MOPAN Suceava

Deputatul PNL de Suceava, Dumitru Mihalescul, atrage atenția asupra deficitului de medici din spitalele din spitalele sucevene, precum și din cele din întreaga țară. Dumitru Mihalescul i-a transmis ministrului sănătății, Sorina Pintea, că potrivit datelor comunicate de Colegiul Medicilor din România, în perioada 2010-2016, peste 16.000 de cadre medicale au solicitat și obținut eliberarea certificatelor profesionale de liberă practică, documente necesare în vederea emigrării. Mihalescul a precizat că în ciuda majorărilor salariale operate în anii 2016 și 2017, media numărului de medici care au părăsit România anual a gravitat în jurul a 1.300-1.400 de medici. „Dacă adăugăm acestor cifre și migrația personalului medical din perioada 2003-2010, atunci ajungem la cifre deosebit de grave: zeci de mii de medici și asistente medicale au părăsit sistemul public de sănătate, fără ca intrările de personal calificat să compenseze aceste pierderi”, a spus parlamentarul liberal.
Dumitru Mihalescul a mai precizat că asociațiile cu profil medical din România au avertizat de ani buni asupra fenomenului adâncirii deficitului de personal de specialitate, în unele situații unitățile sanitare fiind în imposibilitatea practică de a mai funcționa. El a dat ca exemplu Spitalul Județean de Urgență din Ploiești, unde există, potrivit datelor furnizate de conducere unității, un deficit de aproximativ 200 de medici și asistente, în timp ce la nivelul Județului Buzău, unde se înregistrează anual circa 9.000 de pacienți bolnavi de cancer există numai 2 medici oncologi, angajați cu normă parțială de timp. „La nivelul Județului Suceava,  în spitalele din Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc nu există niciun medic cardiolog, iar la Spitalul Municipal Rădăuţi lucrează un singur specialist în cardiologie, ceea ce crește presiune asupra Spitalului Județean Suceava și provoacă întârzieri și de peste o lună în tratamentul bolilor cardio-vasculare. Deficit acut există și la nivelul unităților de primiri urgență sau în legătură cu specializări în domeniul pediatric, oncologie sau anestezie. Față de această situație extrem de gravă, care nu va fi stopată nicidecum prin aplicarea prevederilor Legii nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, ci pentru personalul auxiliar chiar va fi stimulată, vă solicit, doamnă ministru, să spuneți care a fost, la data de 30 aprilie 2018, deficitul de personal medical la nivel național?”, i-a transmis Dumitru Mihalescul ministrului Sorina Pintea. De asemenea, el a solicitat și o situație cu privire la numărul de posturi, pe specialități medicale, atât la nivelul medicilor, cât și pentru personalul auxiliar.
În același timp, deputatul PNL de Suceava vrea să afle și care este, în momentul de față, deficitul de personal medical la nivelul Județului Suceava, pe fiecare unitate sanitară din județ. „Vă solicit și o situație cu privire la numărul de absolvenți ai universităților din România: numărul anual de absolvenți, numărul de posturi de rezidenți scoase anual la concurs, gradul de ocupare a posturilor de rezidenți. Și nu în ultimul rând, în condițiile în care atractivitatea pentru posturile din unitățile spitalicești din orașele mici sau din mediul rural este foarte redusă, posturile scoase la concurs neîntrunind niciun candidat chiar și în mai multe rânduri, vă solicit să prezentați măsurile specifice pentru a acoperi schemele de personal și în spitalele mai mici, de provincie”, a încheiat Dumitru Mihalescul.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava