Fostul comisar european Dacian Cioloș a fost desemnat marți de președintele României, Klaus Iohannis, pentru funcția de prim-ministru. Iată declarațiile de presă:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Bună seara! Am terminat astăzi a doua rundă de consultări cu partidele politice şi am ajuns la câteva concluzii importante. În urma primei runde de consultări şi în urma consultării şi cu societatea civilă, şi cu foarte mulţi oameni care au fost în stradă, mi-am format o opinie şi vreau să v-o prezint şi dumneavoastră, pe scurt.

După părerea mea, în această etapă, pentru a rezolva problema guvernării şi pentru a avea garanţia că vom avea o îmbunătăţire netă a performanţei clasei politice, este nevoie de un Prim-ministru independent sau tehnocrat, cum spunem de multe ori; o persoană curată, adică care să nu fi fost implicată în niciun fel de scandaluri, o persoană integră, o persoană care a dovedit practic că ştie să gestioneze sisteme şi situaţii complicate. Este nevoie să fie promovaţi miniştri care sunt performanţi, care au dovedit această performanţă şi asupra cărora nu planează niciun dubiu. Este nevoie de partide fără corupţi; este nevoie ca partidele politice să facă curăţenie în interior şi să nu promoveze în poziţii publice persoane care sunt suspectate de corupţie sau au fost vreodată implicate în acte de corupţie. Avem nevoie cu toţii de alegeri corecte în 2016, alegeri locale corecte în primăvară şi alegeri parlamentare corecte în toamna anului 2016. Avem în continuare mare nevoie de întărirea statului de drept. Asta, tradus pentru partidele politice, înseamnă de exemplu ca, atunci când procurorii cer încuviinţări în Parlament, să primească aceste încuviinţări.

Este nevoie de deschiderea competiţiei politice. Nu putem să aşteptăm o îmbunătățire, o revigorare, a clasei politice doar din interiorul partidelor. Este cu siguranţă nevoie şi de oameni noi. Am spus acest lucru în multe întâlniri şi am încurajat oameni tineri să intre în politică. Fără oameni noi, este greu de presupus că vom avea o clasă politică nouă. Asta nu înseamnă că cei vechi trebuie să plece; cei vechi care sunt buni, sigur, e nevoie să rămână. Dar trebuie să avem şi intrări noi în sistem.

Este nevoie, după părerea mea, să afirm că România rămâne fermă pe calea europeană şi euro-atlantică. Şi, de asemenea, după părerea mea, este nevoie ca orice Guvern vom avea, să fie sprijinit de Parlament, de partidele politice, pentru a lua măsuri care garantează o creştere economică sustenabilă.

Aceste lucruri le-am prezentat aseară şi astăzi şi partidelor politice. Am întrunit o largă majoritate pe aceste teme. A fost o situaţie interesantă pentru mine că partidele au înţeles imediat care este miza şi că este nevoie să găsim o soluţie împreună. Această soluţie o văd eu într-un Guvern tehnocrat. Partidele politice au agreat această idee, cu foarte puţine excepţii, şi am convingerea că este calea corectă pentru următorul an, până la alegerile parlamentare, când, cu siguranţă, vom avea un nou Parlament, un nou Guvern, şi intrăm într-o nouă etapă.

Aşadar, având în vedere toate acestea, îl desemnez pentru funcţia de Prim-ministru al României pe domnul Dacian Cioloş, pe care vi-l prezint!
Îl rog pe Prim-ministrul desemnat să ni se adreseze. Vă rog, aveţi cuvântul!”

Prim-ministrul desemnat al României, domnul Dacian Cioloş: „Mulţumesc, domnule Preşedinte, pentru încrederea pe care mi-o acordaţi şi doresc să-i asigur pe toţi cei care ne privesc acum că voi face tot ce-mi stă în putinţă pentru a mă ridica la înălţimea încrederii care mi-a fost acordată. Sunt conştient de faptul că trecem printr-o perioadă, cred eu, cheie pentru societatea românească, o perioadă în care societatea a ajuns la un grad de maturitate care necesită o prezenţă publică a Guvernului, în aşa fel încât să asigure puntea de legătură între diferite instituţii ale statului, şi aş spune mai precis: între politic şi între societate. Şi sunt conştient de faptul că acest lucru se aşteaptă de la viitorul Guvern, să fie în măsură să aibă urechea aplecată la cei care au idei nu doar pentru a ridica problemele cu care ne confruntăm, dar şi pentru a identifica soluţiile pentru a merge mai departe, şi în acelaşi timp să aibă acest Guvern înţelepciunea şi maturitatea să poată să lucreze cu Parlamentul, cu cei care sunt în măsură să ia deciziile care să ne permită să progresăm. Cred că acest mod de lucru ne va dovedi maturitate şi ne va permite să schimbăm ceea ce este de schimbat în societate.

Sunt conştient, totodată, că un an de zile este o perioadă lungă, dar în acelaşi timp scurtă. Este o perioadă lungă în sensul că n-o să ne putem limita doar la anumite acţiuni şi la anumite decizii strict administrative; pe de altă parte, este o perioadă prea scurtă pentru a declanşa şi pentru a finaliza reformele pe care foarte mulţi din societate le aşteaptă. Am intenţia, însă, să deschid Guvernul şi administraţia guvernamentală spre societate, să ascultăm şi să pregătim decizii împreună şi, totodată, în măsura în care Parlamentul va decide să dea mandat acestui Guvern, voi lucra îndeaproape cu Parlamentul, cu grupurile politice din Parlament, chiar dacă vorbim de un Guvern de tehnocraţi, pentru a progresa împreună pe proiectele pe care o să le propunem.

În perioada următoare o să vă rog să mă înţelegeţi, îmi voi concentra atenţia şi energia pentru a-mi forma echipa cu care vreau să merg în faţa Parlamentului, şi imediat ce această echipă va fi formată şi vom avea, sper eu, susţinerea majoritară în Parlament, o să putem discuta mai în detaliu legat de proiectele pe care le avem. Oricum, pentru mine lucrul în echipă e esenţial, şi de aceea, înainte de a comunica prea mult legat de intenţiile pe care le am în această calitate în care am fost desemnat, vreau să-mi concentrez energia spre a-mi structura echipa, atât din punct de vedere al persoanelor şi al celor pe care o să-i invit să facă parte din Guvern, cât şi al conceptului de program de guvernare. Vă mulţumesc şi sper să putem lucra împreună, în perioada următoare.”

Departamentul Comunicare Publică
10 Noiembrie 2015

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava