Concert pascal
MOPAN Suceava

Deputatul PNL de Suceava, Dumitru Mihalescul, a declarat că un număr mare de primării nu au putut să înceapă proiecte noi de investiții ca urmare a unor măsuri propuse de actuala guvernare, care au fost aprobate prin Legea bugetului de stat pentru anul 2018. Într-o întrebare adresată ministrului dezvoltării regionale, Paul Stănescu, deputatul Dumitru Mihalescul a amintit că în Legea bugetului de stat pentru anul 2018 s-a prevăzut expres, la art. 6, că pentru unităţile administrativ-teritoriale sumele alocate din impozitul pe venit se diminuează cu jumătate din excedentul unităţilor administrativ teritoriale, înregistrat la data de 31 decembrie 2016. Mihalescul a spus că în aceeași lege s-a prevăzut ca modul de aplicare a sistemului de echilibrare a bugetelor locale să fie evaluate după primul semestru din anul 2018, luându-se în calcul excedentele unităților sau subdiviziunilor administrativ-teritoriale înregistrate la data de 31 decembrie 2017, diminuate cu sumele destinate implementării proiectelor ce beneficiază de finanţare din fonduri externe nerambursabile şi cu sumele alocate din fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului.

„Dumneavoastră ați activat în administrația publică locală pentru o bună perioadă de timp și cunoașteți foarte bine că așa-numitele <excedente> ale bugetelor locale reprezentau, în fapt, sume de rezervă pentru finanțarea obiectivelor de investiții de la nivel local, în special pentru achitarea unor lucrări efectuate. Măsurile propuse de Guvern și aprobate prin Legea bugetului au privat practic unitățile administrativ-teritoriale de aceste resurse, limitându-le și posibilitatea demarării unor proiecte noi de investiții”, i-a transmis Dumitru Mihalescul ministrului Paul Stănescu. În aceste condiții, deputatul PNL de Suceava i-a solicitat să-i spună dacă în situația în care și-ar fi desfășurat și astăzi activitatea în conducerea unei unități administrativ-teritoriale, ar fi apreciat o asemenea măsură care anulează posibilitatea demarării unor proiecte noi de investiții de interes local. „Cât de compatibilă este această măsură cu procesul de descentralizare financiară a administrației publice locale, mai ales că, în prima parte a anului 2017, doamna Sevil Shaidehh aprobase o așa-zisă strategie a descentralizării administrației publice locale?” l-a mai întrebat parlamentarul sucevean pe ministrul dezvoltării regionale. Dumitru Mihalescul i-a mai solicitat lui Paul Stănescu să-i prezinte o situație detaliată cu nivelul excedentelor bugetare înregistrate la nivelul unităților sau subdiviziunilor administrativ-teritoriale din Județul Suceava, la data de 31 decembrie 2016, care să reflecte diminuarea precisă a sumelor care trebuiau virate către autoritățile locale. Nu în ultimul rând, deputatul PNL a mai cerut, în măsura în care este posibil, să i se prezinte o situație detaliată cu nivelul excedentelor bugetare înregistrate la nivelul unităților administrativ teritoriale din județul Suceava, la data de 31 decembrie 2017.

Deputatul Dumitru Mihalescul: Guvernul a limitat posibilitatea unor primării de a începe proiecte noi de investiții, 6.5 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.5/10 (2 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava