Concert pascal
MOPAN Suceava

Bugetul Sucevei pe anul în curs a fost aprobat, joi, de Consiliul Local, cu 21 de voturi pentru şi o abţinere. Bugetul de venituri şi cheltuieli conturat de primarul Ion Lungu în urma negocierilor cu aleșii locali este prognozat la 382,2 milioane de lei. 68,11% din fonduri vor fi alocate funcţionării, iar 31,89% dezvoltării. În plen, consilierii au acceptat toate amendamentele avansate de grupul majoritar PNL propuse de viceprimarul Lucian Harșovschi. Pentru acoperirea solicitărilor făcute de liberali se vor aloca 5,4 milioane de lei, din care cele 4,5 milioane propuse de primarul Ion Lungu pentru montarea unei nocturne pe Stadionul Areni şi 900.000 de lei din Fondul de rezervă al municipalităţii.

Investiții noi introduse de consilierii liberali

Liberalii au reușit să impună toate proiectele noi de infrastructură urbană pe care le-au propus. Astfel vor fi realizate parcări de reședință, două noi terenuri de sport, mansardarea grădiniței din cartierul Obcini, modernizarea bazei sportive din Ițcani a Liceului cu Program Sportiv, modernizarea vestiarelor și a grupurilor sanitare la bazinul de înot și sala de sport de la școala generală nr.3, lucrări de construcții la grădinița Țăndărică, reparații la acoperișul Casei Corpului Didactic și modernizarea fațadei Colegiului Național Ștefan cel Mare. Au fost alocate fonduri pentru dotarea Bazarului pentru paza și stingerea incendiilor, pentru reamplasarea panoului publicitar de pe fațada Centrului Cultural Bucovina, susținerea cultelor, pentru acțiuni cu caracter științific și social, pentru achiziționarea a două autoutilitare pentru Poliția Locală și pentru achiziționarea unei centrale telefonice cu echipamentul IT aferent pentru numărul scurt cu Poliția Locală. Cel mai important amendament însă vizează alocarea de fonduri pentru realizarea studiilor necesare construirii unui nou pod peste râul Suceava care va fluidiza traficul în zona marilor centre comerciale din Burdujeni. Noul pod va fi amplasat în zona fostei gropi de gunoi a oraşului şi va avea trei căi de acces dinspre oraş, de pe strada Mirăuţi, de pe strada Apeductului, şi de pe strada pe care se află fabrica Denis, urmând ca traficul să fie selectat printr-un sens giratoriu în zona benzinăriei Lukoil.

Amendament al consilierilor PSD pentru crearea unei zone industriale în Suceava

Consilierii PSD au reușit și ei să impună un amendament la proiectul de buget. Consilierul Eugen Girigan a propus alocarea sumei de 50.000 de lei pentru realizarea unui studiu de prefezabilitate în vederea înființării unei zone industriale. ”Consilierii PSD au participat la toate dezbaterile pe marginea bugetului la care au fost invitați. Au fost aprobate unele amendamente nu la nivelul dorințelor noastre dar asta este. Singura noastră rugăminte este să prindeți în buget 50.000 de lei pentru realizarea unui studiu de prefezabilitate pentru crearea unei zone industriale în Suceava. Suceava are nevoie în primul rând de noi locuri de muncă”, a declarat Girigan.

Dispute între primar și consilierii PNL pe montarea nocturnei la stadionul Areni

La propunerea primarului Ion Lungu în buget au fost prevăzute fonduri pentru construirea unei minirute ocolitoare pe lângă stația OMV spre Termica cu ieșire pe DN29 tot cu scopul de a fluidiza traficul în zona centrelor comerciale. Asta până la construirea noului pod. Trebuie spus că discuțiile pe marginea bugetului au generat tensiuni între consilierii PNL pe de o parte și fostul lor coechipier primarul Ion Lungu de partea cealaltă. Cele mai intense discuții s-au purtat pe marginea montării unei nocturne pe stadionul Areni pentru care Ion Lungu a propus alocarea sumei de 4,5 milioane de lei. ”E aiurea să discuți de nocturnă pe un stadion care stă să cadă. Întâi îl consolidăm pentru că prioritară este siguranța oamenilor și după aceea vorbim de nocturnă”, a declarat în plen viceprimarul Ovidiu Doroftei, care a fost și președinte de ședință. ”Vom fi de râsul curcilor dacă nu punem nocturnă la stadion. Meciurile televizate se vor ține seara și avem nevoie de nocturnă altfel vom merge să jucăm la Botoșani sau în altă parte. Sunt comune care au nocturnă”, a încercat Lungu să argumenteze. Consilierii au căzut de acord în final că nocturna nu poate fi instalată înainte de consolidarea tribunelor degradate. Pentru acest lucru au fost alocate 800.000 de lei.

Lungu: ”Puteam să retrag proiectul de pe ordinea de zi dar am dat dovadă de maturitate”

”Am dat dovadă de maturitate. Puteam să retrag proiectul de pe ordinea de zi dar nu am făcut-o. Mă doare că nu s-a aprobat montarea nocturnei pe stadionul Areni. Azi am primit ofertă de finanțare pentru sala polivalentă și pentru un nou stadion așa că în viitor e posibil ca stadionul Areni să fie demolat. E bun un nou pod însă până îl facem trece 10 ani pe când varianta cu miniruta ocolitoare ar fi gata în doi ani. Diferența între mine și voi (nr. consilierii PNL) e că ”vom face”. Eu am făcut. Vă mulțumesc că ați votat bugetul Sucevei”, a declarat la final primarul Ion Lungu. El a fost completat de viceprimarul Doroftei care i-a atras atenția că întregul Consiliu Local a dat dovadă de maturitate.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava