Concert pascal
MOPAN Suceava

Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.15/2021 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare a fost votat, ieri, în Camera Deputaților. Acesta vine în ajutorul actanților din sectorul investițiilor publice care s-au confruntat cu o creștere rapidă a prețurilor în ultima vreme la materialele de construcții, dar și cu o reducere a capacității de producție agravată de pandemia Covid-19.

„Numeroase proiecte nu s-au putut derula conform programării din cauza prețurilor în creștere, din ultima vreme, ale materialelor de construcții. Astfel, să votez, în Camera Deputaților, Proiectul de lege pentru aprobarea OG nr.15/2021 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, proiect de importanță majoră pentru comunitățile locale, a fost un gest de normalitate. Acum, contractele de achiziţie publică pot fi ajustate, autorităţile locale având posibilitate să depună cereri la ministerul de resort, care finanţează proiectul, pentru a acoperi diferenţele apărute. Încă un pas făcut în direcția debirocratizării și simplificării, deoarece această lege prevede că, dacă apar costuri suplimentare, prețurile sunt ajustate fără necesitatea unor noi acte justificative, licitații sau diferite alte proceduri birocratice” a declarat deputatul Bogdan Gheorghiu.

Conform scrisorii Federației Europene pentru Industria Construcțiilor (FIEC) din data 6 mai 2021 adresate Comisiei Europene, prețul bitumului a crescut cu 15% în doar 3 luni, a cimentului cu 10% într-o singură lună, iar cel al lemnului cu 20% față de ianuarie anul curent. Mai mult, între noiembrie 2020 și noiembrie 2021, toate produsele din oțel au avut costuri crescute, iar ca o exemplificare, prețul produsului de bază în construcții (bare de armătură de oțel) a crescut cu aproximativ 110% în Italia, cu peste 70% în Franța și Germania și aproximativ 64% în Spania.

Prin urmare, era necesară actualizarea valorii contractelor de achiziție publică.

Ajustarea se va realiza prin aplicarea indicilor de cost în construcţii pentru costul materialelor, determinaţi şi diseminaţi de Institutul Naţional de Statistică şi publicaţi lunar în Buletinul Statistic de Preţuri și va fi suportată de la bugetul de stat. Ajustarea se aplică exclusiv restului de executat existent la data intrării în vigoare a actului normativ de față și se realizează la fiecare solicitare de plată, pe întreaga durată a derulării contractului, până la finalizarea și recepționarea lucrărilor.

Coeficientul de ajustare nu se aplică proiectelor finanțate din fonduri europene, pentru care ajustările de preț se realizează conform prevederilor art. 12 alin. (2²) din OUG 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-292, aprobată cu modificări și completări prin Legea 105/2016, cu modificările și completările ulterioare.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava