MOPAN Suceava

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut duminică, 4 aprilie 2021, la Amman, consultări cu ministrul iordanian al afacerilor externe și expatriaților Ayman Safadi, în cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează în Regatul Hașemit al Iordaniei.

Subiectele centrale ale convorbirilor cu omologul iordanian le-au reprezentat stadiul şi perspectivele de dezvoltare a relaţiilor bilaterale, precum şi evaluarea posibilităţilor de aprofundare a cooperării la nivel internaţional, inclusiv din perspectiva relației UE-Iordania și NATO-Iordania.

Cu ocazia întrevederii, cei doi miniștri au semnat Tratatul între România și Iordania privind extrădarea, precum și Memorandumul de Înțelegere privind cooperarea între Ministerul Justiției din România și Ministerul Justiției din Regatul Hașemit al Iordaniei. De asemenea, a fost semnat, în prezența celor doi miniștri, de către secretarul de stat în MAI Raed Arafat și omologul său iordanian, Acordul între Guvernul României şi Guvernul Regatului Haşemit al Iordaniei privind cooperarea în domeniul prevenirii, limitării şi înlăturării efectelor dezastrelor.

În plan bilateral, cei doi șefi ai diplomațiilor română și iordaniană au reconfirmat relațiile excelente dintre România și Regatul Hașemit al Iordaniei și au exprimat interesul avansării dialogului politico-diplomatic bilateral, discutând modalități de consolidare și extindere a cooperării româno-iordaniene în diverse domenii de interes comun.

Ministrul Bogdan Aurescu a transmis felicitările României pentru aniversarea în acest an a centenarului existenței statului iordanian și a subliniat că stabilitatea și securitatea Regatului Hașemit sunt esențiale pentru Orientul Mijlociu.

Cei doi miniștri au evidențiat astfel potențialul de dezvoltare și aprofundare a colaborării bilaterale în sectoare precum agricultura, construcțiile, energia, apărarea, sectorul IT și au abordat modalităţile de creştere a volumului schimburilor economice şi a investiţiilor.

Ministrul Bogdan Aurescu a arătat că Regatul Hașemit reprezintă o piață de desfacere strategică a României în Orientul Mijlociu și a apreciat valoarea în creștere a schimburilor comerciale din 2020, care – în ciuda contextului pandemic – au însumat circa 300 de milioane de dolari, cu aproximativ 16% mai mult față de anul precedent, și a exprimat dezideratul de a fi continuat trendul crescător.

Șeful diplomației române a pledat în acest context pentru încurajarea comunităților de afaceri din cele două țări pentru a intensifica relațiile, inclusiv prin organizarea unei noi ediții a Forumului de Afaceri bilateral, exprimând speranța ca în curând să fie reoperaționalizată Comisia Economică Mixtă, iar activitățile Consiliului de Afaceri România-Iordania să fie reluate.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a apreciat parteneriatul strâns dintre România și Regatul Hașemit al Iordaniei în domeniul educației, care joacă un rol important în consolidarea legăturilor dintre cele două țări. Cu peste 13.000 de absolvenți iordanieni ai universităților din România, ministrul Aurescu a exprimat satisfacția pentru faptul că mulți dintre aceștia ocupă în prezent poziții de conducere în administrația publică iordaniană, fiind o dovadă a valorii cooperării în domeniul universitar.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat deschiderea țării noastre de a sprijini în continuare Regatul Hașemit al Iordaniei pentru dezvoltarea parteneriatului cu Uniunea Europeană, România fiind un susținător constant al Regatului Hașemit în cadrul UE. În acest sens, a subliniat oportunitățile oferite de recenta Comunicare comună a Comisiei Europene și a Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate privind Noua Agendă pentru Mediterana și a precizat că România este pregătită să sprijine Regatul Hașemit al Iordaniei în stabilirea priorităților și dezvoltarea de proiecte comune.

Dialogul privind agenda internaţională a permis demnitarilor român şi iordanian să realizeze un schimb de opinii cu privire la evoluțiile regionale recente, cu accent pe Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, situația din Irak și situația din Siria.

În ceea ce privește Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a reiterat poziția tradițională a României pentru soluția celor două state, Israel și Palestina, care să coexiste în pace și securitate, și a subliniat necesitatea dialogului direct între părți și a intensificării eforturilor pentru măsuri concrete de creștere a încrederii între părți. Totodată, șeful diplomației române a exprimat apreciere pentru rolul jucat de Regatul Hașemit în acest dosar și a exprimat susținerea pentru orice inițiativă și evoluție pozitivă în direcția deblocării Procesului de Pace.

În contextul discuțiilor axate pe situația din Siria, ministrul Bogdan Aurescu a punctat necesitatea intensificării demersurilor pentru o soluționare pe cale politică a crizei din Siria și a pledat pentru un rol crescut al comunității internaționale pentru impulsionarea negocierilor pe acest dosar. În acest sens, a transmis apreciere pentru eforturile Iordaniei de a sprijini refugiații sirieni. Totodată, a amintit principalele mesaje transmise prin intervenția susținută, la 30 martie 2021, în cadrul sesiunii ministeriale a celei de-a cincea Conferințe privind sprijinirea viitorului Siriei și al regiunii. Astfel, a asigurat că România va continua să contribuie la ameliorarea gravei situații umanitare din Siria și a pus accent pe atenția acordată dezvoltării și rezilienței statelor din regiune care găzduiesc un număr important de refugiați, inclusiv Iordania.

Ministrul Bogdan Aurescu a adresat omologului iordanian invitația de e efectua o nouă vizită în România, invitație acceptată cu plăcere de către acesta.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava