MOPAN Suceava
Galerie foto19 poze în acest set

Coroana reconstituită a lui Ștefan cel Mare a fost depusă marți, 14 august, pe mormântul voievodului de la Mănăstirea Putna. Ea fost adusă cu trenul care a inaugurat redeschiderea rutei feroviare Suceava-Putna de către starețul Mănăstirii Putna, Velnic Melchisedec. La ceremonia de depunere a coroanei pe mormântul marelui voievod a fost prezent și IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Realizarea Coroanei a fost decisă de Consiliul de Patrimoniu al Mănăstirii Putna special pentru Anul Centenar.

Coroana este realizată din argint aurit și decorată cu perle și pietre prețioase

Coroana a fost sfințită de Părintele Patriarh Daniel. Ea va sta pe mormântul Sfântului Ștefan în ziua de hram, Adormirea Maicii Domnului, miercuri, și în ziua Ctitorilor, joi. Joi seara, la ora 19.00, Coroana va fi dusă în Muzeul mănăstirii. Forma, proporțiile și materialele folosite la reconstituirea Coroanei au fost alese conform reprezentărilor originale în care Sfântul Voievod Ștefan cel Mare apare încoronat, Tetraevanghelul din 1473 și tabloul votiv de la Voroneț (1488), cu consilierea unor reputați istorici și specialiști în heraldica și arta medievală românești.

Coroana este realizată din argint aurit cu grosime de 3 milimetri și are 4 fleuroni mari și 4 fleuroni mici. Forma fleuronilor imită frunza de acant stilizată, prezentă și pe mormântul Sfântului Ștefan cel Mare.

Decorația a fost făcută cu perle și pietre prețioase în cromatică complementară de roșu și verde: rubine, smaralde, turmaline și granate, în forme de baghetă și caboșon specifice epocii medievale, după modelul iconografic al frescelor moldovenești.

Coroana va fi expusă permanent în muzeul Mănăstirii Putna, alături de spada (replică), crucea (1503), cădelnița (1470), ripida (1497) și alte obiecte dăruite mănăstirii de Sfântul Ștefan cel Mare.

În momente deosebite din an, coroana va fi așezată pe mormântul Voievodului: 2 iulie (ziua adormirii Sfântului Ștefan cel Mare) și 1 decembrie (Ziua Națională a României), ca simbol al identității, unității, demnității și credinței poporului român.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava