MOPAN Suceava

De pe 27 ianuarie 2017, condițiile minime de funcționare pentru abatoarele de capacitate mică suferă modificări, ca urmare a intrării în vigoare a prevederilor unui ordin al ANSVSA. Prin acest act normativ se creează posibilitatea înființării unor unități de abatorizare locale, unde micii fermieri pot să își sacrifice animalele din fermele proprii, informează Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Suceava. Sunt obiective noi care trebuie supuse procedurii de autorizare sanitară veterinară în conformitate cu prevederile Ordinului președintelui ANSVSA nr. 57/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de autorizare a unităților care produc, prelucrează, depozitează, transportă și/sau distribuie produse de origine animală, precizează directorul instituției, dr. Dănuț Corneanu. Potrivit acestuia, carcasele/Semicarcasele/Sferturile și organele obținute în urma sacrificării în centrele de sacrificare și punctele de sacrificare la nivelul fermei vor putea fi comercializate pe teritoriul național către măcelării, carmangerii, restaurante, cantine, pensiuni turistice și magazine alimentare.

”În vederea implementării acestor prevederi, precum și pentru a preveni posibilitatea livrării cărnii și organelor către alte State Membre ale U.E. sau țări terțe, medicii veterinari oficiali au obligația să specifice în documentele sanitare veterinare obligatorii, denumirea și tipul unității de destinație (măcelarie, carmangerie, restaurant, cantină, pensiune turistică, magazin alimentar), adresa și numărul de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor acordat de DSVSA județeana, pentru această unitate”, a informat Dănuț Corneanu. Acesta a mai subliniat că prin acest act normativ se crează posibilitatea înființării unor unități de abatorizare locale, de tipul centrelor de sacrificare/puncte de tăiere integrate în fermă, unde micii fermieri/crescători de animale ungulate domestic (bovine, ovine, caprine, porcine) pot să își sacrifice animalele din fermele proprii. Carnea rezultată din sacrificarea animalelor va fi controlată, marcată (ștampilată) și certificată sanitar veterinar, conform legii, în vederea comercializării pe plan local către consumatorul final, sau în unități de tip carmangerii, restaurante, cantine, pensiuni turistice/agroturistice, magazine alimentare.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava