Cooperare europeană pentru îmbunătățirea competențelor profesionale tehnice la elevi, în proiectarea asistată de calculator – 2D/3D CAD,

Proiect finanțat în cadrul Programului ERASMUS+, Acțiunea Cheie 1 DOMENIUL – Formare profesională (VET)
ERASMUS+ SCHIMBĂ VIEȚI, DESCHIDE MINȚI.
Proiectul aprobat prin Programul Erasmus+, acțiunea cheie KA1, în exercițiul financiar 2014, cu titlul – Cooperare europeană pentru îmbunătățirea competențelor profesionale în proiectarea asistată de calculator CAD 2D/3D, vine ca răspuns la nevoia elevilor din învățământul profesional de a-și îmbunătăți competențele necesare în proiectarea asistată de calculator.
În acord cu Strategia Europa 2020, care vizează o creștere inteligentă, sustenabilă și incluzivă, proiectul susține activitatea de formare profesională inițială pentru a deveni mai atractivă, relevantă, orientată către carieră, accesibilă și flexibilă.
Beneficiarul proiectului este Asociația Școlară Suceveană pentru Educație și Dezvoltare – ASSED care urmează să asigure managementul administrativ și financiar. Coordonatorul proiectului este doamna prof. POPA – ION Olguța, profesor al Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni. Bugetul proiectului, integral susținut de către Comisia Europeană, este în valoare de 57.940 €, iar perioada de implementare este septembrie 2014 – august 2016.
Grupul țintă este format din 30 de elevi aparținând Colegiilor Tehnice: „Mihai Băcescu” Fălticeni și „Al. I. Cuza”, „Petru Musat”, „Samuil Isopescu” și de Industrie Alimentară din Suceava.
Astfel, elevii vor parcurge un stagiu de formare profesională oferită de Centrul de formare profesională „ alfatrening” din Karlsruhe, Germania. Activitățile propuse în cadrul programului de formare sunt planificate în concordanță cu obiectivele și se vor desfășura pe o perioada de două săptămâni. Astfel, participanții vor:
– studia prin activități practic-aplicative sistemul de proiectare CAD, utilizând programe CAD 2D și programul Inventor pe teme specifice domeniului de calificare;
– modela și interpreta documentații tehnice 3D;
– realiza și prezenta diferite proiecte tehnice (echipament electronic/ mecanic/electromecanic, piesă, instalație electrică), parcurgând etapele de realizare a unui proiect informatizat;
– comunica în limba engleză și vor dezvolta competențe multiculturale.
La finalul cursului, în urma parcurgerii demersului de evaluarea finală, se va proceda la certificarea competențelor îmbunătățite, astfel fiecare participant va primi un certificat Europass Mobility.
Rezultatele participării la programul de formare, se vor reflecta în creșterea performanțelor școlare, a motivației și a interesului elevilor de a participa și la alte programe de formare profesională, îmbunătățirea cunoștințelor linvistice și interculturale.
Pe termen mediu și lung, rezultatele proiectului se vor reflecta în îmbunătățirea activității profesionale a viitorilor absolvenți, care vor avea șanse mai mari de ocupare a unui loc de muncă în domeniul pregătirii profesionale parcurse.
Informații suplimentare:
ASSED Suceava, str. Calea Unirii, nr. 15 (Colegiul Tehnic „ PETRU MUȘAT” Suceava), www.assed.ro
Persoană de contact – Manager proiect prof. Maria TEODOREANU,
e-mail: teodoreanum@yahoo.com