MOPAN Suceava

În multe situaţii vă puteţi lovi de emiterea unor acte abuzive sau nelegale de către o autoritate publică ce vă cauzează prejudicii sau vă lezează interesele dvs. legitime. În continuare vă prezentăm posibilităţile legale de acţiune împotriva unor asemenea acte. Actul normativ care reglementează aceste acţiuni şi situaţiile în care se pot formula este Legea nr.554/2004 a contenciosului administrativ.

Astfel, în cazul în care o autoritate publică (fie că e vorba de o autoritate centrală – minister sau de una locală -primărie, consiliu local, consiliu judeţean etc.), puteţi să acţionaţi în vederea revocării sau după caz, anulării actului administrativ nelegal.

În primul rând, într-o asemenea situaţie trebuie mai întâi să parcurgeţi o etapă prealabilă şi anume să formulaţi o plângere la organul/autoritatea emitentă sau organul ierarhic superior, în termen de 30 de zile de la data la care vi s-a comunicat actul administrativ pe care îl contestaţi. Prin această plângere solicitaţi revocarea actului respectiv.

În situaţia în care autoritatea publică nu va răspunde în termen de 30 de zile de la înregistrarea plângerii dvs., va răspunde nefavorabil ori refuză în mod explicit să vă dea un răspuns, sunteţi îndreptăţit să formulaţi o acţiune în contencios administrativ pentru a solicita instanţei de judecată anularea actului administrativ, repararea pagubei şi chiar daune morale.

Instanţa competentă este tribunalul – secţia de contencios administrativ (pentru anularea unor acte administrative emise sau încheiate de autorităţile publice locale şi judeţene, precum şi cele care privesc taxe şi impozite, contribuţii, datorii vamale şi accesorii ale acestora, de până la 5 miliarde lei) sau după caz curtea de apel -secţia contencios administrativ pentru actele administrative emise sau încheiate de autorităţile publice centrale, precum şi cele care privesc taxe şi impozite, contribuţii, datorii vamale şi accesorii ale acestora, mai mari de 5 miliarde lei, dacă prin lege specială nu se prevede altfel.

Vă puteţi adresa, în funcţie de opţiunea dvs. instanţei competente fie de la domiciliul dvs. Fie de la sediul autorităţii care a emis actul atacat. Există şi o altă situaţie în care vă puteţi adresa instanţei de contencios administrativ şi anume dacă vă consideraţi vătămat într-un drept recunoscut de lege, prin nesoluţionarea în termen sau prin refuzul nejustificat de soluţionare a cererii de către o autoritate publică. În acest caz, se admite în practică instanţelor, nu mai este necesară parcurgerea etapei plângerii prealabile, pentru că aceasta ar echivala cu un nou termen de soluţionare şi un nou refuz de soluţionare a cererii.

Conform legii, cererile prin care se solicită anularea unui act administrativ sau recunoaşterea dreptului pretins şi repararea pagubei cauzate se pot introduce în termen de 6 luni de la:

data primirii răspunsului la plângerea prealabilă sau, după caz, data comunicării refuzului, considerat nejustificat, de soluţionare a cererii;

data expirării termenului legal de soluţionare a cererii,

data încheierii procesului-verbal de finalizare a procedurii concilierii, în cazul contractelor administrative.

Pentru motive temeinice, cererea poate fi introdusă şi peste termenul de 6 luni, dar nu mai târziu de un an de la data emiterii actului sau data expirării termenului legal de soluţionare a cererii, după caz.

 

Cab. Av. Coltuc

www.coltuc.ro

av.COLTUC MARIUS

0745150894

 

Partener

www.licitatiijuridice.ro

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Juridic

Av. Coltuc Marius
Fondator Casa de avocatură Coltuc - www.coltuc.ro
Tel. 0745150894
Partener www.licitatiijuridice.ro

SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava