MOPAN Suceava

Groapa ecologică de gunoi din comuna suceveană Moara a preluat, astăzi, primele camioane cu deșeuri. La sosirea primelor două camioane, unul cu deșeuri reciclabile din plastic, hîrtie carton și celălalt cu deșeuri menajere, acolo se aflau șeful administrației județene, Gheorghe Flutur, și reprezentanții operatorului consorțiul format din societățile „Florconstruct”, „Fritehnic” și „Ritmic”.

Primul camion a fost cîntărit, iar după descărcarea deșeurilor în depozitul din stația de sortare, a fost spălat cu jeturi de apă la o stație automată amplasată în aer liber. Deșeurile reciclabile descărcate în stația de sortare urmează a fi selectate și apoi făcute baloți care vor fi expediați către diverși colectori de materiale. În final camionul gol a fost cântărit pentru a se calcula exact cantitatea de deșeuri reciclabile aduse la stația de sortare.

Flutur: ”Din calculele noastre la Moara pe an vor fi depozitate circa 1,3 milioane de tone de deșeuri. Asta înseamnă 450 de tone de deșeuri pe zi”

Camionul cu deșeuri menajere a fost dus direct pe rampa de afară. Ele au fost descărcate într-un perimetru de 525 de metri pătrați. Zilnic stratul de deșeuri menajere va fi tasat după care se va turna un strat de pământ de 15 centimetri. Atunci când se ajunge la înălțimea de doi metri se toarnă un strat de pământ de 25 de centimetri iar pentru depozitarea în continuare a deșeurilor menajere se trece la un alt perimetru de 525 de metri pătrați.

Președintele Flutur a spus că la depozitul de la Moara vor ajunge anual 1,3 milioane de tone de deșeuri. ”Din calculele noastre la Moara pe an vor fi depozitate circa 1,3 milioane de tone de deșeuri. Asta înseamnă 450 de tone de deșeuri pe zi. Cu mașini mici ajungem și la 50 de mașini pe zi. În viitor când vor funcționa stațiile d transfser de la Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuți, Fălticeni, vor veni mașini mai mari. Numărul de mașini se va reduce pentru că e mai economicos. Din cele 450 de tone de deșeuri pe zi care ajung aici aproape 100 de tone vin din municipiul Suceava”, a spus Flutur.

Flutur anunță acțiuni de conștientizare a populației vizând colectarea selectivă a deșeurilor

El a adăugat că, în perioada următoare, se vor derula acțiuni de conștientizare a populației vizând colectarea selectivă a deșeurilor, pentru că a constatat că acest lucru nu se întîmplă în totalitate. ”Din acest moment stația de la Moara funcționează. Începem un proces de conștientizare a populației pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Va trebui să educăm fiecare dintre noi, să luptăm, să educăm vecinii, prietenii, noi acasă să fim modele pentru altfek există riscul ca mașinile să se întoarcă pline. Mă bucur că într-o lună de zile s-a pus în funcțiune acest depozit”, a declarat Flutur. El a a mai spus că operatorul de Moara așteaptă obținerea autorizației de la autoritatea de reglementare în domeniul deșeurilor. Platforma de la Moara este deservită în prezent de 30 de persoane, iar numărul acestora se va dubla cînd depozitul va fi funcțional la capacitate maximă. Groapa ecologică a fost realizată de Consiliul județean cu fonduri europene, iar contractul pentru punerea sa în funcțiune în regim de urgență a fost semnat luna trecută, după mai multe amînări cauzate de contestații la licitația pentru desemnarea operatorului.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava