MOPAN Suceava

Comunicat de presă: Pentru că am promis că voi reorganiza SC Servicii Comunale SA şi voi reduce cheltuielile Primăriei Rădăuți, ale cărei fonduri s-au scurs cu bună ştiinţă în buzunarul falimentarei SC Servicii Comunale SA, am analizat activitatea acestei societăţi în baza bilanţurilor publicate pe site-ul ANAF şi a raportului Curţii de Conturi pe anul 2014. Am constatat că managementul defectuos şi iresponsabil a domnului Nistor Tatar, candidat de primar, a condus la  îndatorarea societății cu pricina şi totodată la îndatorarea rădăuţenilor cu suma de 400 miliarde lei vechi (cca 9 milioane de euro), conform bilanţului la 31 decembrie 2014 (cel pe anul 2015 nu este încă publicat). Astfel, la rubrica datorii, din bilanţuri figurează : pentru anul 2012 suma de 360 miliarde lei vechi, pentru anul 2013 suma de 437 miliarde lei vechi iar în anul 2014 suma de 391 miliarde lei vechi.
Deşi are anual, în medie, venituri totale de 255 miliarde lei vechi (5,7 milioane euro)-mai mici decât datoria de 400 miliarde lei vechi-, societatea a înregistrat în anul 2012 o pierdere de 6 miliarde lei vechi, iar în anul 2013 un profit de 226 milioane lei vechi şi în anul 2014 un profit de 727 milioane lei vechi, cât un S.R.L. care vinde haine second-hand. Cu toate că a încasat bonusuri de miliarde de lei din vânzarea energiei electrice, umflând facturile cetăţenilor pentru încălzire (30 miliarde lei vechi în anul 2014 şi 2015), situaţia financiară a SC SERVICII COMUNALE SA este dezastruoasă, societatea fiind ţinută pe linia de plutire prin artificii economico-financiare. Cu toate că a executat Primăria Rădăuţi cu suma de 97 miliarde lei vechi, din care 22 miliarde lei vechi majorări şi penalităţi, şi încasează anual din bugetul primăriei aproape toate resursele, respectiv 80 miliarde lei vechi (10 miliarde lei vechi pentru iluminat şi mentenanţă, 20 miliarde lei vechi pentru salubritate, 34 miliarde lei vechi subvenţie pentru energia termică, alte sume pentru plombări şi asfaltări pe ploaie şi de mântuială), cu toate acestea societatea este falimentară. În condițiile date, SC Servicii Comunale SA ar fi trebuit să înregistreze un profit mare,  iar impozitul pe acest profit  să ajungă la bugetul local. Pentru a evita plata acestui impozit la bugetul local, conducerea SC SERVICII COMUNALE SA a umflat cheltuielile la maxim iar în majoritatea mediilor din Rădăuţi se cunoaşte şi cum s-a făcut acest lucru.
Chiar dacă societatea are o cifră de afaceri ameţitoare, salariile celor ce lucrează acolo sunt de mizerie comparativ cu cei 120 milioane lei vechi pe care îi încasează domnul Nistor Tatar ca manager fără contract de management şi obiective de performanţă, conform raportului Curţii de Conturi. Şi ca să-i fie trecute cu vederea ilegalităţile pe care le face, domnul Tatar  a plătit în anul 2014 tichete cadou în valoare de 240 milioane lei vechi membrilor consiliului de administraţie al societății, fără bază legală, conform aceluiaşi raport al Curţii de Conturi. Pentru aceste tichete cadou, membrii Consiliului de administraţie au închis ochii la faptul că nu s-a respectat legea privind achiziţiile publice referitoare la contractul de întreţinere (mentenanţă generală) a centralei de cogenerare, contract încredințat unei firme, la bunul plac al domnului Tatar, precum şi plata ilegală a sumei de 15 miliarde lei vechi cu titlu de cheltuieli de executare, plătite „cooperativei” pentru a executa primăria şi rădăuţenii, membrii „cooperativei” încasând un comision gras de 10% din banii dumneavoastră, a rădăuţenilor. Nici la contractarea acestor servicii juridice nu a fost respectată legea achiziţiilor publice, conform raportului Curţii de Conturi. Tot Curtea de Conturi a constatat că bunuri în valoare de 660 miliarde lei vechi, cu care a fost modernizată și dotată centrala de cogenerare dar şi conductele de transport a energiei termice plătite din creditul de 14 milioane de euro de către Primăria Rădăuţi, sunt înregistrate în contabilitatea SC Servicii Comunale SA, societate ce a girat cu aceste bunuri pentru obţinerea de credite, de data aceasta cu girul Consiliului Local care era manevrat din umbră de domnul Nistor Tatar. Aceste bunuri aparţin domeniului public al municipiului Rădăuţi şi conform Constituţiei sunt imprescriptibile, inalienabile şi neurmăribile și prin urmare nu puteau fi girate. La Primăria Rădăuţi, in ultimii 8 ani de zile, contabilitatea s-a făcut după cum a bătut vântul iar la SC Servicii Comunale SA cum a vrut domnul Nistor Tatar. Nici până la această dată bunurile nu sunt înregistrate în contabilitatea primăriei, SC Servicii Comunale SA nu a plătit redevenţă pentru folosinţa acestora, Curtea de Conturi stabilind un prejudiciu în sarcina SC Servicii Comunale SA de 3,5 milioane euro. Din cauza managementului defectuos al acestei societăţi, fiecare familie din Rădăuţi a fost îndatorată cu suma de 40 milioane lei vechi, inclusiv cei care muncesc în străinătate. Cu siguranţă va fi cercetat a doua oară de Agenţia Naţională de Integritate dacă ajunge la conducerea primăriei şi va plăti SC Servicii Comunale SA cele 36 miliarde lei vechi care sunt în faza de executare.
Domnule  Nistor Tatar, cel mai indicat ar fi să vă pensionaţi şi să vă bucuraţi de nepoţi, lăsaţi-i pe rădăuţeni să trăiască în condiţii de viaţă mai bune, create de alţii, dacă nu aţi făcut nimic în sensul acesta până acum nu mai aveţi nici o şansă de a demonstra calităţile de manager, cu atât mai puţin cele de edil. Totodată nu mai promiteţi cetăţenilor că aduceţi serviciile de apă şi canal înapoi la SC Servicii Comunale SA minţind pentru a câştiga voturi! Recunoașteţi in fața rădăuţenilor că acest lucru nu se poate face în următorii 5 ani! Mai bine explicaţi-le cetățenilor de ce aţi votat prețuri atât de mari pentru apă și canal în calitate de reprezentant al Adunării Generale a Acţionarilor a Acet Suceava! Dat fiind situația prezentată, se impune de urgenţă ca domnul Nistor Tatar să lase conducerea SC Servicii Comunale SA pe mâna unui manager tânăr, cu viziune, care să scoată din colaps societatea şi să stopeze jaful asupra bugetului primăriei Rădăuţi dar şi asupra cetăţenilor.”

Economist, Constantin Boliacu- candidat ALDE la Primăria Rădăuţi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava