dulciuri, mâncăruri. Pe lângă polonezi se prezintă și alte naționalități „vecine” – români și ucraineni.


Sărbătoarea Roadelor a început cu Sf. Liturghie solemnă, cu sfințirea pâinilor și cununilor precum și cu depunerea de daruri, urmând prezentarea standurilor și spectacolul folcloric. Sf. Liturghie a fost celebrată de cardinalul Kazimierz Nycz – mitropolitul Varșoviei, ES Petru Gherghel – episcop de Iași, Iosif Păuleț – decan de Bucovina precum și preoți din decanatul de Bucovina și din Polonia. La finalul slujbei, s-a transmis mesajul președintelui Republicii Polone, Andrzej Duda care felicită comunitatea poloneză din România pentru că organizează acest gen de eveniment, ca semn de mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile naturii. De asemenea în scrisoarea sa el își exprimă respectul și recunoștința pentru agricultorii polonezi care locuiesc în Bucovina, mulțumindu-le pentru truda, dăruirea și puterea cu care își muncesc pământul.
În cea de-a XII-a ediție a sărbătorii, au susținut spectacole ansamblurile polonezilor „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou precum și  Ansamblul Folcloric de Cântece și Dansuri „Złoty Potok” din Jelna, în regiunea Podkarpacie (Polonia).


La eveniment au participat senatorul Maciej Łuczak – vicepresedintele Comisiei pentru Problemele Emigraţiei şi Legătura cu Polonezii din Străinătate, senatorul Ryszard Bonisławski – membru al Comisiei pentru Problemele Emigraţiei şi Legătură cu Polonezii din Străinătate, Andrzej Kalinowski – Consulul Republicii Polonia din București,  delegația din Voievodatul Podkarpacie condusă de  Czesław Łączak – Vicepresedintele Micului seim (consiliului) al Voievodatului Podcarpacie dar și ES – Cardinalul Kazimierz Nycz – Metropolitul Varșoviei, Agnieszka Skieterska – directorul Institutului Polonez din București, Victoria Longher – Deputat al Uniunii Polonezilor din România, precum şi Ghervazen Longher – Președintele Uniunii Polonezilor din România.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava