Concert pascal
MOPAN Suceava

Deputatul PSD de Suceava, Maricela Cobuz, a anunțat astăzi că susține adoptarea legii care să impună obligativitatea vaccinării copiilor. Maricela Cobuz consideră că vaccinările reprezintă, la ora actuală, cea mai bună metodă de prevenire a unor boli de natură infecțioasă. Cobuz a amintit că vaccinurile incluse în programul național sunt gratuite și obligatorii pentru toți copiii, deoarece ele previn apariția unor boli foarte grave și potențial fatale. „Nu există argumente întemeiate din partea unui părinte care decide să-și expună copilul unor astfel de riscuri. Cel mai adesea, refuzul vaccinărilor derivă dintr-o lipsă de informare sau, mai bine zis, din dezinformare. Rolul medicului este de a le explica pe înțelesul lor care sunt beneficiile și riscurile vaccinurilor, misiune deloc ușoară în fața unor părinți deja bombardați de o multitudine de informații fără fundament științific care circulă liber, îndeosebi pe internet. Cât de întemeiată este teama de epidemii în condițiile nevaccinării? Vaccinarea în masă a populației are ca scop ținerea sub control a unor boli infecțioase deosebit de grave”, a spus deputatul PSD de Suceava. Maricela Cobuz a adăugat că pe măsură ce tot mai mulți copii rămân nevaccinați, apar din ce în ce mai multe cazuri care se pot constitui în focare de boală și, ulterior, în epidemii, iar Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că vaccinare eficientă presupune acoperirea a peste 95% din populația unei țări. Ea a mai precizat că în România, de câțiva ani acest procent a scăzut sub 90% și chiar sub 70% pentru anumite vaccinuri, cum este cel împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului.
„Vaccinarea copiilor reprezintă o problemă majoră în România. Informarea populației prin campanii cu privire la importanța vaccinării contribuie cu desăvârșire la crearea unui mediu mai sănătos pentru copiii noștri dar și la o educație sănătoasă”, a declarat Maricela Cobuz.
Ea a arătat că legea vaccinării are ca scop reglementarea activității de vaccinare în vederea prevenirii și limitării răspândirii bolilor transmisibile care pot fi prevenite în acest fel, fiind garantat și promovat interesul copilului. „Astfel sunt luate măsuri profilactice pentru obținerea beneficiilor maxime privind starea de sănătate. Medicii de familie, şi nu numai, prin vaccinarea la timp a copiilor aflați în evidenţă, asigură  sănătatea individuală și colectivă, reducerea morbidității și a mortalității prin boli transmisibile. În ceea ce privește vaccinarea copilului a devenit o responsabilitate a părintelui de a asigura starea de sănătate a copilului său. Personalul medical  care administrează vaccinul nu poate influența negativ vaccinarea și se reduce astfel îngrijorarea părinților privind reacțiile negative sau declanșarea anumitor boli”, a precizat Maricela Cobuz.

Deputatul PSD de Suceava a spus că în activitatea sa de medic a văzut consecințele nevaccinării BCG, cum a fost cazul unui copil cu meningoencefalita TBC, nevaccinat în maternitate, care locuia cu bunicul care avea TBC pulmonar. „Am văzut ce repede se moare prin neglijenţa vaccinării. Când vorbim de vieți de copii, autoritățile sunt obligate să facă un plan de gestionare a tuturor riscurilor, să elaboreze măsuri pe termen scurt şi mediu. În calitate de deputat, membru al Comisiei pentru sănătate şi familie, dar mai ales ca medic, am contribuit la elaborarea proiectului legislativ”, a spus parlamentarul sucevean. Maricela Cobuz a amintit că acum o sută de ani copiii primeau un singur vaccin, cel împotriva variolei, iar acum 40 de ani copiii primeau, de rutină, cinci vaccinuri, împotriva difteriei, tusei convulsive, tetanosului, poliomielitei şi variolei, în circa 8 injecţii până la vârsta de doi ani. „Numărul crescut de vaccinuri administrate copiilor şi procentul crescut al copiilor care au primit vaccinuri au dus la scăderea dramatică a numărului de îmbolnăviri cu boli care puteau fi prevenite prin vaccinare. Majoritatea tinerilor părinţi de astăzi nu au văzut niciodată multe din bolile pe care vaccinurile le previn”, a declarat Maricela Cobuz.
Deputatul PSD de Suceava a subliniat că în România este nevoie de o lege care să impună obligativitatea vaccinării, precizând că Parlamentul României, prin dezbaterile care vor avea loc la nivelul Comisiilor de Sănătate ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, va susţine creşterea acoperirii vaccinale pentru toate tipurile de vaccinuri incluse în Programul Naţional de Vaccinare. „Se va elabora o metodologie de achiziţionare a vaccinurilor, astfel încât să existe un stoc de vaccinuri aferente cel puţin egal cu necesarul anual, iar durata de valabilitate să fie de cel puţin 18 luni”, a explicat Maricela Cobuz. Ea a mai spus că scopul proiectul de lege supus dezbaterii publice este de a asigura o informare asupra tipurilor de vaccinuri administrate, asupra beneficiilor acestora, asupra stării de sănătate a copiilor, asupra riscurilor la care se expun prin nevaccinare. Maricela Cobuz a mai precizat că prin acest proiect de lege, devine primordial rolul medicului de familie privind informarea părinţilor şi stabilirea unei relaţii de încredere între medic şi pacient, respectiv părinţii, în acest caz, dar şi rolul statului în asigurarea şi garantarea sănătăţii la nivelul populației.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava