MOPAN Suceava

Municipiul Fălticeni a primit cu tristeţe vestea trecerii la cele veşnice a domnului Eugen Dimitriu, omul a cărui existenţă a fost legată de păstrarea vie a memoriei personalităţilor culturii din municipiul Fălticeni.

În urmă cu aproape o jumătate de secol, anul 1971, Eugen Dimitriu a organizat Galeria Oamenilor de Seamă, în casa donată de fraţii Vasile şi Horia Lovinescu, un muzeu de referinţă în peisajul cultural al judeţului Suceava.

A rămas devotat Fălticeniului şi după ce activitatea sa profesională nu a mai avut legătură directă cu urbea de pe Şomuz.

A documentat şi a identificat toate casele şi locurile memoriale din Fălticeni, mormintele personalităţilor din cimitirele Fălticeniului, fiind în acest sens o autoritate de necontestat.

În anul 2001, în semn de recunoştinţă pentru activitatea derulată pentru promovarea culturii fălticenene, Consiliul Local Fălticeni i-a conferit Titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Fălticeni.

După lucrările de reabilitare încheiate în anul 2012, în Galeria Oamenilor de Seamă a fost organizat un spaţiu memorial, prezentat publicului în prezenţa scriitorului Eugen Dimitriu.

„Este o pierdere imensă pentru mediul cultural fălticenean. Pentru mine, ca primar şi cetăţean al Fălticeniului, a fost un privilegiu să îl cunosc pe Eugen Dimitriu, cel supranumit Cronicar al Fălticeniului. Îmi amintesc cu plăcere de momentul în care l-am aniversat, la Fălticeni, la împlinirea vârstei de 90 de ani, şi ne-am dorit atunci, cu toţii, să-i fim alături la centenar. Au urmat numeroase evenimente culturale pe care Eugen Dimitriu, în ciuda vârstei, le-a onorat cu prezenţa şi discursul său plin de har. Momentul despărţirii a venit însă, pe neaşteptate, lăsând un gol imens în inimile celor care l-au cunoscut. Eugen Dimitriu lasă însă în urma sa un bogat tezaur cultural prin numeroasele cărţi dedicate Fălticeniului şi <luminilor fălticenene>. Sincere condoleanţe celor care care l-au cunoscut şi l-au preţuit, iar amintirea să-i rămână veşnică în Galeria Oamenilor de Seamă ai Fălticeniului.” (Gheorghe Cătălin Coman – Primarul municipiului Fălticeni).  

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava