Concert pascal
MOPAN Suceava

“Colindaţi Muzeele!” este şi anul acesta , în preajma sărbătorii Crăciuniului, îndemnul conducerii Muzeului Bucovinei. Astfel, în perioada 10 – 20 decembrie 2013 grupurilor de colindători preşcolari şi şcolari însoţiţi de profesori sau părinţi li se oferă o vizitare gratuită a Sălii Tronului.

Pentru o lecţie de istorie adevărată, muzeografii vă invită să mergeţi la Muzeul de Istorie din Suceava, locul unde puteţi admira de la vase de lut, picturi celebre, pergamente şi arme, până la primele vârfuri de săgeţi şi primele bijuterii pentru femei. Chiar dacă sunt din sticlă, fier ori alte metale mâncate de rugină, podoabele prind farmec în vitrina muzeului. Tot aici puteţi vedea colecţiile de arheologie medievală din cele mai vechi timpuri, descoperite la Şipote, Botoşana, Poiana, Zvorâştea, Vornicenii Mari, Curtea Domnească, Biserica Mirăuţi şi Probota. Muzeografii spun că alte surse pentru aceste obiecte valoroase au fost bisericile vechi din Bucovina.

Cea mai frumoasă este Sala Tronului, deoarece recrează un moment istoric şi ai impresia că eşti martorul acelor timpuri. Toate personajele poartă haine după moda acelor vremuri şi nu există o dovadă mai vie a istoriei pentru copii. Cele 12 personaje par veridice datorită faptului că manechinele poartă chipurile din cronici şi sunt îmbrăcate cu veşminte de poveste, specific zonei Bucovinei din anii 1400-1500.Aici îl puteţi vedea stând lângă tron pe Ştefan cel Mare, iar în faţa lui pe doamna Maria Voichiţa. Tot în Sala Tronului se mai află postelnicul, doi plăieşi, patru boieri, preotul şi doi ţărani. Unul dintre ultimii doi se află îngenuncheat în faţa domnitorului. Căciulile de blană cu pene şi pelerinele sunt de asemenea adevărate bijuterii, deoarece hainele sunt cusute de mână, în fir de aur, ori brodate după tradiţia populară.

Sala Tronului a fost inaugurată acum mai bine de 20 de ani în acest muzeu, iar de atunci este deschisă permanent. Tot în sala Tezaur a muzeului, vizitatorii mai pot admira colecţii de monede vechi, descoperite în straturile de pământ, medalii şi alte decoraţii importante din aur, argint, teci frumos ornate pentru cuţite şi săbii cu pietre preţioase, cămăşi bărbăteşti şi alte veşminte. În total, în această sală sunt expuse peste 500 de piese cu valoare inestimabilă.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava