MOPAN Suceava
Galerie foto283 poze în acest set

Câteva mii de persoane au participat sâmbătă la prima ediţie a Festivalului „Comorile Muntelui” organizat pe platoul Masivului Rarău în Munceii Rarăului de Consiliul Județean Suceava împreună cu Grupurile de Acțiune Locală ”Bucovina de Munte” şi ”Bazinul Dornelor” și în colaborare cu Autoritatea Naţională pentru Turism care a susținut financiar acest eveniment.

Oameni au avut parte de spectacole de toacă, trâmbiță, fluier și bucium, spectacole de cântece și dansuri populare ale vetrelor folclorice de pe văile Bistriţei şi Moldovei dar și ale ansamblului artistic profesionist ”Ciprian Porumbescu”.

De asemenea, ei au putut vizita expozițiile dedicate obiceiurilor de stână, meșteșugurilor tradiționale, produselor gastronomice specifice, activităților de vânătoare și pescuit. În vârf de munte au fost amenajate stâni autentice unde cei prezenți la festival au putut servi produse specifice precum caș, brânză, urdă, balmoș sau borș de miel.

Spectacole de toacă, trâmbiță, fluier și bucium

Festivalul a început cu primirea gospodarilor de pe văile Bistriţei şi Moldovei, aceştia venind pe platoul Rarăului cu obiecte tradiţionale, stâne de oi la care se puteau servi bucate tradiţionale, dar şi cu portul şi obiceiurile populare. Manifestările au continuat cu vizitarea stânelor  din zonele Fundu Moldovei, Vama, Breaza şi Stulpicani, precum şi cu vizitarea standurilor meşterilor populari, producătorilor tradiţionali şi Direcţiei Silvice Suceava.

Începând de la prânz, toţi cei prezenţi au putut urmări un spectacol de bucium, trâmbiţă, clopot, toacă şi fluier, la care au participat buciumaşii de pe Rarău, tulnicăresele din Apuseni şi trişcaşii de pe Ilve. Momentele artistice au continuat cu spectacolele susţinute de formaţiile din vetrele folclorice Stulpicani, Pojorâta, Câmpulung Moldovenesc, Fundu Moldovei, Sadova, Vatra Dornei, Moldovița și Coșna

Drapelul național a fost arborat pe Masivul Rarău

Unul dintre momentele principale ale acestei prime ediții a festivalului a fost concursul de orientare turistică „Comoara ascunsă – Zestrea Domniţei Ruxandra”, la care au participat tineri din mai multe zone ale judeţului. La finalul concursului, copii au descoperit un cufăr, comoara ascunsă acolo nefiind altceva decât drapelul național. După ce a fost sfinţit, tricolorul a fost purtat de mai mulţi pompieri suceveni până pe o culme de pe muntele Rarău, acolo unde a fost arborat, şi unde va rămâne de acum înainte. Pe tot parcursul acestui moment corul Inspectoratului pentru Situații de Urgență  a interpretat cântece patriotice. Trebuie spus că prefectul Florin Sinescu, președintele Consiliului Județean, Cătălin Nechifor dar și șeful ISU Suceava, generalul Ioan Burlui, au pupat drapelul național îngenunchind în fața acestuia. La această primă ediție a  Festivalului ”Comorile Muntelui” au fost prezenți toți primarii din zona de munte cărora Cătălin Nechifor le-a mulțumit public pentru implicare.

Mulțumiri de la Nechifor pentru primarii de pe Valea Bistriței și Valea Moldovei care s-au implicat în organizarea Festivalului

”Este o prima editie si sunt convins ca editia  a doua si a treia vor fi mai bune, mai frumoase, mai bogate. Implicati in aceasta actiune au fost primarii din multe localitati de la Poiana Stampei la Cosna, Dorna Candreni, la Vatra Dornei, la Dorna Arini, la Panaci, la Saru Dornei, Crucea, Broșteni. Sunt aici primarii de pe Vale Bistriței, de pe Valea Moldovei de la Cimpulung Moldovenesc, la Sadova, Pojorita, Iacobeni sunt primarii de la Ciocanesti si Cirlibaba, Izvoarele Sucevei, Moldova Sulița, Moldovița, Frasin, Vatra Moldoviței.  Sunt foarte multi oameni care au pus suflet aici pentru acest eveniment și vreau sa le multumesc din  suflet asa cu vreau sa multumesc celor care sunt din institutii in primul rind celor de la ISU, de la Politie, de la Prefectura, de la Salvamont. Ziua de azi o datoram si faptului ca Autoritatea Nationala de Turism prin guvernul Romaniei susține financiar acest eveniment si vreau sa multumesc pentru acest lucru”, a declarat Nechifor. Festivalul ”Comorile Muntelui” s-a încheiat cu un impresionant foc de tabără.

Trebuie spus că Festivalul urmărește promovarea și valorificarea atât a resurselor turistice naturale, cât și a celor antropice, în cadrul acestora acordându-se o importanță deosebită elementelor de cultură materială și spirituală, cu accent pe tradițiile și obiceiurile din zona montană a județului.

 

 

Dans, muzică și patriotism la prima ediție a Festivalului „Comorile Muntelui”, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Turism
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava