MOPAN Suceava

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, i-a solicitat ministrului educaţiei, Cristina Monica Anisie, luarea unor măsuri rapide pentru digitalizarea sistemului de învățământ preuniversitar din România. Ioan Balan a declarat că una dintre cele mai oportune și curajoase măsuri adoptate de Guvernul României a fost aceea a suspendării cursurilor școlare pe perioada stării de urgență și extinderea acestei măsuri până la terminarea anului școlar, cu excepția claselor a VIII-a și a XII-a, care trebuie să susțină examenele naționale.

„De asemenea, în contextul precarității infrastructurii fizice și tehnologice a sistemului de învățământ, ca efect al neglijării investițiilor publice în acest domeniu de către guvernele anterioare, Ministerul Educației și Cercetării a reușit, într-un mod care trebuie apreciat, să gestioneze situația, să adopte cele mai bune măsuri și să asigure elevilor și studenților continuitate în procesul de învățare. Cu toate acestea, nu trebuie să trecem cu vederea faptul că, după o primă evaluare efectuată de către inspectoratele școlare județene, aproape un sfert de milion de copii nu au acces la instrumentele tehnologiei informației: conexiuni ieftine și rapide la internet sau mijloace tehnice de tipul computerelor sau tabletelor care se pot utiliza pentru forma de învățare e-learning”, a spus Ioan Balan. El a adăugat că deşi evaluarea s-a adresat prioritar către copii, este foarte posibil ca și un număr consistent de cadre didactice să se afle într-o situație dificilă în privința accesului la instrumentele tehnologiei informației.

Deputatul liberal a adăugat că anul școlar 2019/2020 se apropie de final, motiv pentru care este imperativ ca Guvernul să depună toate diligențele astfel încât în luna septembrie anul școlar 2020/2021 să găsească sistemul de învățământ pregătit și din punct de vedere al instrumentelor informatice, astfel încât toți copiii să aibă acces la internet și computere sau tablete. În acest context, Ioan Balan i-a solicitat ministrului educaţiei să precizeze ce măsuri anticipează, pe termen scurt, astfel încât toți copiii privați de accesul la instrumentele informatice să dețină la începutul anului școlar viitor toate mijloacele necesare. „De asemenea, în ce măsură este posibilă construirea, într-un termen foarte scurt, a unei platforme educaționale naționale pentru derularea online a cursurilor, în condițiile în care diversitatea de instrumente utilizată în prezent, zoom, webex, teams etc. generează confuzii și efort suplimentar inutil pentru elevi și cadrele didactice? Nu în ultimul rând, în condițiile în care bugetul național are probleme severe de finanțare, din cauza încetării integrale sau parțiale a unor activități economice, speranțele noastre se îndreaptă către fondurile europene nerambursabile de la Uniunea Europeană. În acest sens, vă solicit să prezentați modul în care guvernele anterioare au utilizat această resursă, în special în cadrul financiar 2014-2020, pentru informatizarea școlilor și, vă rog să precizați în ce măsură putem să utilizăm, pe termen scurt, aceste resurse financiare pentru a asigura copiilor și profesorilor, în mod gratuit, toate instrumentele informatice necesare derulării procesului de învățare online”, i-a mai solicitat Ioan Balan ministrului educaţiei.

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, solicită măsuri rapide pentru digitalizarea sistemului de învățământ preuniversitar, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava