MOPAN Suceava

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat Raportul privind evoluția pieței pensiilor private în primele nouă luni ale anului 2022: fondurile de pensii au revenit substanțial după scăderile din vară, în timp ce contribuția per participant a crescut semnificativ.

Toate cele șapte fonduri de pensii administrate privat au înregistrat o rată de rentabilitate în scădere, în primele nouă luni ale anului 2022, însă al treilea trimestru a consemnat o revenire substanțială la nivelul activului mediu per participant, arată datele agregate în Raportul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind evoluția sistemului de pensii private în primele 9 luni ale anului.

La finalul lunii septembrie 2022, activul mediu al unui participant se situa la 11.362 de lei, în scădere față de luna martie 2022 și față de luna decembrie 2021, însă în creștere față de luna iunie 2022, evoluție care evidențiază o tendință de revenire manifestată în al treilea trimestru al anului. Pe ansamblul primelor nouă luni din acest an, se înregistrează o scădere a activului mediu per participant de la 11.434 de lei, cât era la finalul lui decembrie 2021, însă o creștere de la doar 11.235, cât a fost la finalul lunii iunie 2022. Maximul primelor nouă luni, 11.537 de lei per participant, a fost înregistrat la finalul primului trimestru, când efectele războiului din Ucraina nu deveniseră încă foarte vizibile.

În același timp, contribuția medie per participant a ajuns la 235 de lei, la finalul lunii septembrie 2022, cu 15% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. În primele nouă luni ale acestui an, 18.00 de participanți și beneficiari au încasat activul, plăți în valoare totală de 297 de milioane de lei. Aproape 70% dintre participanți și beneficiari au optat pentru plata unică, restul alegând plata eșalonată.

Activele totale sunt în creștere, ajutate de avansul contribuțiilor. Cauzele care au provocat scăderile activului net personal, în analiza ASF

Activele totale ale sistemul de pensii administrate privat (Pilon II) au crescut, în primele nouă luni ale acestui an, cu 2% față de perioada similară anului trecut, la 88,71 de miliarde de lei, pe fondul creșterii substanțiale a contribuțiilor, iar numărul participanților a depășit 7,9 milioane.

Raportul ASF tratează într-un capitol dedicat și evoluția randamentelor și, implicit, a activului. Potrivit sursei citate, principala cauză a scăderilor din primăvară-vară este reducerea prețurilor titlurilor de stat în portofoliu, în contextul creșterii dobânzilor. Inflația este principalul risc care persistă în continuare.

“Riscurile actuale pe piețele internaționale de capital sunt determinate de o inflație persistentă, de o creștere continuă a ratei dobânzii și de o potențială stagflație care vor adăuga presiuni suplimentare pentru prețurile activelor.”

O analiză detaliată pe această temă puteți citi pe www.studiifinanciare.ro AICI. Raportul detaliat poate fi consultat AICI.

Toate datele și explicațiile privind evoluția sistemului de pensii private în primele nouă luni din 2022, în ultimul Raport ASF privind piața pensiilor private

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava