MOPAN Suceava

Crucea Roşie Suceava va înfiinţa 21 de puncte de prim ajutor în şapte localităţi din judeţ. Va fi rezultatul proiectului ”Mâinile tale pot salva o viaţă!’, în cadrul căruia elevi, profesori şi persoane adulte din şapte localităţi sucevene care nu beneficiază de dispensare medicale sunt instruiţi să aplice tehnici de prim ajutor premedical. Toţi aceştia sunt, în această perioadă, într-o tabără de instruire la Mănăstirea Humorului.
Punctele de prim-ajutor vor funcţiona în în Budeni – Dolhasca, Buda şi Şerbăneşti – comuna Zvoriştea, Coşna, Crucea, Costişa – comuna Frătăuţii Noi şi Poieni Solca, unde vor activa 28 voluntari acreditaţi. Într-o primă etapă, voluntarii au fost instruiţi de un medic acreditat să facă formare în tehnici de prim-ajutor premedical. Acum, ei se află într-o tabără în care îşi consolidează cunoştinţele acumulate.

„O a doua etapă importantă a proiectului este cea pe care o trăim acum, tabăra de lucru de la Mănăstirea Humorului, un prilej pentru adulţii formaţi la instruirile din iunie să îşi reexerseze abilităţile dodîndite lucrînd cu elevii, cîte 6 elevi din fiecare şcoală ţintă, elevi cae vor deveni sanitari pricepuţi. Proiectul, pe lîngă punctele de prim-ajutor pe care le vom înfiinţa, îşi propune şi să formeze nişte nuclee de sanitari pricepuţi în fiecare din şcolile ţintă, care să ajute comunitatea şcolară să preîntîmpne accidente care le-ar putea afecta sănătatea şi să poată să acorde o mînă de ajutor, pe măsura posibilităţilor pe care vîrsta le-o conferă, cunoscînd tehnici de prim-ajutor. Cred că sunt argumente că proiectul poate să continue frumos şi după ce partea de bugetare se încheie şi-şi poate avea viaţa lui sustenabilă”, a declarat Carmen Răceanu, manager de proiect.

„Speranţa noastră este ca cei care s-au implicat în acest proiect să rămînă în continuare parteneri şi colaboratori ai Crucii Roşii. Din luna septembrie urmează ca cei care au venit din partea comunităţilor să se implice în activităţile la nivelul şcolii şi al comunităţii din care fac parte, pentu că urmează Ziua Internaţională a Primului-Ajutor, ocazie cu care elevii din şcoli vor face demonstraţii de prim-ajutor, vor încerca să împărtăşească din cunoştinţele lor colegilor. La fel, persoanele din comunitate vor trebui să-şi facă cunoscută apartenenţa la acest proiect şi să anunţe că cei din comunitate pot beneficia de aceste servicii care vor fi oferite de aceste persoane care au urmat aceste cursuri de prim-ajutor premedical”, a adăugat Cornel Dediu, preşedinte Crucea Roşie Suceava.
Andrei Tailup, coordonator voluntar , spune că pînă în acest moment cei de la Crucea Roşie Suceava sunt foarte mulţumiţi de cum decurge proiectul pentru că a văzut cît de interesaţi sunt elevii, dar şi adulţii de cunoaşterea unor tehnici de prim-ajutor. „Încep să înţeleagă că să cunoşti astfel de tehnici, să ştii să faci un bandaj corect, să ştii să aşezi pe cineva într-o poziţie lateral stabilă, să ştii să faci o resuscitare într-un caz foarte grav e un lucru important, care-i poate ajuta atît pe ei personal şi pe cei din familia lor, dar şi pe alţii din comunitate”, a arătat Tailup. Copiii implicaţi în proiect sunt extrem de entuziasmaţi, ne-au povestit cam ce au învăţat pînă acum, ce li s-a părut cel mai interesant şi ne-au făcut şi demonstraţii la care s-au descurcat foarte bine, convingîndu-ne că sunt foarte pricepuţi deja.
La fel de entuziasmate de participarea la acest proiect sunt şi cadrele didactice. Elena Coman, învăţător la şcoala din Budeni, spune că se se bucură că face parte din acest proiect. „Am văzut la televizor în alte judeţe un astfel de proiect în desfăşurare şi îmi doream şi eu să fiu voluntar. Mi s-a întîmplat de multe ori să îmi doresc să acord primul ajutor unei persoane care avea nevoie, dar nu ştiam prea multe. Acum sunt sigură că ştiu şi îmi doresc să mai exersez şi apoi să învăţ toţi copiii din şcoală”, am aflat de la ea.
Domnica Toderaş, învăţător la şcoala din Poieni Solca, consideră că prin activităţile întreprinse în cadrul acestui proiect învaţă lucruri utile atît adulţii, cît şi copiii. „Copiii au fost foarte plăcut suprinşi de toate cele văzute şi cu siguranţă îi vor învăţa şi pe ceilalţi aceste tehnici de prim-ajutor şi vor acorda în caz de nevoie. Pentru cadrele didactice vor fi idei noi de prindere în activităţile extraşcolare pe care le avem. Este, de exemplu, <Şcoala altfel> în care vom organiza activităţi dedicate acestui proiect şi elevii vor fi încîntaţi”, a spus Toderaş.
Punctele de prim ajutor vor fi dotate, în cadrul proiectului, cu truse de prim ajutor, iar şcolile din localităţile ţintă vor primi manechine ce vor fi folosite pentru exersarea tehnicilor de prim ajutor premedical. Carmen Răceanu a precizat că nu vor fi cabinete medicale, ci puncte la care se va apela numai în caz de urgenţă. Acestea vor funcţiona în şcoli sau chiar în casele voluntarilor. Bugetul proiectului finanţat prin Mecanismul financiar al spaţiului economic european 2009 – 2014 este de 35.000 de euro, iar contribuţia Crucii Roşii Suceava este de 3.913 euro.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava