Concert pascal
MOPAN Suceava

Strategia Ministerului Transporturilor de a descentraliza proiectele de infrastructură face parte dintr-o strategie amplă de a crește capacitatea administrativă a autorităților publice locale de a efectua managementul proiectelor de infrastructură?

Este această descentralizare un posibil început pentru o descentralizare și mai accentuată?

În esență, ar fi bine să ne întrebăm dacă autoritățile locale vor să își ia în mâini destinul și în ce măsură această oportunitate este benefică, constituțională și poartă cu sine trăsăturile unei dezvoltări de tip administrativ.

Ideea generală ar fi că centrul va da linii directoare în teritoriu (spre exemplu proiecte de infrastructură regionale cum ar drumurile expres care leagă 2 localități din județe distincte).

Pentru  o mai bună informare amintim că din punct de vedere tehnic un drum expres înseamnă o arteră rutieră care permite conducătorilor auto să circule cu viteză mare, oprindu-se doar la un număr restrâns de stații/destinaţii.

Pe lângă trasarea acestor linii directoare, finanțarea acestor proiecte revine tot centrului care prin programe stabilește și metodologia acestor alocări de fonduri. În acest context, ar fi bine să ne propunem analiza lucidă a capacității actuale a primăriilor, consiliilor județene, comunale, de a gestiona proiecte de infrastructură.

Drumuri pe hârtie la autoritățile locale

Această analiză este necesară având în vedere cele 10 noi drumuri expres, de tip radial, care ar urma să unească Capitala și localitățile din jur de actuala centură și viitoarea Autostradă de Centură a Capitalei (A0), pentru care CNAIR a încheiat un protocol cu Primăria Capitalei și alte autorități locale.

Mai mult, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat pe 9 februarie ”continuarea procesului de descentralizare a proiectelor de infrastructură rutieră am semnat astăzi 6 protocoale cu autoritățile locale”.

  • “Elaborarea Studiului de Fezabilitate, realizarea documentației tehnice pentru Autorizația de Construire (P.A.C.) și obținerea Autorizației de Construire (A.C.) pentru obiectivul de investiții “Drum de legatură între DX Brăila – Galați și VO Galați”
  • “Elaborare Studiu de Fezabilitate și realizare documentație tehnică pentru Autorizația de Construire (P.A.C.) pentru obiectivul de investiții TransRegio Brăila – Slobozia – Drajna – Chiciu și Drajna- A2”
  • “Elaborarea Studiului de Fezabilitate, realizarea documentației tehnice pentru Autorizația de Construire (P.A.C.) și obținerea Autorizației de Construire (A.C.) pentru obiectivul de investiții “Modernizare drum existent DN 25, între Galați și Tudor Vladimirescu”
  • ”Elaborarea Studiului de Fezabilitate pentru obiectivul de investiții Varianta de ocolire Curtea de Argeș”
  • “Elaborare Studiu de Fezabilitate, PAC și elaborare Proiect Tehnic pentru Drum de ocolire Municipiul Reșița între DN58 și DN58B – Faza 1 și Drum de ocolire Municipiul Reșița între DN58B si DJ581 – Faza 2”
  • “Elaborarea Studiului de Fezabilitate, realizarea documentației tehnice pentru Autorizația de Construire (P.A.C.) și obținerea Autorizației de Construire (A.C.) pentru obiectivul de investiții Varianta de ocolire Băbeni (județul Vâlcea)”

Logica ”by default”

Din istoricul administrației publice locale românești capitolul gestionarea proiectelor de infrastructură este extrem de sensibil.

Capacitatea și experiența insuficientă în gestionarea acestor proiecte pot reprezenta piedici serioase în implementarea proiectelor care conduc la frânarea dezvoltării infrastructurii.

Continuarea pe Grupul Pentru Promovarea Infrastructurii.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava