Concert pascal
MOPAN Suceava

Ministrul antreprenoriatului și turismului, Constantin Daniel Cadariu, a participat, astăzi, la deschiderea Galei Turismului „Descoperă Nord-Est”, ediția a VII-a, organizată de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, prin Centrul EUROPE DIRECT Nord-Est și Centrul Regional de Studii Nord-Est, în perioada 22 – 24.09.2022, la Gura Humorului, județul Suceava. „România are o diversitate foarte mare a tipurilor de turism. Este un argument puternic pentru a justifica potențialul de creștere economică și de a ne aștepta să reprezinte 10% din PIB. Trebuie să fim conștienți, însă, că în ultimii 30 de ani, statul nu și-a atins ținta de promovare turistică a României. Trecutul, prezentul și viitorul turismului românesc sunt responsabilitatea, în egală măsură, a tuturor operatorilor privați, administrațiilor publice locale și ministerului, Guvernului. Astfel, în ultimele 10 luni, am parcurs mai multe etape, iar acum ne aflăm în stadiul final al mai multor instrumente de promovare și finanțarea și îmi doresc ca zona Nord-Est să fie fruntașă în atragerea tuturor oportunităților”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu. El a arătat că deși peste România au venit trei crize, pandemia de Covid, cea generată de războiul din Ucraina, dar și creșterea prețurilor, anul acesta s-a înregistrat o creștere semnificativă a activității în domeniul turismului.

În cadrul Galei de Turism, Cadariu a spus că Ministerul Antreprenoriatului și Turismului va continua activitățile de promovare și investițiile în acest domeniu. „Ne propunem promovarea destinațiilor turistice din Regiunea Nord-Est prin intermediul site-ului România.travel. Și vrem să includem pe această platformă principalele destinații turistice din această zonă. De asemenea, vrem să promovăm și să dezvoltăm rutele culturale turistice din regiunea Nord-Est, prin organizarea unor eveniment în toate județele. În același timp vrem să includem regiunea Nord Est în promovarea pe canalele media din România, pentru a putea da o șansă în plus mai ales acelor județe mai puțin dezvoltate în ceea ce înseamnă turismul. Pentru că lucrurile sunt cam debalansate. Regiunea de Nord Est are șase județe. Peste 40% din activitatea turistică se desfășoară în județul Suceava. Și atunci una din sarcinile ministerului este de a da șanse suplimentare celor care sunt rămași în urmă”, a arătat ministrul antreprenoriatului și turismului.

El a mai spus că Ministerul Antreprenoriatului și Turismului are în vedere pentru viitor mai multe investiții importante pentru dezvoltarea domeniilor schiabile și a localităților cu resurse balneo-climaterice. „În scurt timp va fi adoptată Hotărârea de Guvern care va defini strategia ministerului referitoare la investiții. Și ne referim aici la susținerea statului, prin minister, pentru localitățile care au destinații turistice. În primul rând vorbim de domeniile schiabile și nu mă refer la pârtiile de schi. Avem 217 de pârtii în țară cu doar 266 de kilometri de pârtii. Nu așa ceva ne dorim. Cel puțin nu în viziunea noastră. Ne dorim acele stațiuni de schi pe care le vedem în vestul Europei, cu zeci de pârtii,  instalații, locuri de parcare și cu unități de cazare. Ministerul va face un studiu, am lansat procedura de licitație pentru ca firmă specializată să poată studia tot teritoriul României și să spună care sunt acele zone din țară pretabile pentru așa ceva. Nu știu poate va rezulta de acolo, că vom discuta despre Călimani, de Rarău sau de Brașov. Vom vedea, după care ministerul să aibă posibilitatea să finanțeze înființarea unor domenii schiabile. Iar a doua direcție în a susține administrațiile publice locale îl reprezintă domeniul turismului balnear”, a precizat Constantin Daniel Cadariu.

 

„Gala Turismului «Descoperă Nord-Est» reprezintă un moment foarte bun pentru promovarea inclusiv a destinațiilor mai puțin cunoscute de către agențiile de turism și de către reprezentanții mass-media din Suceava, Neamț, Bacău, Botoșani, Iași și Vaslui. Turismul reprezintă un rezultat al colaborării tuturor factorilor privați și publici care au un respect pentru tradiții, cultură și patrimoniul natural. Bucovina este un bun exemplu pentru dezvoltarea turismului integrat și poate fi un model de urmat pentru organizațiile de management al destinației”, a declarat Vasile Asandei, Director General al Agenției pentru Dezvoltare Regionale Nord-Est.

Gala Turismului „Descoperă Nord-Est” cuprinde o serie de evenimente dedicate mediului privat și administrației locale care au ca scop promovarea tuturor instrumentelor pentru valorificarea resurselor turistice din regiunea Nord-Est. Astfel, agenda celor 2 zile cuprinde: conferința „Descoperă Nord-Est” privind reformele din turism și programele pentru dezvoltarea destinațiilor turistice; conferința „No One Behind” privind dezvoltarea competențelor digitale ale adulților din zonele rurale, pentru dezvoltarea comunităților defavorizate, metode pentru promovarea unei afaceri în sectorul turistic, strategii online pentru promovarea unei destinații turistice, soluții digitale pentru dezvoltarea turismului în perioada post-pandemică; atelier de lucru „Smart Village”, care va cuprinde prezentarea unor materiale și metode de educație a adulților din mediul rural pentru antreprenoriat în turism, noi modele de business în turismul rural, gastronomic și ecoturism, exemple de succes în dezvoltarea și promovarea rutelor turistice în România și Republica Moldova; târg de turism „NEXT GENERATION TOURISM”, care va cuprinde: atelierul de lucru “De la fermă la consumator”, expoziția gastronomică tradițională și de fine dining, cu participarea asociațiilor de producători din Bucovina și Ținutul Neamțului și a Asociației A.C.E.E.A.; GALA TURISMULUI DIN REGIUNEA NORD-EST; infotrip în județele Suceava și Neamț, care presupune o serie de studii de caz prin vizitarea unor proiecte de succes, publice și private, din cele două județe, care au valorizat în mod inovativ bogăția patrimoniului cultural material și imaterial, generând impact pozitiv și sustenabil asupra sectorului turistic.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Turism
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava