MOPAN Suceava

Structura suprema de deliberare si decizie in societatea cu raspundere limitata (cu mai multi asociati) este Adunarea Generala a Asociatilor.

Hotararile luate in Adunarea Generala a Asociatilor sunt valabile, insa, numai daca se respecta anumite reguli si principii obligatorii de cvorum si majoritate, prevazute de lege si/sau de actul constitutiv al societatii.
Vezi mai jos care sunt principalele reguli obligatorii care trebuie respectate la adoptarea hotararilor in cadrul societatilor cu raspundere limitata.

Reguli de cvorum si de majoritate ale Adunarii Generale a Asociatilor Regula de baza: in societatea cu raspundere limitata, prevaleaza, in principiu, regula luarii hotararilor in conformitate cu prevederile actului constitutiv.
Asadar, asociatii sunt cei care, la infiintarea societatii, pot stabili in actul constitutiv reguli care sa precizeze ce cvorum si majoritate sunt necesare in cadrul Adunarii Generale a Asociatilor pentru luarea hotararilor in societate, in mod valabil. Aceste reguli nu sunt insa „batute in cuie” la infiintarea societatii, ci pot fi modificate si pe parcursul functionarii ei.

Regula subsidiara: atunci cand actul constitutiv nu prevede nicio regula pentru luarea hotararilor, acestea se vor lua cu cvorumul si majoritatea prevazute de lege, respectiv, (i) cu unanimitate de voturi (pentru hotararile privind modificari ale actului constitutiv) si (ii) cu majoritatea absoluta a asociatilor si a partilor sociale (pentru celelalte situatii).

De stiut: Majoritatea absoluta a asociatilor si a partilor sociale inseamna cel putin jumatate plus unu (50%+1) din numarul total al asociatilor si din numarul total al voturilor existente. Aceasta dubla majoritate poate fi schimbata de asociati conform regulii de baza susmentionate, prin actul constitutiv, spre exemplu, intr-o majoritate a celor prezenti (50%+1 din numarul asociatilor prezenti si partilor sociale detinute de cei prezenti), intr-o majoritate unica (adica doar cu privire la asociati sau doar cu privire la voturi), in regula unanimitatii de voturi etc.

Atentie: In cazul unei societati cu raspundere limitata cu doi asociati sau chiar mai multi dar in numar par, regula majoritatii absolute inseamna de fapt unanimitate de voturi, indiferent ca asociatii detin cote egale (50%-50%) ori chiar cote vadit disproportionate (ex. 99%-1%).

Pentru a evita o situatie precum cea de mai sus (adica, asociatul cu 99% din capitalul social sa nu poata lua nicio hotarare fara acordul asociatului minoritar, care detine doar 1% din capitalul social),fondatorii ar putea conveni, prin actul constitutiv, sa elimine regula dublei majoritati si sa opteze, spre exemplu, pentru o majoritate doar a partilor sociale, acesta fiind criteriul cel mai obiectiv.

Exceptia de la regula: in anumite situatii, hotararile in Adunarea Generala a Asociatilor pot fi luate, in mod valabil, numai cu un anumit cvorum si majoritati minime prevazute explicit de lege.

Exemple: cesiunea de parti sociale catre un tert (3/4 din capitalulsocial), stabilirea modului in care activele ramase dupa plata creditorilor in cadrul procedurii lichidarii se vor imparti intre asociati (unanimitate de voturi). De la acestea, se poate deroga prin actul constitutiv numai in sensul impunerii unor reguli mai restrictive (spre ex., la cesiune, se poate stabili unanimitate in loc de ¾) nu si a unora mai flexibile.

Principii si limitari la luarea hotararilor in Adunarea Generala a Asociatilor

1)  Fiecare parte sociala detinuta intr-o societate cu raspundere limitata da dreptul la 1 (un) singur vot. Chiar daca o parte sociala este detinuta de mai multe persoane (situatie extrem de rara, dar posibila),acestea nu-si pot exprima decat un singur vot, prin intermediul unui reprezentant desemnat.

2)    Legea nu prevede nicio ipoteza in care o parte sociala ar putea fi emisa fara drept de vot (situatie intalnita la societatile pe actiuni, in cazul actiunilor preferentiale cu dividend prioritar fara drept de vot), ceea ce inseamna ca principiul nr. 1) de mai sus (fiecare parte sociala da dreptul la un vot) se aplica in mod imperativ.

3)    Dreptul de vot aferent partilor sociale asupra carora s-a instaurat o ipoteca mobiliara apartine, in lipsa unei prevederi legale derogatorii, titularului partii sociale.

4)    Cvorumul si majoritatea prevazute de actul constitutiv si/sau de lege (dupa caz) sunt necesare pentru luarea, in mod valabil, a hotararilor, numai in prima adunare generala convocata. In cazul in care adunarea legal constituita nu poate lua o hotarare valabila din cauza neintrunirii majoritatii cerute, adunarea convocata din nou, va putea sa decida valabil, oricare ar fi numarul de asociati si partea din capital reprezentata de asociatii prezenti, fiind deci suficient un vot majoritar al celor prezenti la adunare.

5)    Un asociat nu are dreptul sa voteze in cadrul adunarilor asociatilor cu privire la punctele de pe ordinea de zi care se refera la (i) aporturile sale in natura; (ii) actele juridice incheiate intre el si societate. In cadrul deliberarilor referitoare la aceste aspecte, asociatul vizat trebuie sa se abtina.

6)    Votul asociatilor in adunarea generala poate fi valabil exprimat si prin corespondenta, cu conditia ca aceasta posibilitate sa fie prevazuta in actul constitutiv.

Avocat COLTUC MARIUS VICENTIU

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Juridic

Av. Coltuc Marius
Fondator Casa de avocatură Coltuc - www.coltuc.ro
Tel. 0745150894
Partener www.licitatiijuridice.ro

SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava