MOPAN Suceava

„Festivalul produselor tradiţionale de post” de la Adâncata a ajuns la a patra ediție. Manifestarea care a avut loc duminică, 17 aprilie, a fost organizată de Comitetul parohial al Bisericii de lemn Sf. Dumitru cu sprijinul financiar al primarului liberal Viorel Cucu și la inițiativa soției acestuia Elena Cucu.

Nu mai puţin de 18 gospodine din Adâncata îmbrăcate în port popular au prezentat aproape 20 de feluri de mâncare de post şi 12 feluri de dulciuri. La ediţia de anul acesta, gospodinele au gătit sarmale, salate de fasole, vinete, ciuperci sau de cartofi, chiftele de soia, paste sau piftie cu ciuperci, mâncăruri din orez, dar şi numeroase feluri de prăjturi, dulciuri şi cozonaci de post.

Toate produsele de post prezentate au fost gătite de gospodinele din Adâncata după reţetele învăţate de la bunici şi străbunici, iar potrivit inițiatorilor, acest festival este organizat tocmai pentru a duce mai departe tradiţiile din această comună. Şi pentru că toate produsele tradiţionale de post au fost apreciate la fel de către participanţi, gospodinele au primit câte o diplomă de participare şi un cadou din partea organizatorilor. După binecuvântarea bucatelor de post, preotul paroh Mitu Pascal le-a mulţumit tuturor gospodinelor pentru modul în care s-au implicat în a continua acest festival al produselor tradiţionale de post.

“Gospodinele din Adâncata au pregătit mâncaruri de post nu spre laudă ci pentru ca această călătorie a postului să fie o călătorie de bucurie. Postul este perceput ca o perioadă de tristețe, de lamentație gândindu-ne la trecutul nostru nu prea bun și acum încercăm să ne îndreptăm. Călătoria asta a postului trebuie însoțită însă de bucurie și bucuria este deplină atunci când suntem împreună și când stăm la masă. Această călătorie a postului se desfășoară în parohie la noi cu această manifestare de bucurie și de milostenie, de întrajutorare pentru cei care sunt în neputință. Să ne bucurăm, să ne apropiem unii de alții mai mult, să nu ne mai bârfim, să nu ne ma judecăm și să încercăm să devenim mai buni începând cu mine”, a declarat preotul Mitu Pascal.

Cucu: “Vrem ca acest festival să fie dus mai departe de generațiile mai tinere”

Primarul Viorel Cucu, a apreciat în primul rând faptul că de la an la an s-a putut observa o creştere a numărului gospodinelor care vin să prezinte cele mai bune bucate de post.

“Vreau să mulțumesc din suflet organizatorilor și minunatelor gospodine din Adâncata pentru participare pentru că dacă la prima ediție au fost prezente doar șase acum au fost de trei ori mai multe. Le mulțumesc încă o dată pentru că au purtat costumul popular și au promovat aceste produse tradiționale de post minunate și gustoase. Vrem ca acest festival să fie dus mai departe de generațiile mai tinere. Sunt mândru că astăzi mă aflu în mijlocul dumneavostră și mă aplec cu smerenie în fața celor care au gătit pentru noi mâncăruri extraordinar de bune. Dumneavoastră aţi fost alături de mine, aţi avut încredere in mine şi m-aţi ales primar și dacă veți considera că v-am reprezentat cum trebuie în acest mandat veți ști pe cine să alegeți în continuare. Mulțumesc părintelui paroh de care mă leaga o frumoasă prietenie și tuturor locuitorilor comunei Adâncata cu care de asemenea am o relație de prietenie care sper să fie de lungă durată”, a declarat Viorel Cucu, care la alegerile din iunie va încerca să-și reporteze mandatul.

 

Concurs de mâncăruri de post la Adâncata, 10.0 out of 10 based on 6 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (6 votes cast)
Timp liber
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava