MOPAN Suceava

Statul pe scaun timp îndelungat duce la probleme reale de sănătate, iar afectați sunt și copiii. Doctorul sucevean Andrei Costea, specialist în recuperare medicală, a declarat, la Radio Top, că la cabinetul său vin, în general, elevi, IT-iști, funcționari și oameni care lucrează în construcții. El a afirmat: „Din păcate, petrecem prea mult timp pe scaun. Un studiu realizat în Statele Unite arată că media este de 8,5 ore pe zi. Îngrijorător este faptul că și segmentul de vârstă între 8 și 12 ani stă la fel de mult. În cabinet am început să am o patologie pe cale vertebrală la o vârstă neașteptat de tânără, opt ani, nouă ani, 11 ani. În primă fază toată lumea spune că sunt dureri de creștere. Nu există dureri de creștere. Astea sunt mituri balneare, de recuperare, pediatrice. În primul rând se observă o tulburare de postură, adică acel copil stă strâmb, stă aplecat asupra biroului, stă aplecat cu capul deasupra telefonului. Stai pe scaun la școală, stai pe calculator”.

Doctorul Costea a mai afirmat: „Presiunea de pe zona lombară e de 25% când stai întins în pat cu fața în sus, de 75% când dormi pe o parte și de 100% când stai în poziție verticală, cu mâinile pe lingă corp. Dacă ne aplecăm în față, presiunea crește la 150%, iar dacă avem un obiect de 10 kilograme în timp ce stăm aplecați în față deja e 220%. Apoi, dacă stai pe scaun cu spatele lipit de spătar, la 90 de grade, presiunea e de 140%. Dacă te lași la 120 de grade spre spate, presiunea este 105%. E mai bine, fiindcă se păstrează curbura lombară. Cel mai rău este când stai și pe scaun și aplecat, deoarece sunt forțe foarte mari pe coloana lombară. Dacă stăm opt ore în aceeași poziție, acolo se produce o inflamație și când ne ridicăm, primele semne sunt acea durere, acea jenă, iar pe parcursul vieții toate astea se agravează. Ideal ar fi ca la 20-30 de minute să te ridici de pe scaun și să te miști. Tot ideal ar fi ca biroul să fie făcut la comandă. Părinții ar trebui să aibă foarte mare grijă la cum stau copiii la birou și la ce fel de birou. Copiii din ziua de azi sunt mult mai înalți decât cei din generațiile anterioare”.

În intervenția sa la Radio Top, specialistul în recuperare medicală a mai arătat că problemele la coloană pot fi depistate în urma explorărilor imagistice și se pot rezolva prin gimnastică. Întrebat dacă a avut pacienți copii care au necesitat intervenții chirurgicale, Andrei Costea a răspuns: „Nu am avut neșansa să trimit un copil la neurochirurg. Din fericire”. În schimb, el a menționat că situația a stat rău în ceea ce privește adulții. Doctorul Costea a spus: „Nu am avut în 14 ani o adresabilitate mai mare ca după carantina din 2020, din pandemie. Problemele s-au agravat pentru că oamenii au stat peste opt ore jos, s-au uitat la diverse canale de filme, și nu au mai făcut mișcare”.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava