Concert pascal
MOPAN Suceava

În perioada 17-18 noiembrie 2016, la Chișinău, Republica Moldova, a avut loc ultima conferință de diseminare a rezultatelor proiectului ”Prevenirea și protecția la inundații în bazinele superioare ale râurilor Prut și Siret, prin implementarea unui sistem modern de stații automate – EAST AVERT” (MIS ETC 966).

Proiectul se încadrează între proiectele de anvergură din cadrul Programului Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013. In proiect sunt implicați 8 parteneri, după cum urmează: 4 parteneri din România (Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad, Administrația Bazinală de Apă Siret, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor), 1 partener din Republica Moldova (Agenția ”Apele Moldovei”) și 3 parteneri din Ucraina (Direcția Apelor Nistru-Prut, Centrul Regional de Hidrometeorologie Cernăuți, Centrul EcoResource Ucraina).

Proiectul are ca scop protecţia zonelor de graniţă de riscul la inundaţii prin măsuri preventive. Îmbunătăţirea monitorizării cursurilor superioare ale celor două râuri este necesară, având în vedere că România si Republica Moldova sunt ţări situate în aval în raport cu Ucraina, iar îmbunătăţirea culegerii de date şi a transmiterii acestora conduce la un management mai bun al apelor, astfel încât, în situaţii de urgenţă (ploi torenţiale, poluări accidentale) să fie posibilă intervenţia în timp util, pentru diminuarea posibilelor pagube.

„Obiectivele proiectului constau în: elaborarea unui sistem informațional trilateral de gestionare a apei și a situațiilor de urgență, modernizarea sistemului de informații și prognoză hidrologică, cartografierea evenimentelor istorice de inundații și măsuri de prevenire în zonele cu risc crescut, instalarea a 26 de stații automate (din care 2 pe teritoriul României), echiparea a 13 dispecerate (din care 9 pe teritoriul României) și a 6 centre de prognoză (din care 3 în România), lucrări de îmbunătățire a funcționalității Complexului Hidrotehnic și Barajului Stânca-Costești, precum și colaborarea în vederea îmbunătățirii acordurilor bilaterale în caz de inundații”, a declarat dr. ing. Emil Vamanu.

Proiectul are o valoare de aproximativ 9,3 mil. EUR (41,57 mil. RON) dintre care 90% reprezintă fonduri asigurate din Instrumentul European de Vecinătate și Parteneriat prin Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, iar 10% fiind cofinanțare asigurată de partenerii în proiect.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava