MOPAN Suceava

Consilierul prezidențial Conf.univ.dr. Iulian Chifu le-a predat studenților de la Universitatea „Petre Andrei” din Iași un curs pe tema „Strategiile României” și și-a lansat și cea mai recentă carte „Prospective of Ukraine Crisis: Scenarios for a mid-long term evolution”, volum apărut la Editura Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale.

Conf.univ.dr. Iulian Chifu a realizat o radiografie a modului cum funcționează la nivel administrativ statul român. Consilierul prezidențial a punctat și identificat trei mari probleme cu care se confruntă domeniul strategiilor din România. „În primul rând, cea mai mare problemă cu care se confruntă România este reprezentată de finanțarea activității politice, în așa fel încât cel care se implică în politică să știe că dacă va câștiga va avea parte de o sursă de venit care să îi asigure existența”, a precizat Iulian Chifu.  Mai mult, acesta a atenționat și asupra faptului că lupta anticorupție va continua în România. „Toată lumea care a făptuit în ultimi 25 de ani vor fi trași la răspundere. Dar combaterea corupției presupune și găsirea unei soluții și pentru finanțarea activității politice”.

Consiilierul prezidențial a tras un semnal de alarmă cu privire la modul în care este plătit leadership-ul în România, funcționarii  publici, precizând că „statul român a pierdut competiția cu joburile de pe piața particulară și cu cea de peste hotare”.

Totuși, mare temă a României, în opinia lui Iulian Chifu, care va veni peste noi în următorii patru ani, se referă la recrutarea forței de muncă de peste hotare. „România este în situația în care are domenii în care nu mai pooate oferi forță de muncă. Pentru anumite zone de nișă va trebuie să intrăm pe piața muncii internaționale. În următorii patru ani nu vom mai avea suficienți medici, asistenți medicali. Nu vom mai avea profesori în foarte scurt timp și cu precădere în zona rurală, unde nivelul celor care intră la catedră este foarte scăzut, iar nivelul de salarizare este foarte jos”, a completat acesta.

În ceea ce privește actuala clasă politică, Iulian Chifu a precizat că este necesară o restructurare a acesteia, „ar trebui pregătiți oameni cu idei, cu vocație, însă partidele au abdicat de la această responsabilitate, motiv pentru care am avut și avem miniștri foarte slab pregătiți”.

Cât despre strategiile României din punct de vedere al politicii externe, consilierul prezidențial a declarat că instituțiile sunt solide, reformate și puternice, dar spune că o dată cu scăderea calității oamenilor politici apar și probleme majore, pentru că „acești oameni vin cu idei ciudate, care nu au nimic de a face cu eșavodajul politic al României”. Mai mult, acesta susține că ”nu e posibil să fii partener strategic și al Statelor Unite ale Americii și al competitorului acestuia, China, cu care poți fi doar un partener. Un parteneriat strategic presupune trei nivele de cooperare: dimensiunea politică de cooperare militară, dimensiunea economică și academică”.

Prof.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași, (UPA) a amintit de strategia pe tema educației, discutată și în cadrul întalnirii de anul trecut a comunității academice de la UPA cu Președintele României, Traian Băsescu. „Personal am salutat încercările din 2008-2009 cu privire la semnarea Pactului pentru Educație. Nu se poate ca într-un an de zile să fie șase miniștri la Ministerul Educației. Noi, cei din mediul privat, resimțim orice modificare a sistemului. Mediul academic este în continuare prăbușire, iar demografia afectează cel mai tare sistemul de învățământ românesc”.

În a doua parte a întâlnirii, a fost lansat și cel mai recent volum al profesorului Iulian Chifu, respectiv „Prospective of Ukraine Crisis: Scenarios for a mid-long term evolution”, volum apărut la Editura Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale,  și a cărei prezentare a fost realizată de Prof.univ.dr. Daniel Șandru, Președintele Senatului Universitar al UPA.  „Anul trecut, domnul consilier prezidențial Iulian Chifu, își lansa, tot la UPA din Iași, o altă carte – Gândirea strategică. Acest nou studiu cred eu că a reținut ceva din lecția poperiană prin care Karl Popper ne avertiza că trebuie să ne ferim de profeții. Cartea propune niște studii prospective și e primul studiu de acest gen din România. Volumul propune niște scenarii care se pot decupa din această criză ucraineană, scenarii de mai multe tipuri, periodicizate pe termen scurt, mediu și lung”, a declarat Prof.univ.dr. Daniel Șandru.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava