MOPAN Suceava

Şedinţa de vineri a Consiliului Judeţean Suceava a adus un prim consens politic pentru sprijinirea proiectului „Suceava – capitală culturală europeană”. Consilierii judeţeni suceveni, indiferent de partidul pe care îl reprezintă, l-au mandatat pe preşedintele administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor, să sprijine Consiliul Local şi Primăria Suceava în situaţia în care vor promova proiectul „Suceava – capitală culturală Europeană”. Nechifor a solicitat consilierilor judeţeni un vot pentru a-l mandata în calitatea pe care o are de preşedinte al Consiliului Judeţean să sprijine acest proiect în situaţia în care şi Consiliul Local Suceava va aproba o hotărâre prin care va aproba începerea demersurilor în vederea intrării în competiţia pentru obţinerea titlului de „capitală cultural europeană” în anul 2021.
Nechifor a explicat că există posibilitatea ca în perioada imediat următoare, Consiliul Local să fie convocat într-o şedinţă de îndată sau extraordinară pentru a aproba acest proiect, motiv pentru care Consiliul Judeţean trebuie să fie pregătit pentru a se implica din punct de vedere logistic. „Am cerut un vot consilierilor judeţeni deoarece la Consiliul Local Suceava au fost schimbări de decizii în scurt timp. S-au organizat şedinţe extraordinare, de foarte de îndată sau de îndată. Şi ca precauţie, am decis că dacă cei din Consiliul Local vor aproba acest proiect important pentru Suceava, noi trebuie să fim pregătiţi. Şi aşa am demonstrat că în Consiliul Judeţean Suceava nu există ceartă”, a spus Cătălin Nechifor.
Nechifor a arătat că ideea proiectului „Suceava – capitală culturală europeană” este veche, şi el propunând atunci când a fost parlamentar o astfel de iniţiativă. El a arătat că în anul 2008 i-a prezentat această idee fostului preşedinte al CJ Suceava, Gheorghe Flutur, însă de atunci şi până în prezent lucrurile au stagnat din acest punct de vedere.
Nechifor a arătat că deşi este destul de târziu pentru a iniţia procedurile pentru depunerea candidaturii Sucevei pentru obţinerea titlului de „capitală culturală europeană”, acest lucru nu este imposibil, pentru că „totuşi nu vorbim aici de fizică cuantică”. Preşedintele CJ Suceava a arătat că pentru întocmirea proiectului pentru depunerea candidaturii, administraţia judeţeană poate pune la dispoziţie logistica necesară, la aceste demersuri trebuind să se implice şi oameni de cultură şi primarii din localităţile cu o activitate culturală importantă.
Cătălin Nechifor a subliniat că proiectul „Suceava – capitală culturală europeană” are şanse de reuşită şi dacă va fi un proiect al Bucovinei istorice.
„Dacă ne gândim strict pe municipiul Suceava, nu cred că avem o şansă, şi nu putem demonstra foarte mult, pentru că nu sunt foarte multe activităţi. Dar în echipă putem contura un concept, şi cred că se poate”, a afirmat Nechifor. El a adăugat că dacă acest proiect va fi unul al Bucovinei istorice, „atunci suntem exact ce vrea Uniunea Europeană”. „Cea mai bună colaborare este cea cu Cernăuţiul. Suntem ceea ce vrea UE. Bucovina este o Europă a regiunilor. Avem un proiect cultural care să includă şi Suceava, şi Cernăuţiul, dar şi partenrii noştri externi. Şi oare ce ar însemna reinventarea Bucovinei istorice într-un concept european?”, a declarat şeful administraţiei judeţene.

Nechifor: „Nimeni din România nu poate demonstra ceea ce putem noi”

Cătălin Nechifor a precizat că la începutul lunii august a.c., în judeţul Suceava vor fi prezenţi liderii regiunilor partenere judeţului, Schwaben, Mayenne şi Cernăuţi, cărora le va solicita sprijinul pentru a se implica în acest proiect.
Nechifor a subliniat că Suceava nu este cu nimic mai prejos decât județul Iași, considerând că evenimentele culturală din județul nostru sunt de o amploare mult mai mare. El a subliniat că în acest mandat au fost dublate numărul de evenimente culturale. Nechifor a amintit că pe lângă proiectele Paşte, Crăciun, Pelerin în Bucovina, sau Hora Bucovinei, Festivalul Medieval şi Rock Castle, în ultimii ani au fost organizate evenimente precum Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru, festivalul Comorile Muntelui de pe Rarău sau festivalul de la Horodnic de Sus. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a mai amintit şi de Festivalul Huţulilor, unic în România.
Cătălin Nechifor a spus că deşi e foarte târziu pentru iniţierea acestui proiect, asta nu însemană că este imposibil să aibă succes. „Poate e mai avantajos că depunem ultimii, pentru că vedem ce au făcut ceilalţi, iar noi putem să venim cu argumente mai puternice. Nimeni din România nu poate demonstra ceea ce putem noi”, a mai spus Nechifor.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava