Concert pascal
MOPAN Suceava

Consiliul Judeţean a marcat luni, 5 noiembrie, împlinirea a 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Suceava prin dezvelirea unor plăci comemorative şi conferirea medaliei „Meritul Bucovinei” tuturor instituţiilor sucevene dar şi primăriilor din judeţ pe unde au trecut ostaşii români.

„În zorii zilei de 6 noiembrie 1918 un prim detaşament de grăniceri în frunte cu maiorul Anton Ionescu a intrat în oraşul Suceava”, scrie pe placa dezvelită în holul Consiliului Judeţean

Prima placă a fost dezvelită în holul de la intrarea în Consiliul Judeţean de către şeful instituţiei Gheorghe Flutur şi subprefecta Silvia Boliacu în prezenţa câtorva zeci de invitaţi. „În zorii zilei de 6 noiembrie 1918 un prim detaşament de grăniceri în frunte cu maiorul Anton Ionescu a intrat în oraşul Suceava”, scrie pe placa dezvelită în holul Consiliului Judeţean, placa pe care mai este inscripţionat mesajul „Placă dezvelită la Centenarul Marii Uniri” şi sigla Bucovina 100. Atmosfera a fost încălzită de Corala „Ciprian Porumbescu” care a cântat Imnul Naţional şi „Pe tricolor e scris unire” iar directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a vorbit despre momentul intrării Armatei Române în Bucovina.

Flutur le-a mulţumit celor prezenţi şi le-a spus că astăzi vor scrie cu toţii o pagină de istorie

Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, le-a mulţumit celor prezenţi pentru că au dat curs invitaţiei sale la acest eveniment şi le-a spus că astăzi vor scrie cu toţii o pagină de istorie. „De ce am ales 5 noiembrie? Pentru că evenimentele dacă citim istoria cu atenţie aşa aşa au început. Începând cu data de 5 nloiembrie se dă ordinul de intrare a Armatei Române în Bucovina din partea primului ministru de atunci la solicitarea Consiliului Naţional Român de la Cernăuţi iar începând din 6 noiembrie Armata intra în Suceava, pe 7 pleca de la Fălticeni spre Gura Humorului, Câmpulung, Vatra Dornei apoi mai departe la Siret, Rădăuţi şi poposea în 11 noiembrie 1918 în jururul prânzului la Cernăuţi. Pentru că că vremea ne-a făcut pe noi să fim cei care avem ogbligaţia să putem organiza aceste evenimete la 100 de ani vreau să vă mulţumesc că aţi venit”, a spus Flutur.

Boliacu: „Vreau să spun că cei care au realizat această Unire oameni politici, gânditori, militari, cetăţeni simpli nu ne-au lăsat-o cadou. Noi toţi trebuie să facem ceva, să contribuim pentru sporirea avuţiei naţionale, a avuţiei comune”

La rândul său subprefectul Silvia Boliacu a arătat că cei care au realizat Marea Unire au realizat „un vis aproape imposibil” ţinând cont de starea în care se afla Ţara însă „voinţa şi forţa” oamenilor de atunci au dus la fericitul rezultat. „Astăzi vreau să-mi amintesc cu drag şi vreau să spun că cei care au realizat această Unire oameni politici, gânditori, militari, cetăţeni simpli nu ne-au lăsat-o cadou. Noi toţi trebuie să facem ceva, să contribuim pentru sporirea avuţiei naţionale, a avuţiei comune. Vrau să amintesc că în 28 noiembrie vom sărbători Ziua Bucovinei ziua când s-a unit cu Romănia. Vreau să urez tuturor românilor multă sănătate şi prosperitate. La mulţi România! La mulţi ani Bucovina!”, a spus Boliacu.

Flutur: „Oricâte puncte ne-ar aduce alergatul pe un culoar propriu fiecare trebuie să ne gândim dacă face sau nu bine judeţului”

Tot ieri a mai fost dezvelită o a doua placă amplasată în biroul preşedintelui Consiliului Judeţean pe care scrie „Placă dezvelită la 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Suceava-6 noiembrie 1918”. Evenimentul a continuat cu înmânarea medaliei „Meritul Bucovinei” Prefecturii Suceava, instituţiilor sucevene dar şi primăriilor din judeţ pe unde au trecut Armata Română. Flutur le-a mulţumit directorilor şi primarilor prezenţi şi i-a îndemnat să împartă medalia cu angajaţii din subordine. El le-a mulţumit că au dat dovadă de unitate şi de spirit civilizat şi i-a rugat să rămână uniţi în continuare pentru interesele judeţului şi ale Bucovinei. „Oricîte puncte ne-ar aduce alergatul pe un culoar propriu fiecare trebuie să ne gândim dacă face sau nu bine judeţului. Înţelepciunea, echilibrul şi unitatea trebuie să ne domine în an Centear şi nu numai”, a spus Flutur. Toţi cei prezenţi la eveniment au ciocnit la final câte un pahar cu şampanie.

Consiliul Judeţean a marcat împlinirea a 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Suceava, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava