Concert pascal
MOPAN Suceava

Deputata PSD de Suceava, Maricela Cobuz, a susținut miercuri, 17 octombrie în Plenul Camerei Deputaților declarația politică cu tema ”16 octombrie – Ziua națională a alimentației și a combaterii risipei alimentare” arătând că problema securității alimentare, a accesului populației la produsele alimentare de bază și de calitate corespunzătoare, constituie o preocupare majoră cu care se confruntă, într-o măsură mai mare sau mai mică, toate statele lumii, dar, în primul rând, cele subdezvoltate sau în curs de dezvoltare.

Textul integral al declarației politice:

”Am susținut astăzi, 17 octombrie 2018, în Ședința de Plen a Camerei Deputaților, declarația politică cu tema: ”16 octombrie – Ziua națională a alimentației și a combaterii risipei alimentare”.

Pe data de 16 octombrie 2018 a fost celebrată în România “Ziua naţională a alimentaţiei şi a combaterii risipei alimentare”, inițiată prin Legea nr. 47/2016 de către Parlamentul României. Această zi este sărbătorită de 150 de state din întreaga lume ca ”Ziua Mondială a Alimentației”, zi inițiată de către ONU încă din anul 1979, care are ca scop creșterea gradului de conștientizare a populației asupra problemelor legate de alimentație, risipa alimentară, consolidarea solidarității în lupta împotriva foametei și a malnutriției.

Alimentaţia este o nevoie fundamentală a omului şi o condiţie necesară supravieţuirii. Risipa alimentară este o problemă mondială care a atins o importanță din ce în ce mai mare pe agenda publică și politică din ultimii ani.

Asigurarea securității alimentare a populației este obligația fiecărui stat. Problema securității alimentare, a accesului populației la produsele alimentare de bază și de calitate corespunzătoare, constituie o preocupare majoră cu care se confruntă, într-o măsură mai mare sau mai mică, toate statele lumii, dar, în primul rând, cele subdezvoltate sau în curs de dezvoltare.

Anul acesta, pe data de 27 iunie, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, promulgată de către președintele Klaus Iohannis.

Actul normativ introduce noi măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanţul agroalimentar, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia şi comercializarea alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare. De asemenea, prevede vânzarea cu preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea datei durabilităţii minimale, conform legislaţiei în vigoare.

În România, 10% din alimentele cumpărate se risipesc, fiecare român aruncă în fiecare zi câte o porție de mâncare, potrivit statisticilor UE, care arată că risipa alimentară se ridică, în România, la 6.000 de tone pe zi. Anual, cantitatea de mâncare pe care o risipesc românii ajunge la 2,2 miliarde de kilograme, adică aproximativ 110 kg de mâncare pe cap de locuitor.
Ca deputat, membru în Comisia pentru sănătate și familie din Parlamentul României, voi susține toate măsurile legislative necesare pentru a asigura sănătatea alimentară a populației din România, iar calitatea alimentelor să nu fie inferioară comparativ cu alte state din Uniunea Europeană”.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava