MOPAN Suceava

Peste 300 de copii din 23 de comunități și orașe din județul Bacău și-au făcut vocile auzite joi, 27 septembrie 2018, într-o consultare cetățenească unică în România, prima de acest fel din Uniunea Europeană, organizată exclusiv pentru copii astfel încât aceștia să își poată exprima opiniile cu privire la viitorul Europei înaintea Președinției României a Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019.

Evenimentul „Europa Copiilor“, organizat de Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul ministrului Delegat pentru Afaceri Europene, și Institutul European din România, în parteneriat cu Consiliul Județean Bacău, Inspectoratul Școlar Bacău și UNICEF în România, a evidențiat nevoia participării copiilor și adolescenților în dezbaterile menite să definească viitorul politicilor europene.

Uniunea Europeană de mâine trebuie să fie un proiect construit de cetățenii săi. Din această perspectivă, dar și a faptului că în anul 2019 vom celebra 30 de ani de la semnarea Convenției privind Drepturile Copilului, nu puteam încheia acest ciclu de evenimente fără a-i consulta și pe copii și tineri, ideile lor putând contribui la generarea unor politici care să le poată oferi un viitor mai bun“, a declarat  Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Dezbaterea de la Bacău a fost organizată ca parte a „Consultărilor cetățenești pentru viitorul Uniunii Europene“, o serie de evenimente lansate de Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ministrului Delegat pentru Afaceri Europene și Institiutul European din România pe 9 mai 2018. Copiii care au participat la dezbaterea organizată la Sala „Ateneu“ din Bacău vin din 32 de școli din diferite medii din județul Bacău și fac parte inclusiv din grupuri vulnerabile care se confruntă cu sărăcia sau discriminarea. Aceștia au vârste cuprinse între 10 și 18 ani.

Fiecare copil se naște cu o zestre psihică ce se remarcă prin felul în care își manifestă plăcerile și neplăcerile, arătând deschis ceea ce simte. Pentru a ne pune în valoare calitățile și pentru a ne oferi un viitor cât mai strălucit atât nouă, cât și generațiilor următoare, în societatea noastră adulții trebuie să ne recunoască dreptul la libera exprimare“, a spus Lorena Condei, elevă în clasa IX-a la Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare“ Bacău.

Creșterea și consolidarea participării copiilor este un obiectiv de bază al UNICEF în România, atât în cadrul programelor implementate, cât și în dialogul cu principalii decidenți politici și cu partenerii.

Șansa de a-i avea ca parteneri de dezbatere pe copii si pe adolescenți și de a colabora cu ei deschide noi perspective, oferă soluții diferite și inovatoare. Noi, la UNICEF, ne-am luat angajamentul să oferim copiilor ocazia de a-și exprima părerea despre chestiuni care îi afectează, pe ei și pe comunitățile din care provin. Dorim ca alături de ei și de ceilalți parteneri ai noștri, să identificăm, să creăm, să implementăm și să monitorizăm împreună soluții“, a spus Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.

La începutul lunii august, Ministerul Afacerilor Externe prin intermediul ministrului Delegat pentru Afaceri Europene, UNICEF și Eurochild au făcut apel către copiii și tinerii din România pentru a-și exprima opiniile în sondajul online „Europa Copiilor“. Rezultatele sondajului vor sta la baza discuțiilor din cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, desfășurate pe 20 noiembrie 2018 cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, precum și în cadrul altor întâlniri la nivel înalt. Pe parcursul consultării publice organizate la Bacău, copiii și-au exprimat opiniile și ideile cu privire la drepturile copilului, participarea copiilor, educație, sănătate, precum și utilizarea mediilor online.

Despre UNICEF în România

UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF lucrează împreună cu Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. UNICEF este susţinut financiar integral prin contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, corporaţiilor, fundaţiilor şi a guvernelor.

Despre „Consultările cetățenești pentru viitorul Uniunii Europene“

Ministerul Afacerilor Externe, prin ministrul delegat pentru Afaceri Europene, și Institutul European din România au lansat pe 9 mai 2018 o serie de „Consultări cetățenești pentru viitorul Uniunii Europene“. Ciclul de evenimente are ca scop dezbaterea liniilor prioritare viitoare ale proiectului comunitar și se înscrie în cadrul generat de inițiativa lansată la nivel european și andosată la nivelul statelor membre (documentul „Inițiativa Consultărilor cetățenilor UE – cadrul comun“ / „EU Citizens’ Consultations Initiative – Joint Framework“). Consultările cetățenești constituie astfel cadrul democratic pentru a dezbate cele mai importante teme la nivel european, atât cele care privesc direct România și pe cetățenii săi, cât și cele relevante pentru viitorul Uniunii Europene.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava