MOPAN Suceava

În data de 20 februarie, comunitatea romă din România marchează împlinirea a 162 de ani de la adoptarea legii pentru dezrobirea romilor. Cu această ocazie, consilierul de stat Dana Varga a transmis un mesaj din partea Executivului.
„Începând cu anul 2011, data de 20 februarie reprezintă un moment important pentru comunitatea romă din țara noastră. În urmă cu 162 de ani, domnitorul Țării Românești Barbu Dimitrie Știrbei promulga actul care a stat la baza dezrobirii romilor. Actul normativ „Legiuirea pentru emancipatia tuturor țiganilor din Principatul Românesc” a însemnat pentru populația romă eliberarea din robia în care s-au aflat aproape 500 de ani.
Comunitatea romă deține loc important în istoria poporului român, fiind cea alături de care românii au conviețuit secole de-a rândul într-o formă paşnică. Această conviețuire a influențat în mod evident și viața, dar și cultura celor două comunități. De aceea, nu putem rămâne indiferenți la faptul că în țara noastră există concetățeni care nu se bucură de această deplinătate a drepturilor și libertăților, din variate motive.
Nimeni nu ar trebui să sufere din cauza etniei sau din cauza prejudecăților nefondate ce se întâlnesc la nivelul comunității în care trăim. Instituțiile naționale, precum și toți reprezentanții clasei politice și ai opiniei publice, au obligația de a se angaja să lupte împotriva discriminării și să îmbunătățească integrarea persoanelor de etnie romă.
Romii sunt o parte a acestei națiuni, iar cetățenii de etnie romă trebuie să beneficieze de aceleași drepturi ca toți ceilalți locuitorii ai țării. Nu sunt de acord cu prejudecățile existente, uneori și în spațiul public cu privire la romi, deoarece ei au dovedit că pot avea succes într-o lume care adesea le-a fost potrivnică.
Guvernul României se va implica pentru asigurarea dreptului romilor de a-şi păstra şi dezvolta  liber identitatea etnică. Suntem conștienți de provocările cu care mulți romi se confruntă în viața lor de zi cu zi, de aceea toate strategiile necesită din partea fiecăruia dintre noi un efort în a le aplica.
Am nu doar speranţa, ci şi certitudinea că viitorul va fi mai bun pentru comunitatea romă. Este un drept pe care această comunitate l-a câştigat cu prisosinţă”.
În perioada 20 – 22 februarie, consilierul de stat Dana Varga va participa la manifestațiile organizate de reprezentanții comunității rome cu prilejul împlinirii a 162 de ani de la adoptarea legii pentru dezrobirea romilor.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava