MOPAN Suceava

Corina Creţu a apreciat sâmbătă, la Putna, că judeţul Suceava este un exemplu pentru modul în care sunt cheltuiţi banii europeni. Ea a apreciat numărul mare de proiecte europene care s-au realizat sau care se află în implementare în judeţul Suceava. Creţu s-a aflat la Putna pentru a participa la hramul mănăstirii, precum şi pentru a vizita lucrările din cadrul proiectului european de modernizare și conservare a acestui lăcaş de cult.
Corina Creţu a declarat că se află pentru prima dată la Mănăstirea Putna în calitatea sa de comisar european, subliniind faptul că proiectul aflat aici în implementare va fi finalizat până la termenul limită, respectiv luna octombrie 2015. „Acest proiect de la Mănăstirea Putna este unul foarte important, de 3,3 milioane de euro, din care 2,5 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională. Şi după cum se vede, şi cum mi-a spus şi preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, implementarea acestui proiect s-a făcut în procent de peste 80%. Aşa că sunt optimistă că realizarea lucrărilor se va face în termen până în octombrie 2015”, a spus Corina Creţu.
Ea a adăugat că a bucurat-o faptul că a constatat că în judeţul Suceava beneficiază de 70 de proiecte finanţate din exerciţiul bugetar 2007 – 2013 prin Programul Operaţional Regional. „Numai prin POR, pentru perioada 2007-2014 au fost finanțate în județul Suceava 70 de proiecte, în valoare totală de peste 557 de milioane de lei, adică peste 126 de milioane de euro. Fondurile europene au ajutat la reabilitarea și modernizarea școlilor și așezămintelor bisericești, la înființarea de centre turistice de informare, la promovarea turismului, precum și la păstrarea tradițiilor și istoriei acestei zone. Este unul dintre judeţele exemplu pentru modul în care sunt cheltuiţi banii europeni”, a spus oficialu european. Corina Creţu a adăugat că proiectele europene aflate în implementare în județ înseamnă investiții de aproximativ 340 de milioane de euro pentru dezvoltarea zonei și creșterea calității vieții sucevenilor.


„Proiectele finanțate prin Programul Operațional Sectorial de Mediu, în valoare de aproape134 de milioane de euro, vor îmbunătăți viața sucevenilor, fie că vorbim de extinderea rețelei de apă la nivelul întregului județ, fie că este vorba despre închiderea vechilor rampe de gunoi și de gestionarea problemei deșeurilor la nivelul județului. Spre exemplu, implementarea proiectului privind extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată din Suceava va asigura condiții mai bune de trai pentru peste 200.000 de locuitori, prin conectarea locuințelor la rețeaua de apă.
La acestea se adaugă proiectele finanțate prin Programul Operațional pentru Creșterea Competitivității Economice 2007-2013, a căror valoare se ridică la aproximativ 80 de milioane de euro.
Aceste proiecte sunt importante pentru dezvoltarea județului, pentru că vor genera condiții mai bune de viață pentru suceveni și vor crea noi locuri de muncă”, a mai declarat Corina Creţu.
Pe de altă parte, Corina Creţu a îndemnat autorităţile locale să continue să facă eforturi pentru a atrage în continuare fonduri europene şi să pregătească din timp proiecte care să fie finanţate din fondurile alocate României în cadrul exerciţiului bugetar 2014 – 2020, suma totală fiind de 23 de miliarde de euro.
„Este important pentru autorităţile locale să meargă în paralel în ceea ce priveşte încheierea cu succes a proiectelor aflate în derulare şi lansarea de alte proiecte, astfel încât România să beneficieze la maxim de suma pe care o are alocată pentru următorii şapte ani, respectiv 23 de miliarde de euro, o sumă importantă, care realmente poate contribui la schimbarea în bine şi dezvoltarea României”, a mai spus Corina Creţu.
Prezent alături de Corina Creţu, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a ţinut să-i mulţumească acesteia pentru prezenţa în Suceava, precizând că este prima vizită oficială a unui comisar european în judeţ. Nechifor a spus că realizarea investiţiilor de la Mănăstirea Putna reprezintă recunoaşterea din partea Uniunii Europene a faptului că Moldova a fost în perioada medievală un bastion important pentru Europa de Vest. El a amintit şi de mai multe investiţii importante realizate în comuna Putna, printre care betonarea drumului către Sihăstria Putnei, realizarea unei reţele de apă şi canalizare cu o lungime de 4,5 kilometri, dar şi modernizarea podului către chilia lui Daniil Sihastru.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava