MOPAN Suceava

Ziua Holocaustului este un moment de o încărcătură aparte, pe care trebuie să o marcăm cu un deosebit respect atât pentru cei exterminaţi de regimul nazist şi de aliaţii săi, cât şi pentru supravieţuitorii care, în această zi, îşi reamintesc ororile trăite în copilăria lor. În această zi, avem nevoie să depăşim diferenţele politice şi să ne asumăm, ca popor, o atitudine marcată de compasiune şi înţelegere.

Holocaustul a devenit o bornă de referinţă pentru istoria noastră, a umanităţii. Suntem datori, în faţa memoriei celor care au pierit în această imensă tragedie, să căutăm toate mijloacele prin care să ne asigurăm ca aşa ceva nu va mai fi niciodată posibil, nicăieri în lume.

Nu aş vrea să existe nici o urmă de îndoială cu privire la faptul că noi, ca români, cunoaştem şi recunoaştem ce s-a întâmplat în trecut, cât de mare a fost tragedia acestui popor şi cât de mare a fost responsabilitatea celor care au permis ca aşa ceva să se întâmple. Nu este suficient să cunoaştem, nu este suficient să recunoaştem Holocaustul la nivel European, ci trebuie să şi recunoaştem faptul că România, ca stat, a contribuit activ, în perioada celui de al doilea război mondial – în mod absolut regretabil – la tragedia incredibilă a populaţiei evreieşti din teritoriile aflate sub control românesc. Mai târziu, statul comunist a contribuit din plin la ştergerea acestui episod din cărţile de istorie, refuzând astfel mai multor generaţii, printre care mă număr şi eu, cunoaşterea acestui capitol întunecat al trecutului nostru.

Personal, am trecut lunile trecute printr-un episod pe care l-am regretat şi îl regret profund şi care mi-a arătat cât de gravă este ignoranţa, pasivitatea şi lipsa de preocupare pentru o tragedie unică în istoria umanităţii.

După discuţii cu organizaţii importante din România şi din lume, după ce am completat informaţiile care îmi lipseau pe tema Holocaustului evreilor şi al romilor din teritoriile controlate de România, m-am angajat în realizarea, pe termen mediu şi lung, a unor obiective de natură legislativă care să înăsprească legislaţia în materia anti-semitismului în România, dar care să asigure şi studierea în şcoli şi în facultăţi a istoriei legate de Holocaustul din România.

În acest sens, obiectivele pe termen mediu şi lung care consider că ar fi util să fie puse în discuţie şi realizate prin implicarea tuturor factorilor de decizie politică din România şi cu sprijinul reprezentanţilor comunităţii evreieşti, sunt:

1) Susţinerea Programei de predare a Holocaustului din România – în licee şi facultăţi, astfel încât tinerii din România să fie puşi la curent cu realităţile istorice obiective, pentru ca greşeli de genul celor făcute de mine din necunoaştere să nu mai fie posibile în viitor;

2) Susţinerea şi dezvoltarea proiectului „Marşul Vieţii”. În aprilie 2012, o delegaţie de 43 de persoane, elevi din 7 şcoli din Bucureşti, profesori de istorie, echipe TV au participat la Marşul Vieţii, eveniment care are loc în fiecare an la Auschwitz.

3) Susţinerea activă şi fermă, în Parlamentul României, a modificării Legii 107/2006 – conform scrisorii pe care ADL a trimis-o în atenţia domnului premier şi conform propunerilor pe care le vom agrea împreună (subsemnatul este specialist în domeniul juridic)

4) Crearea cu ajutorul ADL/MCA şi a Institutului de Cercetare a Holocaustului a unor cursuri permanente care să devină parte din curricula celor care urmează facultăţile de drept, jurnalistică şi istorie, Academia de Politie, Institutul de Magistratură şi alte forme de învăţământ care formează formatori ai noii generaţii.

5) Susţinerea unor proiecte online (iniţiate şi dezvoltate de MCA) menite să prezerve memoria culturii evreieşti din România. (exemplu www.j-art.ro)

Sunt deplin hotărât să mă implic în mai multe proiecte prin care sa transmitem tinerelor generaţii lecţia de istorie pe care noi nu am putut să o învăţăm atunci când am fost în şcoală şi care este absolut obligatorie pentru o ţară civilizată.

Am încredere că, împreună, putem repara acest deficit al cunoaşterii, pentru ca România să fie o un spaţiu în care statul de drept să fie protejat şi în care totalitarismul de orice fel să nu aibă nici o şansă de a reveni.

 

Maximillian Katz, Founder – National Director al Centre for Monitoring and Combating Anti-Semitism în România a declarat:

“Apreciem şi sprijinim iniţiativa ministrului Şova. Sperăm că va ajuta ca sistemul de educaţie din România să prezinte o imagine corectă a Holocaustului în România. Este pentru prima dată de la căderea comunismului când Guvernul din România abordează în mod serios această problemă şi vom lucra alături de domnul ministru pentru a promova o mai mare toleranţă şi înţelegere între diferitele comunităţi din România.”

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava