MOPAN Suceava

Viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, a participat vineri, 17 iunie a.c., la Ruse (Bulgaria), la deschiderea conferinței Strategiei UE pentru Regiunea Dunării „Sustenabilitatea dezvoltării turismului și a securității în regiunea Dunării„.

Viceprim-ministrul a vorbit, în deschiderea conferinței, despre importanța SUERD în regiune, despre ITI Delta Dunării și Strategia de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării: „Avem nevoie de solidaritate în cadrul Uniunii Europene și de solidaritate cu prietenii noștri din cadrul Parteneriatului Estic, în mod special cu Republica Moldova, Ucraina și țările din Balcanii de Vest, care depun eforturi semnificative pentru a se apropia cât mai mult de Uniunea Europeană, inclusiv prin participarea la implementarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării. Abordarea strategică la nivel macro-regional este menită să adapteze politica de coeziune la o Uniune Europeană mai diversă, prin concentrarea pe provocările comune tuturor țărilor din regiunea Dunării, ca diminuarea disparităților economice, provocări transnaționale, valorizarea potențialului turistic și cultural unic din această regiune.

Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) este o inițiativă politică a României și Austriei, realizată după modelul de cooperare al Strategiei UE pentru Marea Baltică și urmărește impulsionarea dezvoltării coerente a statelor riverane fluviului, prin consolidarea implementării în regiune a politicilor UE. Axa prioritară 3 a SUERD „Promovarea culturii, turismului şi a relaţiilor interumane” este coordonată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP).

Dorim dezvoltarea unui brand al regiunii Dunării, iar analiza necesară acestui proiect este realizată pe Axa 3 a SUERD. Tot în acest cadru va fi realizat un Sistem de certificare a destinațiilor și produselor eco-turistice și o metodologie destinată Rețelei de Observatoare pentru Turism sustenabil din regiunea Dunării. Altă țintă este crearea unei Platforme Culturale Dunărene. Sunt ținte care fac parte din Planul de Acțiuni pentru 2016 și care contribuie la o Europă solidară, sigură și atractivă”, a precizat vicepremierul Vasile Dîncu.

Trebuie să facem planuri pragmatice. Am vorbit şi cu primarul [orașului Ruse] în legătură cu necesitatea infrastructurii, care să transforme râul într-o punte, şi nu într-o barieră în calea dezvoltării relațiilor dintre Bulgaria și România. Una dintre provocări este aceea de a crea o identitate regională. Putem oferi un mare plus Uniunii Europene. Vorbim despre încredere, deoarece securitatea este legată de încredere. […] Avem un proiect de circa un miliard de euro pentru dezvoltarea regiunii române din zona Dunării. Invit Bulgaria să colaborăm. Cred că în curând vom reuşi să îmbunătăţim navigaţia şi să vedem unde putem construi noi poduri. Cooperarea noastră transfrontalieră cu Bulgaria se numără printre cele mai bune. Mulţumesc pentru iniţiativă şi doresc să vă spun că aveţi tot sprijinul guvernului român„, a încheiat Vasile Dâncu.

* * *

La SUERD participă 14 state: nouă state membre UE (Austria, România, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania – ca stat federal şi prin landurile Baden-Württemberg şi Bavaria, Slovacia, Slovenia, Ungaria) şi cinci state ne-membre UE (Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova şi Ucraina).

Strategia este structurată pe 4 mari obiective pentru regiunea Dunării: interconectarea, protejarea mediului, creşterea prosperităţii, consolidarea regiunii Dunării.

Fiecărui obiectiv îi corespund domenii specifice de acţiune, grupate pe 11 arii prioritare, fiecare arie prioritară fiind coordonată de câte 2 state/landuri din regiune:

A. INTERCONECTAREA REGIUNII DUNĂRII

1. Îmbunătățirea mobilității și a multimodalității

a. Cai navigabile interioare (Austria și Romania)

b. Legături rutiere, feroviare și aeriene (Slovenia și Serbia)

2. Incurajarea energiilor durabile (Ungaria si Cehia)

3. Promovarea culturii și a turismului, a contactelor directe între oameni (România și Bulgaria)

B. PROTEJAREA MEDIULUI ÎN REGIUNEA DUNĂRII

4.Restaurarea si intretinerea calitatii apelor (Ungaria și Slovacia)

5. Gestionarea riscurilor de mediu (Ungaria și România)

6. Conservarea biodiversitatii, a peisajelor și a calității aerului și solurilor (Bavaria și Croația)

C. CREȘTEREA PROSPERITĂȚII ÎN REGIUNEA DUNĂRII

7. Dezvoltarea societatii bazate pe cunoaștere, prin cercetare, educație și tehnologii ale informației (Serbia și Slovacia)

8. Sprijinirea competitivității întreprinderilor, inclusiv dezvoltarea clusterelor (Croația și Baden-Württemberg)

9. Investiția în oameni și capacități (Austria și Republica Moldova)

D. CONSOLIDAREA REGIUNII DUNĂRII

10. Ameliorarea capacitatii instituționale și a cooperării (Austria si Slovenia)

11. Conlucrarea în vederea promovării securității și pentru soluționarea problemelor legate de criminalitatea organizată și de infracțiunile grave (Bavaria si Bulgaria)

Coordonatorul Naţional al SUERD este Ministerul Afacerilor Externe, care asigură coordonarea inter-instituţională şi colaborarea între instituțiile guvernamentale implicate.

MDRAP asigură coordonarea din partea României a Ariei Prioritare 3 a SUERD – „Cultură, turism şi contacte directe între oameni”, împreună cu Bulgaria, în cadrul Pilonului A-“Interconectarea regiunii Dunării”.

De asemenea, MDRAP este punct de contact pentru România pentru Aria prioritară 10 – “Dezvoltarea capacităţii instituţionale şi a cooperării’’, coordonată de Austria şi Slovenia.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava