MOPAN Suceava

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a găzduit vineri, 20 martie, conferința „Dreapta și Stânga: de la moderație la religiile politice”, organizată de membrii Asociației Tineri Istorici și Diplomați, conferința susținută de prof. univ dr. Daniel Șandru, profesor asociat al Facultății de Istorie-Geografie (specializările Științe Politice, Relații Internaționale și Studii Europene și Filosofie) și moderată de Marius Isticioaie, student al al aceleiași facultăți. În cadrul acestei întâlniri, prof.univ.dr. Daniel Șandru a dezbătut tema aleasă de membrii Asociației Tineri Istorici și Diplomați, iar în final a răspuns întrebărilor venite dinspre public. Astfel, pe parcursul a două ore, cei ce au asistat la acest eveniment au avut șansa să afle cât mai multe informații în ceea ce privește problema ideologiilor politice, a alunecării acestora înspre extreme și despre aplicațiile acestei chestiuni în spațiul românesc.

În deschiderea evenimentului, prof.univ.dr. Daniel Șandru a ținut să precizeze că a fost un privilegiu pentru el să răspundă invitației asociației. „Este un privilegiu pentru că vă am pe dumneavoastră aici și sper ca întâlnirea din seara aceasta să vă ofere nu atât posibilitatea de a afla niște răspunsuri definitive, ci șansa de a contrui împreună niște întrebări și, evident, un dialog. Vreau să mulțumesc Asociației Tinerilor Istorici și Diplomați pentru această invitație, consider că ce au făcut colegii dumneavoastră prin înființarea asociației studențești este un pas spre normalitate și spre normalizarea unui spațiu public care, din nefericire, este în continuare maculat atât în zona politicului, cât și în zona în care activează intelectualii publici”, a precizat prof.univ.dr. Daniel Șandru în deschiderea prelegerii. În continuarea discursului său, conferențiarul a subliniat că această generație a tinerilor studenți este cea ce va avea să dea o șansă spațiului intelectual din România. Conferința a vizat tratarea conceptelor de „dreapta” și „stânga” din perspectiva ideologiei politice, dezvoltările extreme ale acestora, a făcut trimiteri spre politica românească din perioada interbelică, din perioada totalitarismului comunist și din cea recentă, a democratizării societății românești postcomuniste.

Asociația Tineri Istorici și Diplomați este o organizație înființată de studenții din cadrul Facultății de Istorie a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, și, după cum a afirmat Marius Isticioaie în deschiderea evenimentului de vineri, aceasta „își propune crearea cadrului pentru consolidarea cunoștințelor obținute în urma participării la cursuri și la seminarii. Concret, cum încercăm să realizăm asta? În primul rând, prin organizarea de evenimente de acest gen, cum este conferința susținută de domnul profesor universitar doctor Daniel Șandru și, în al doilea rând, prin crearea unui cadru în care membrii asociației să participe la dezbateri și discuții urmărindu-se consolidarea limbajului de specialitate ”. Scopul acestei conferințe a fost, după cum a amintit Marius Isticioaie, acela de a aduce în atenția publicului o temă de actualitate și informarea studenților, și nu numai, despre drepturile pe care le au în societate: dreptul de a-și forma noi opinii, de a fi cetățeni activi și, nu în ultimul rând, de a participa la procesul de decizie politică. Conferinței susținute de prof.univ.dr. Daniel Șandru îi va urma o serie de alte evenimente similare: „Peste două săptămâni mai avem planificată o conferință, susținută de scriitorul și publicistul Liviu Antonesei”, a precizat Marius Isticioaie. Ne vom axa pe procesul de coagulare a echipei, pentru că este o organizație ce a fost înființată în luna ianuarie a acestui an, urmând ca în anul universitar viitor să aibă loc o altă serie de evenimente la care vor fi invitați atât specialiști din mediul academic, cât și politicieni. Cu privire la aceste acțiuni propuse de către ATID, Marius Isticioaie a concluzionat că „ și la Suceava se învață, și la Suceava se produce progresul din punct de vedere educațional și profesional”.

Despre „moderație și religiile politice” la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, 7.4 out of 10 based on 5 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.4/10 (5 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava