Concert pascal
MOPAN Suceava

La data de 20 mai 2013, a intrat în vigoare Legea nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania.

Noua lege reglementează cadrul legal al retrocedarilor, intervenind cu modificari asupra a doua acte normative de o deosebită importanta, legea nr. 10/2001 si legea nr. 247/2005.

Legea nr. 165/2013 prevede ca, imobilele preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist se restituie în natura. In situatia in care restituirea in natura a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist nu mai este posibila, singura masura reparatorie in echivalent care se acordă este compensarea prin puncte.

Astfel avem doua elemente de bază – restituirea in natura si compensarea prin puncte.
Ulterior, se publica Legea nr. 368/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 165/2013.

In lumina acestui act normativ, in situatia imposibilitatii restituirii in natura a imobilelor preluate abuziv, alaturi de initial prevazuta compensare prin puncte ca mod unic de reparatie,  se instituie o alta modalitate  alternativa de masura reparatorie:
– compensarea cu bunuri oferite in echivalent de entitatea investită cu solutionarea cererii formulate in baza Legii nr. 10/2001;

Tot in  Legea nr. 368/2013, se dispune:
„Art. II. – (1) Persoanele îndreptăţite la despăgubiri în temeiul Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pot opta pentru returnarea dosarelor înregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor către entităţile învestite cu soluţionarea notificării, în vederea restituirii, în natură sau prin compensare cu alte bunuri, a imobilelor, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
(2) De prevederile alin. (1) beneficiază şi persoanele îndreptăţite la despăgubiri în temeiul legilor funciare, inclusiv cele care au optat potrivit art. 42 din Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, după expirarea termenului legal.”
Prin acest articol se instituie un drept al persoanelor indreptatite la despagubiri, de optiune pentru restituirea in natura sau prin compensare cu alte bunuri, pentru care trebuie sa solicite returnarea dosarelor inregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea despagubirilor catre entitatile investite cu solutionarea notificarii, în termen de cel mult 60 de zile de la data intrării în vigoare a Legii nr. 368/2013, adică pana la 20 februarie 2014.

Cabinet de avocat Coltuc
www.coltuc.ro
av.COLTUC MARIUS
0745150894

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Juridic

Av. Coltuc Marius
Fondator Casa de avocatură Coltuc - www.coltuc.ro
Tel. 0745150894
Partener www.licitatiijuridice.ro

SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava