MOPAN Suceava

Direcția Silvică Suceava, instituție care administrează o suprafaţă de 341.772 hectare pădure, din care 272.883 fond forestier proprietate publică a statului, pregătește o nouă licitație electronică pentru valorificarea unui volum de 58 mii m.c. lemn fasonat, aflat în stoc la drum auto şi depozite. Aceasta se va desfășura în zilele de 26 şi 27 mai 2020.  ”Ca sortimente, sunt propuse la vânzare buşteni gater din speciile răşinoase, fag, stejar, paltin, frasin, cireş şi tei, precum şi lemn pentru celuloză şi construcţii răşinoase şi lemn foc răşinoase. Lemnul de foc oferit în licitaţie, în volum de aproape 16 mii m.c. a fost pus  la dispoziţia populaţiei şi unităţilor bugetare anterior anunţării licitaţiei ,conform Regulamentului mentionat, dar nu au existat solicitări pentru cumpărare”, a explicat șeful Direcției Silvice Suceava, Sorin Ciobanu. El a precizat că pe viitor, se va încerca dezvoltarea aplicaţiei electronice, astfel încât şi plata garanţiilor şi a tarifelor de licitaţie, să poată fi făcută direct prin platforma online. ”Direcţia Silvică Suceava respectă condiţiile de transparenţă şi legalitate cerute de legislaţia și reglementărilor în vigoare în vigoare pentru valorificarea/vânzarea masei lemnoase si a lemnului fasonat”, a punctat șeful silvicultorilor suceveni.

Licitații electronice în premieră organizate de Direcția Silvică Suceava pe 23 şi 24 aprilie 2020

Sorin Ciobanu a menționat că la momentul declarării stării de urgenţă, luna martie 2020, erau programate a se desfăşura două licitaţii: o licitaţie de masă lemnoasă pe picior, stabilită pentru perioada 26-30 martie, cu un volum total de 129 mii m.c. și o licitaţie de lemn fasonat, în volum de 52 mii m.c. stabilită pentru perioada 31 martie – 03 aprilie. ”Urmare a decretării stării de urgenţă şi pentru a preveni răspândirea noului coronavirus (se preconiza participarea a cel puţin 100 persoane pentru fiecare licitaţie) s-a luat decizia anulării licitaţiilor programate. Având în vedere volumul mare de lemn fasonat aflat la drum auto şi în depozite, s-au căutat soluţii, astfel încât în această perioadă să se poată organiza licitaţii cu participarea operatorilor economici “de la distanţă”, aceştia putând oferta direct din biroul firmelor Trebuie de menţionat aici că valorificarea masei lemnoase şi a lemnului fasonat este legiferata prin Legea nr. 46/2008 – Codul Silvic, iar  activitatea de valorificare/ vânzare se desfășoară conform Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică aprobat prin HG nr. 715/2007. Facem aceste precizări, deoarece în mediul online, s-au difuzat anumite informaţii false că lemnul s-ar putea vinde pe platforma de achiziţii publice – SEAP(noul SICAP). Platforma  SEAP(noul SICAP) este sistemul informatic de utilitate publica utilizat in scopul efectuarii de achizitii publice in baza Legii achizitiilor publice. Vânzarea/valorificarea lemnului nu este o achiziţie publică iar  platforma SICAP si legea achizitiilor publice  nu permit valorificarea lemnului prin acest mod , fapt cunoscut atât de către autorităţile statului, cât şi de publicul larg”, a explicat directorul Direcției Silvice.

La începutul lunii aprilie, la nivelul Direcţiei Silvice Suceava în conformitate cu prevederile legale (secţiunea a 3-a Licitaţie electronică, articolele 34-41 din HG nr. 715/2017), a fost dezvoltată o platformă electronică pentru vânzarea lemnului, la care să aibă acces toţi operatorii economici care îndeplinesc condiţiile de participare.

Astfel, în datele de 23 şi 24 aprilie 2020, s-a organizat în premieră ,o licitaţie electronică, unde a fost propus pentru licitare un volum de 52 mii m.c. lemn fasonat, participând un număr de peste 70  de operatori economici. În urma licitaţiei s-au adjudecat 36 mii m.c., reprezentând 70% din volumul total oferit.

De asemenea, în condiţiile impuse de starea de urgenţă şi faptul că municipiul Suceava a fost în carantinat, la finele lunii aprilie şi începutul lunii mai, DS Suceava a mai organizat două licitaţii cu depunerea în plic închis şi sigilat, astfel încât să nu fie necesară deplasarea operatorilor economici în zona carantinată.

Astfel, la licitaţia de lemn fasonat din data de 30 aprilie 2020, dintr-un volum de  38 mii m.c. s-au adjudecat 17,5 mii m.c., iar la licitaţia de masă lemnoasă pe picior din 6 mai 2020, din 129 mii m.c. s-au adjudecat 81 mii m.c. Aceste două licitaţii au putut fi urmărite în direct, în mediul online, cei interesaţi putând accesa site-ul DS Suceava şi platforma licitatiedssv.ro. Rezultatele licitațiilor au fost postate pe site-ul D.S.Suceava.

Pentru transparență, în sală au asistat un număr de 3 reprezentanţi din partea operatorilor economici/ASFOR, cu precizarea că aceştia nu au făcut parte din comisia de licitaţie, având doar rol de observator, acest drept fiind conferit de Regulamentul de valorificare a masei lemnoase actual în vigoare. Rezultatele licitațiilor au fost postate pe site-ul D.S.Suceava silvasv.rosilva.ro.

La nivelul Direcţiei Silvice Suceava se valorifică anual 1,2 milioane m.c. masa lemnoasă pe picior şi lemn fasonat la drum auto şi depozit.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava