MOPAN Suceava

O problemă de interes major pentru beneficiarii Legii 9/1998 precum şi ai Legii 290/2003 este răspunsul la întrebarea dacă vor primi vreodată de la statul român banii reprezentând despăgubirile acordate şi prevăzute în deciziile sau ordinele emise de guvern şi când vor primi aceşti bani.

Există foarte mulţi cetăţeni care au de mai mult timp decizii, ordine sau doar hotărâri emise de comisiile judeţene de aplicare a legii nevalidate încă, privind acordarea acestor despăgubiri şi ar fi fost normal ca în baza acestor înscrisuri să primească aceste sume de bani în două tranşe, respectiv 40 la sută în anul emiterii actului şi 60 la sută în cursul anului următor sau cine stie ce forma de esalonare si amanare.

Din păcate acest lucru nu s-a întâmplat. Există foarte mulţi beneficiari ai Legii 9/1998 dar şi ai Legii 290/2003 care nu au primit nici un ban sau au primit doar prima tranşă. Oamenii trebuie să ştie că, indiferent de modificările legislative care ar putea interveni, pot primi banii care li se cuvin, dar numai prin executare silită, respectiv dacă au hotărâri judecătoreşti.

Pot da statul în judecată şi vor obţine o hotărâre judecătorească favorabilă în care se prevede că trebuie să primească banii pe care le mai au de încasat, sume care sunt reactualizate cu indicele de inflaţie.

După ce obţin aceste hotărâri judecătoreşti, cei interesaţi  vor obţine şi banii care li se cuvin, dar numai prin executarea silită a acestor hotărâri. De pildă, în anul care s-a încheiat, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, respectiv instituţia care achita efectiv aceşti bani, a plătit, în fiecare lună, o anumită sumă pe care o avea în buget, iar anul acesta a plătit şi în lunile ianuarie şi februarie.

 “Ideea este că, deşi ar fi trebuit să primescă despăgubirile doar în baza deciziilor pe care le au, statul nu înţelege să plătească aceste despăgubiri decât în baza unor hotărâri judecătoreşti. Astfel, ne-am confruntat cu situaţii concrete, în care beneficiarii Legii 9/1998 şi ai Legii 290/2003  şi-au încasat banii numai în urma unui astfel de proces în faza executării silite. Este adevărat că astfel de procese durează, dar oamenii pot fi siguri că, în momentul în care avem o hotărâre, se pot încasa súmele restante, sume care după cum vă spuneam sunt reactualizate cu indicele de inflaţie.

  În caz contrar, în lipsa unei hotărâri judecătoreşti, văzând practica de până acum, putem afirma cu certitudine, din pacate, că statul nu va proceda la plata acestor despăgubiri. Cei aflaţi în această situaţie trebuie să mai ştie că în cazul în care sunt mai multe persoane îndreptăţite la aceste despăgubiri aflate pe decizie sau pe ordin, sau pe hotărârea Comisiei de aplicare a Legii 9/1998, respectiv a Legii  290/2003 şi dacă există neînţelegeri între ei legate de promovarea acţiunii în justiţie sau unii sunt decedaţi, pot promova aceste acţiuni doar cei care doresc din cei de pe decizie sau ordin, solicitând doar cota care li se cuvine.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Juridic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava