MOPAN Suceava

Echipa de volei masculin CSM Suceava se află din nou aproape de a participa la barajul pentru promovarea în Divizia A1. Ar fi pentru al cincea oară consecutiv când formaţia suceveană ajunge în această fază a competiţiei.

La finele sezonului competiţional 2008-2009 al Diviziei A2 de volei masculin CSM Suceava a avut ca principală adversară în drumul spre promovare gruparea SCMU Craiova, ajunsă absolut surprinzător în seria est. Elevii profesorului Victor Pancu au fost la doar un singur set de primul eşalon valoric cedând cu 2-3 disputa cu craiovenii.
Cu un alt tonus şi cu susţinerea Primăriei, a Consiliului Local Suceava şi al firmei Iullius Mall Suceava, formaţia de volei a Sucevei a defilat în sezonul 2009-2010 în Divizia A2, pentru ca apoi să se descurce şi la barajul care a avut loc la Botoşani şi să promoveze. Anterior acestui fapt au fost multe promisiuni de susţinere a grupării sucevene pentru accesul în primul eşalon valoric al voleiului masculin românesc, promisiuni care nu s-au materializat. După 2000, în orice joc de echipă, diferenţele între divizii sunt extrem de importante. Meciurile din topul ierarhiilor sunt mult mai dificile şi de cu totul alt nivel. Deci pentru a rezista acolo „sus” este nevoie de fonduri suficiente. CSM Suceava nu a reuşit să reziste în Divizia A1 de volei masculin în sezonul 2010-2011 şi a retrogradat. Nu trebuie de uitat totuşi faptul că sucevenii au fost foarte aproape de a produce marea surpriză în duelul direct cu CSM Bucureşti după ce a câştigat un meci la Bucureşti şi l-a pierdut pe celălalt cu 2-3. Ironia sorţii a reprezentat-o faptul că unii din principalii oponenţi ai moldovenilor au fost sucevenii Andrieş şi Huţuleac, ultimul un jucător cu suflet de bucovinean care se chinuieşte de mult să se întoarcă acasă.
Nici campionatul 2011-2012 al Diviziei A2 nu a fost o problemă pentru suceveni care au câştigat seria est destul de lejer. După experienţa nefericită din urmă cu un an, CSM Suceava nu s-a „ambalat” la barajul de promovare şi a fost depăşită de Phoenix Şimleul Silvaniei.

Sezonul competiţional 2012-2013 al eşalonului al doilea din voleiul românesc a fost unul mai dificil decât cele din ultimii ani, valoarea componentelor seriei est fiind mult mai ridicată. În pofida acestui fapt CSM Suceava s-a descurcat mai mult decât onorabil clasându-se la finalul sezonul regulat pe locul II.

După ce a trecut la pas de CSU Ştiinţa Bucureşti în etapa I a primei faze a play-off-ului, formaţia suceveană va avea ca adversară directă pentru accesul la baraj gruparea Ştiinţa Bacău. Chiar dacă băcăuanii au moral bun după ce au eliminat din competiţie gruparea Tricolorul Ploieşti, totuşi sucevenii pornesc cu prima şansă dacă ne gândim doar la două lucruri: două din întâlnirile directe se vor juca la Suceava, iar al doilea CSM Suceava a acumulat după prima parte a campionatului 31 de puncte în clasament, faţă de cele doar 19 ale celor de la Ştiinţa Bacău.

Aşadar, CSM Suceava se află din nou în situaţia de a participa la un baraj de promovare în Divizia A1 şi din nou se află în dubii pentru că nu are susţinerea necesară pentru a face faţă unui campionat în primul eşalon valoric. Aşa cum s-a mai menţionat şi în ultimii câţiva buni şi s-a şi demonstrat de altfel, să promovezi nu este ceva ieşit din comun, să te menţii în top este un lucru deosebit.

CSM Suceava a început acest sezon competiţional cu bani împrumutaţi, la fel ca şi alte echipe sucevene, pentru că bugetul s-a aprobat mult după debutul sezonului oficial, dar şi-a onorat cartea de vizită şi a ajuns în faţa unei noi posibilităţi de a promova.

Atuurile echipei pregătite de profesorul Victor Pancu sunt în primul rând componenţii lotului care sunt în proporţie covârşitoare suceveni, la fel ca şi handbaliştii de la CSU. Trebuie să-i menţionăm aici în primul rând pe Andrei Sasu şi Tudor Orăşanu care au fost fideli grupării sucevene de mici. Nu trebuie uitaţi Robert Pietraru, Ştefură, Ursachi sau ultimul venit Grigore care au pus suflet în partidele în care au evoluat sub culorile grupării sucevene. Încă un bonus îl reprezintă prezenţa în lotul echipei CSM Suceava a tinerilor Ştefan Lupu şi Cosmin Andone, jucători crescuţi la CSŞ „Nicu Gane” Fălticeni, dar care au fost promovaţi cu succes de echipa de seniori a Sucevei, primul fiind unul din componenţii de bază ai naţionalei de juniori a României. Şi din pepiniera proprie de la LPS Suceava au fost promovaţi tineri precum Gontariu sau Alex Scurtu. Nu trebuie uitată încă o dată contribuţia adusă de Lucian Huţuleac care a jucat pentru echipa suceveană o bucată de timp, dar care nu şi-a putut asigura revenirea acasă din cauza serviciului şi a lui Andrei Giurcă, jucător care a renunţat la volei pentru serviciu.

Echipa de volei a Sucevei este una semiprofesionistă, jucătorii din lot fiind studenţi, elevi sau profesori.
Nu avem nimic cu celelalte echipe de tradiţie din Suceava care îşi au locul lor în inimile iubitorilor de sport din acest oraş, însă dacă ne gândim din punct de vedere economic, formaţia de volei este una care costă puţin. Este adevărat că CSM Suceava ar avea nevoie cel puţin de încă patru jucători de valoare, să spunem că s-ar descurca şi cu doar încă doi, însă lotul unei formaţii de volei are 12 jucători, poate 14, iar campionatul Diviziei A1 de volei are doar 12 echipe.
Bugetul alocat CSM Suceava este insuficient şi dacă stăm bine şi ne gândim, nicăieri Primăria, Consiliul Local sau Consiliul Judeţean nu pot susţine în totalitate sporturile de performanţă, autorităţile locale trebuind să fie ajutate de agenţii economici privaţi. Echipa de volei CSM Suceava este a oraşului şi ar trebui susţinută de toată comunitatea locală. Suceava produce tineri de valoare, dar nu-i poate păstra la echipă pentru că nu are ce să le ofere. În aceste condiţii, cum este şi normal pentru că viaţa de sportiv este scurtă, fiecare încearcă să-şi găsească un contract mai avantajos şi pleacă pentru ca apoi să le fie adversar colegilor lui din perioada junioratului.

Oricum, am menţionat toate aceste considerente pentru a avea o imagine clară a posibilităţilor existente înaintea barajului de promovare în Divizia A1 de volei masculin. Primul meci, din seria de trei a etapei a doua a play-off-ului dintre CSM Suceava şi Ştiinţa Bacău va avea loc marţi 16 aprilie de la ora 12.00 în sala „Unirea”.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sport
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava