MOPAN Suceava

Vicepreședintele regional al PNL, deputatul de Suceava, Ioan Bălan, i-a solicitat ministrului investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea (nr. care între timp și-a depus demisia), alocarea de resurse financiare pentru construirea a opt depozite regionale de cereale și produse alimentare promise de Guvern încă de anul trecut. El vrea să știe de la ministru dacă a prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență o componentă de investiții pentru sectorul agricol care să poată asigura finanțarea realizării depozitelor regionale de cereale și produse alimentare. ”Dacă răspunsul este afirmativ, vreau să știu care este valoarea fondurilor pe care le-a solicitat Comisiei Europene iar dacă răspunsul este negativ, vrea să aflu ce sursă de finanțare va fi accesată pentru a realiza aceste investiții, mai ales că ele reprezintă un obiectiv asumat de guvernare”,  a spus Bălan.  Mai mult, Ioan Bălan, solicită ca realizarea unui asemenea depozit regional să demareze prioritar în Moldova având în vedere faptul că Regiunea de Nord-Est este cea mai afectată din cauza lipsei capacităților de valorificare și stocare a produselor agricole. Parlamentarul liberal îi mai cere ministrului să precizeze dacă va susține finanțarea din resurse financiare nerambursabile (cadrul financiar multianual 2021-2027) a programelor privind realizarea de către fermierii români de capacități proprii de depozitare și procesare a produselor agro-alimentare.

Ioan Bălan consideră că un asemenea program de investiții în construirea de depozite de cereale și produse alimentare va ajuta în mod deosebit fermierii români să-și valorifice producția la prețuri mai mari, pentru o perioada mai mare de timp și va diminua dependența României de importurile de produse agro-alimentare.

”La nivel european, anul 2021 a fost un an destul de modest pentru producția agricolă, chiar în state cu sectoare agricole puternice. În ciuda acestei situații, fermierii români au reușit să obțină producții record, atât la cereale, cât și la producția de legume și fructe. O asemenea situație ne-ar duce cu gândul că fermierii români au obținut venituri foarte mari din valorificarea produselor. Din păcate, producția mare combinată cu lipsa capacității de valorificare pe piață și cu lipsa capacităților de stocare a determinat un fenomen nedorit – prețul produselor la momentul recoltării a fost extrem de mic și nu acoperă nici măcar cheltuielile pe care fermierii le-au avansat în decursul anului. Pentru fermierii din Moldova situația este și mai dificilă, în condițiile în care infrastructura de transporturi destul de precară nu oferă posibilitatea unei bune valorificări a producției agricole, nici la nivel național și nici prin intermediul exporturilor, iar pierderile sunt foarte mari. Așa cum bine cunoașteți, în cursul anului trecut, Guvernul a identificat una dintre soluțiile la această problemă, reprezentată de realizarea de investiții în rețelele de colectare și în spații de depozitare a produselor agricole și alimentare. Încă de anul trecut s-a avansat soluția construirii a minimum opt depozite regionale (în cele 8 regiuni de dezvoltare) de cereale și produse alimentare de mare capacitate, program de investiții care ar fi trebuit temeinic pregătit și transmis Comisiei Europene în vederea finanțării prin intermediul fondurilor europene nerambursabile”, a precizat vicepreședintele PNL.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava